Omslag: Lotta Lundin

Nu stäms Facebook i domstol i Kenya för att ha underblåst etniskt hat i kriget i Etiopien. En av de drabbade är Fisseha Tekle på Amnesty. Tidigare har Facebook anklagats för att ha underblåst hatet mot rohingyer i Myanmar som 2017 ledde till etnisk rensning. Vi berättar om hur Pakistan drabbats av de värsta översvämningarna i landets historia. Vi besöker Färöarna där kampen pågår för att bryta tabut kring abort.


Från detta nummer:


Två pojkar promenerar i en by utanför Dadu. Många skolor har tvingats stänga då de helt enkelt är borta eller så skadade att det inte är säkert för barnen att vara där. Även vägarna som många använder för att ta sig till sina skolor ligger under vatten. Foto: Jacob Zocherman

Där vattnet flyter fram


Reportage | Av Jacob Zocherman | 2023-04-19 | Publicerad i AP #1/2023

I augusti 2022 låg 30 procent av Pakistan under vatten till följd av den värsta översvämningen i landets historia. Fortfarande är 20 miljoner människor i behov av humanitär assistans samtidigt som vattnet på många platser är kvar. Om några månader är det åter dags för monsunsäsongen.







Barbara Gaardlykke Apol sitter i Frítt Vals styrelse och tror att det finns möjlighet att ändra inställningen till abort även om det är långt kvar innan Färöarna får fri abort. Foto: Tróndur Dalsgarð

Färöarna: Tabu kring abort bryts


reportage | Av Nora Rahbek Kanafani | 2023-04-03 | Publicerad i AP #1/2023

På Färöarna är abort ett tabu som kan splittra familjer och vänkretsar. Lagstiftningen som ligger till grund för abortförbudet kritiseras av både anhängare och motståndare för att vara för otydlig och gammaldags och för att få allvarliga konsekvenser för både gravida och läkare. Men här upphör enigheten och åsikterna går isär om lagen bör skärpas eller mildras.





Foto: Bokförlaget Atlas

Imponerande dokumentation


böcker | Av Ulf B Andersson | 2023-04-01 | Publicerad i AP #1/2023

Det är en krävande bok som Johan Ulvenlöv, Matti Palm och Anders Larsson har åstadkommit med ”Husiatyn – Förintelsen som Sverige glömde”. Genom en minutiös dokumentation får vi följa vägen till Förintelsen i ett mikroperspektiv genom några livsöden där pojken Dov Altschuler och flickan Sabina Badian står i centrum.















De kenyanska juristerna Valerie Omari, Mercy Mutemi och Damaris Mutemi håller pressmöte sedan de den 14 december 2022 lämnat in en stämning mot Meta i en domstol i Nairobi. Foto: Yasuyoshi Chiba/AFP/TT

Facebook anklagas för att ha bidragit till etniskt våld i Etiopien


reportage | Av Bjarke Windahl Pedersen | 2023-03-14 | Publicerad i AP #1/2023

Facebook har främjat hets mot folkgrupp och etniskt våld i Etiopien. Så lyder kritiken från bland andra Amnesty International som stödjer en historisk rättssak i Kenya. Ägaren av Facebook, bolaget Meta, har stämts av bland annat Fisseha Tekle, anställd på Amnesty International. Han vågar idag inte återvända till sitt hemland Etiopien efter att beskyllningar och hot mot honom har publicerats på Facebook.





Demonstration den 25 februari i Tunis mot rasism. Närmare 1 000 personer deltog. Foto: Fauque Nicolas/TT

Ögonblicket: Den arabiska vårens slut


artiklar | Av Ulf B Andersson | 2023-03-11 | Publicerad i AP #1/2023

När folkliga protester i Tunisien i januari 2011 tvingade bort landets diktator Ben Ali inleddes det som kallades ”den arabiska våren”. Medan andra länder i Mellanöstern och Nordafrika snart såg inbördeskrig och nya diktaturer var Tunisien länge ett hoppfullt undantag. Men det har gått utför även där sedan Kaïs Saïed blev president 2019 och inledde en utveckling mot ett auktoritärt styre. Nu arresteras oppositionella och Kaïs Saïed anklagas för att ha underblåst rasistiska attacker efter ett tal.












Arkivet: