Tjarls Metzmaa, ordförande för årsmötet. Foto: Zoom

Årsmöte 2022: ”Mänskliga rättigheter måste bli vår identitet, inte bara vårt krav”


reportage | Av Jennie Aquilonius | 2022-05-12

Ytterligare ett Amnesty-år har präglats av coronapandemin. Samtidigt tvingades Amnestys kontor i Hongkong att stänga, men i Sierra Leone avskaffades dödsstraffet. I Sverige har sektionen fått en ny generalsekreterare och nu ska årsmötet fatta beslut om en ny verksamhetsstrategi. Måndagen den 9 maj inledde den svenska sektionen sitt digitala årsmöte 2022.

Gioconda Belli lever nu i exil i Spanien. Foto: Privat

”Vi behöver solidaritet” – Gioconda Belli från nicaraguanska PEN har tvingats i exil


reportage | Av Agneta Gunnarsson | 2022-05-06

I Nicaragua fortsätter presidentparet Daniel Ortega och Rosario Murillo att styra efter presidentvalet i november 2021. Allt fler självständiga organisationer förbjuds och oppositionella fängslas eller tvingas i exil. Nicaraguanska PEN är vilande och dess ordförande Gioconda Belli reser nu runt för att väcka opinion om förtrycket i det land där hon på 1970-talet kämpade för att störta Somozas diktatur.

Marina Ovsiannikova genomförde den 14 mars en protest i direktsändning i en rysk TV-kanal. Foto: Channel One Russia/Wikimedia

Ryska journalister efter krigsutbrottet – tystade eller i exil


reportage | Av Soledad Cartagena | 2022-04-27

I mars i år beslutade myndigheterna i Ryssland att den som sprider information om den så kallade militära specialoperationen i Ukraina, som inte överensstämmer med den officiella informationen kan få upp till 15 års fängelse. Medier får endast hänvisa till officiella källor som exempelvis ryska försvarsministeriet. För ryska journalister är det ett dråpslag.