Omslag: Mikkel Henssel

I nr 1/2020 beskriver vi kampen för rättvisa efter alla de brott som har begåtts i Syrien under nio års konflikt. I Koblenz i Tyskland ska en rättegång hållas mot två personer från regimens säkerhetsapparat och i Sverige arbetar polisens krigsbrottsgrupp med utredningar av folkrättsbrott i Syrien och Irak. Vi rapporterar också från Basra i södra Irak och Sudan där revolutionen tvingade bort president Omar al-Bashir efter 30 år.


Från detta nummer:














Tre år räcker anser demonstranter i Gambias huvudstad Banjul den 16 december 2019. Foto: Romain Chanson/ AFP/TT

Oron stiger i Gambia


reportage | Av Ulf B Andersson | 2020-03-16 | Publicerad i AP #1/2020

I Gambia var glädjen står när Adama Barrow tog över som president 2017. Nu växer dock protester mot att Barrow har backat från sitt löfte att sitta kvar i tre år. Samtidigt har den tidigare presidenten Yahya Jammehs anhängare samlats och kräver att ex-diktatorn ska få återvända hem från sin exil i Ekvatorialguinea.





Dagens Varosha. Foto: Julia Lindblom

Cypern – En delad ö


reportage | Av Julia Lindblom | 2020-03-14 | Publicerad i AP #1/2020

För många är Cypern mest känt som ett turistmål. Men det är också en ö präglad av en konflikt som har pågått sedan 1960 och som 1974 resulterade i en delning som har blivit permanent. En FN-styrka vakar över freden och arbetet med att hitta försvunna människor fortsätter. Krisen kring Coronaviruset har gjort att gränsövergångar åter stängs vilket har lett till protester.















Det blev ingen dom utan fortsatt rättegång. Samling utanför domstolen i Istanbul 19 februari. Foto: Associated Press/TT

Rättegången fortsätter i Turkiet


reportage | Av Ulf B Andersson | 2020-02-26 | Publicerad i AP #1/2020

Rättegången mot elva människorättsförsvarare, däribland Taner Kılıç, tidigare ordförande för Amnesty Turkiet och İdil Eser, tidigare Amnestychef i Turkiet, fortsätter. Den 19 februari beslöt en domstol i Istanbul att nästa rättegångsdag blir 3 april. De anklagas för terroristrelaterade brott. Företagaren och filantropen Osman Kavala frikändes den 18 februari efter att ha suttit i häkte sedan november 2017 för händelserna i Geziparken 2013. Han greps dock igen, nu anklagad för att tillhöra Gülenrörelsen.








Arkivet: