
Krigets lagar gäller alla
ledare | Av Ulf B Andersson | 2022-09-07 | Publicerad i AP #3/2022
Amnesty International har fått hård kritik efter ett pressmeddelande om kriget i Ukraina den 4 augusti. I ledaren i nummer 3-2022 behandlas krisen.
Amnesty International har fått hård kritik efter ett pressmeddelande om kriget i Ukraina den 4 augusti. I ledaren i nummer 3-2022 behandlas krisen.
I ledaren diskuteras kraven från Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan på Sverige för att Turkiet ska säga ja till svenskt medlemskap i Nato.
När Maria Ressa, grundare av Rappler i Filippinerna, och Dmitrij Muratov, chefredaktör på ryska Novaja Gazeta, den 10 december mottar Nobels fredspris i Oslo är det ett viktigt stöd för en modig oberoende journalistik. Alltför många journalister mördas varje år och i de flesta fall sker det med straffrihet för förövare och anstiftare.
Attackerna mot USA den 11 september 2001 förändrade världen och de senaste 20 åren har inneburit en tillbakagång för mänskliga rättigheter.
Nu fyller Amnesty International 60 år och en hel del har förändrats sedan 1961.
Sedan 2012 har en konflikt pågått i Mali där brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser har begåtts. Situationen i Mali och Sahelområdet är fortsatt instabil. Nu ska Sverige skicka soldater till ”Task Force Takuba”, en fransk operation för att bekämpa jihadister.
21 november 1995 kom besked om att ett fredsavtal var klart och kriget i Bosnien-Hercegovina var över. Daytonavtalet gjorde att vapnen tystnade men problemen är många och nationalismen är fortsatt stark i Bosnien 25 år efter krigsslutet. Resultaten från lokalvalen i november kan dock tyda på att väljare i större städer tröttnat på de styrande politikerna.