Omslag: Lotta Lundin

Nu stäms Facebook i domstol i Kenya för att ha underblåst etniskt hat i kriget i Etiopien. En av de drabbade är Fisseha Tekle på Amnesty. Tidigare har Facebook anklagats för att ha underblåst hatet mot rohingyer i Myanmar som 2017 ledde till etnisk rensning. Vi berättar om hur Pakistan drabbats av de värsta översvämningarna i landets historia. Vi besöker Färöarna där kampen pågår för att bryta tabut kring abort.


Från detta nummer:
De kenyanska juristerna Valerie Omari, Mercy Mutemi och Damaris Mutemi håller pressmöte sedan de den 14 december 2022 lämnat in en stämning mot Meta i en domstol i Nairobi. Foto: Yasuyoshi Chiba/AFP/TT

Facebook anklagas för att ha bidragit till etniskt våld i Etiopien


reportage | Av Bjarke Windahl Pedersen | 2023-03-14 | Publicerad i AP #1/2023

Facebook har främjat hets mot folkgrupp och etniskt våld i Etiopien. Så lyder kritiken från bland andra Amnesty International som stödjer en historisk rättssak i Kenya. Ägaren av Facebook, bolaget Meta, har stämts av bland annat Fisseha Tekle, anställd på Amnesty International. Han vågar idag inte återvända till sitt hemland Etiopien efter att beskyllningar och hot mot honom har publicerats på Facebook.

Demonstration den 25 februari i Tunis mot rasism. Närmare 1 000 personer deltog. Foto: Fauque Nicolas/TT

Ögonblicket: Den arabiska vårens slut


artiklar | Av Ulf B Andersson | 2023-03-11 | Publicerad i AP #1/2023

När folkliga protester i Tunisien i januari 2011 tvingade bort landets diktator Ben Ali inleddes det som kallades ”den arabiska våren”. Medan andra länder i Mellanöstern och Nordafrika snart såg inbördeskrig och nya diktaturer var Tunisien länge ett hoppfullt undantag. Men det har gått utför även där sedan Kaïs Saïed blev president 2019 och inledde en utveckling mot ett auktoritärt styre. Nu arresteras oppositionella och Kaïs Saïed anklagas för att ha underblåst rasistiska attacker efter ett tal.
Arkivet: