Ungerns väg bort från demokratin
I Ungern fortsätter Viktor Orbán att styra landet med metoder som väcker alltmer protester. En ny antologi från Silc förlag ger en skrämmande bild av utvecklingen.
böcker | 2015-12-05 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #4/2015 |
Ny bok om Ungern. Foto: Silc förlag
Bok:”Hej herr diktator”. Ungern under Orbán
Författare: Redaktör: Ulf Schyldt
Förlag: Silc Förlag
”Nu får det vara slut på arga brev och uppgivna suckar från resten av Europa. Nu måste vi agera och politiskt visa att vi inte tolererar halvfascistiska regimer inom den Europeiska unionen”.
Cecilia Wikström, folkpartistisk ledamot i Europaparlamentet försökte i september få igång en process mot Ungern ”för brott mot EU:s grundläggande värden”. Bilderna från det EU-land som bygger stängsel vid sin gräns, 25 år efter att Ungern rev sin del av järnridån innan Berlinmuren öppnades och Sovjetunionen upplöstes, skakade många som sett EU-projektet som en möjlighet till öppna gränser och försvar av demokrati och mänskliga rättigheter.
Cecilia Wikström fick inte igenom sitt förslag och EU-kommissionens president Jean-Claude Juncker kan även i fortsättningen hälsa Ungerns premiärminister Viktor Orbán välkommen till toppmöten lite skämtsamt som en diktator.
Silc förlag har påpassligt denna höst gett ut ”Hej herr diktator”. Ungern under Orbán där välskrivna bidrag från frilansjournalisten Yigal Schleifer, den ungerska politikern Zsuzsanna Szelényi och Lydia Gall från Human Rights Watch och senaste rapporten från Freedom House sammantaget ger en mycket dyster bild. Viktor Orbán var ett hippieliknande liberalt framtidshopp när han i juni 1989 var en av talarna i Budapest då 100 000 människor deltog när Imre Nagy och andra ledare från den ungerska revolutionen 1956 fick en värdig begravning.
Idag har Viktor Orbáns parti Fidesz gått från liberalism till nationalkonservatism och partiledaren talar om ”illiberal demokrati” med Ryssland och Turkiet som exempel för en framtida ungersk väg. Miklós Horthys auktoritära högerdiktatur 1920–1944 hyllas och Ungerns viktigaste oppositionsparti är Jobbik, ett parti vars antisemitism och antiziganism lockar nästan 20 procent av väljarna.
Oroväckande för framtiden i Centraleuropa är också att ”Trianon”, det vill säga att 1920 års fredsfördrag ska rivas upp och ett Storungern bildas, idag också finns i regeringens retorik.
EU har varit handfallet och Fidesz har genom sitt medlemskap i EPP, där även moderaterna och kristdemokraterna ingår, länge gått fria från allvarlig kritik. I boken finns också ett bidrag av tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson som berättar om de strider som pågick i alliansregeringen mellan henne och utrikesdepartementet där Carl Bildt ville att kritik mot Ungern ”skulle urvattnas, försenas och försvagas”.
Ulf B Andersson
Läs mer om Ungern
BOKMÄSSAN 2015: Orsolya Jeney, Amnestychef i Ungern: ”Det som händer är hela Europas skam.” (2 oktober 2015)
När demokratin avskaffas (Amnesty Press nummer 4/2014)
böcker | 2015-12-05 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #4/2015 |