Lösningen finns i Damaskus

Kriget i Syrien har tvingat halva befolkningen på flykt och i Europa knakar EU-samarbetet i fogarna när antalet flyktingar ökar.

ledare | 2015-11-18
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2015

Den rapport Amnesty International publicerade den 5 november om Syrien var en kuslig påminnelse om verkligheten i det land där halva befolkningen nu är på flykt. ”Det rör sig om brott mot mänskligheten” från president Bashar al-Assads regering, slog Amnesty fast.

I rapporten talas om minst 65 000 försvinnanden sedan år 2011 och merparten av dessa är civila som fastnar i något som har utvecklats till ”en kassako för regimen” som en advokat från Damaskus uttryckte det. Under hösten har också striderna i flera områden, däribland Aleppo, intensifierats och både Ryssland och USA genomför flyganfall där inte bara stridande grupper drabbas utan även civila.

Den 8 november slog Human Rights Watch, HRW, larm om att två tredjedelar av syriska barn som har flytt till Turkiet inte går i skola. Omkring 485 000 barn missar sin utbildning och många av dem tvingas istället bli barnarbetare för att bidra till familjens försörjning och HRW varnar för att de unga flyktingarna löper risk att hamna i barnäktenskap eller rekryteras till väpnade grupper.

Det är knappast förvånande att många syrier på flykt idag söker sig till Europa då hoppet om ett slut på kriget i Syrien har ersatts med farhågorna att konflikten i regionen kommer att bli mycket långvarig och att det Syrien (och Irak) som tidigare har funnits är på väg att försvinna ut ur historien. En bestående fred kan mycket väl innebära en permanent uppdelning i etno-religiösa områden där minoriteter inte har någon plats.

I Europa har de 28 EU-ländernas gemensamma projekt knakat i fogarna när de flyende människornas antal växer och politiker i varje land dessutom vet att flyktingfrågan kan stå i fokus vid kommande val när insikten växer fram att krisen denna höst inte är ett övergående fenomen. Lösningen på Syrienkrisen finns i Damaskus och ett stort ansvar vilar på den regim som med järnhand styrt landet i decennier.

De viktigaste utomstående aktörer som cyniskt använder Syriens folk för sina egna motiv kunde i oktober för första gången mötas i Wien, sedan USA sagt ja till att Iran bjöds in. Det beskrevs som en stor framgång att länder som USA, Ryssland, Saudiarabien och Turkiet nu överhuvudtaget samtalar. Det lär dock dröja länge innan människor slutar riskera livet för att undgå flygbombningar, artillerigranater och terrorn från regimen eller IS, Islamiska staten.

Ulf B Andersson Chefredaktör 9 november 2015

ledare | 2015-11-18
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2015