Nu blir det fyra tuffa år
Ledaren i Amnesty Press nummer 4/2016 handlar om Donald Trumps seger i presidentvalet i USA.
ledare | 2016-11-23 Av: Ulf B Andersson |
Den 9 november vaknade världen upp till nyheten att republikanen Donald Trump hade vunnit en majoritet av elektorsrösterna i presidentvalet i USA. Efter en sällsynt smutsig valkampanj med två impopulära kandidater sjönk valdeltagandet, vilket innebär att Trump hade aktivt stöd av cirka en fjärdedel av de röstberättigade medborgarna i USA.
Opinionsinstituten hade återigen svarta dagar när de skulle förklara hur alla mätningar hade visat att Hillary Clinton skulle bli nästa president och mediekommentatorer fick bistert lära sig att arbetarklassen i USA inte bara består av gruppen ”vita kränkta män”. Vallokalsundersökningar visade att Trump vann både bland vita män och vita kvinnor men förlorade stort, oavsett kön, bland övriga etniska grupper.
USA:s blivande president Donald Trump. Foto: Max Goldberg/Wikipedia
Valet av Trump visade att en hatfylld retorik under en valrörelse kan ge stöd. Även om Trump i intervjun den 13 november i CBS ”60 minutes” hade ersatt muren mot Mexiko med ett stängsel och inskränkt de elva miljoner invandrare till två–tre miljoner ”kriminella” som ska utvisas, så var utnämningen av Stephen Bannon till presidentens närmaste rådgivare en chock för många.
Bannon beskrivs som högerextremist som gett alt right-rörelsen, den vita extremnationalismen, en plattform på sajten Breitbart. Den blivande vicepresidenten, Mike Pence, har som guvernör i Indiana gjort sig känd för att arbeta hårt för diskriminering mot hbtqi-personer i delstaten. När det gäller aborträtten, som Högsta domstolen i USA slog fast 1973, har Trump lovat att arbeta för inskränkningar och i valrörelsen har han uttalat stöd för användning av tortyr.
För människorättsorganisationer väntar nu fyra tuffa år. Amnesty har varnat för att Trumps retorik från valrörelsen inte får bli regeringspolitik. Human Rights Watch uppmanade den 11 november Trump att offentligt gå ut och säga att ”våld och hatbrott är oacceptabelt” efter rapporter om att rasistiska hot har ökat efter valet. I en helsidesannons i New York Times lovade medborgarrättsorganisationen ACLU att med full styrka försvara friheter och rättigheter i USA om Trump försöker inskränka dem.
Valsegern för Donald Trump hälsades med glädje av nationalister och högerpopulister i många länder. ”Idag USA, imorgon Frankrike” var budskapet från Front Nationals ledare Marine Le Pen som nästa år hoppas bli Frankrikes president. Och många varnade för att världen långt utanför Vita huset nu är på väg mot en epok där mänskliga rättigheter och humanism är under attack.
Ulf B Andersson
15 november 2016
Rättelse: Det var Jean-Marie Le Pen som sade ”Idag USA, imorgon Frankrike”. Han är far till Marine Le Pen och grundare av Front National men har uteslutits ur partiet.
Läs också
Rising above division - defending global human rights in the Trump era (Amnesty Internationals generalsekreterare Salil Shetty 21 november 2016)
Letter to President-elect Trump (från Kenneth Roth, chef på Human Rights Watch 23 november 2016)
ledare | 2016-11-23 Av: Ulf B Andersson |