Politisk kris fördjupas i Maldiverna

Den politiska krisen i Maldiverna har fördjupats. Regeringen har infört undantagstillstånd som den 20 februari förlängdes en månad. Oppositionspolitiker fängslas och Högsta domstolens beslut följs inte.

reportage | 2018-02-21
Av: Amantha Perera
En maldivisk aktivist håller upp en bild på den mördade bloggaren Yamin Rashid i samband med en konferens om pressfrihet som anordnades av Unesco i Colombo i slutet av förra året.

En maldivisk aktivist håller upp en bild på den mördade bloggaren Yamin Rashid i samband med en konferens om pressfrihet som anordnades av Unesco i Colombo i slutet av förra året. Foto: Amantha Perera/IPS

Nyligen meddelade den oppositionella TV-kanalen Raajje TV i Maldiverna att de tvingades stänga redaktionen på grund av det bristande säkerhetsläget. Det var bara ytterligare ett tecken på den politiska kris som råder i landet.

Den 8 februari meddelade TV-kanalen att de avbröt sina sändningar på grund av de ”attackerna mot fria och oberoende medier” samt de hot som hade riktats mot redaktionens personal.

Beslutet togs efter att landets militär påstått att vissa medier publicerat material som var ”skadliga för den nationella säkerheten”.

Några dagar senare återupptog Raajje TV sina sändningar, men det kritiska läget fortsätter.

Den lilla önationen, som har en befolkning på knappt en halv miljon, har sedan år 2012 präglats av politiska oroligheter. Detta efter att landets första demokratiskt valda ledare Mohammed Nasheed, under oklara omständigheter avgått och ersatts av president Abdulla Yameen.

År 2015 dömdes sedan Mohammed Nasheed till 13 års fängelse efter att ha anklagats för terrorbrott. Efter att ha frigivits mot borgen flydde han 2016 till Storbritannien, där han sedan dess har befunnit sig. Många av den tidigare presidentens anhängare och medlemmar av hans parti MDP är antingen fängslade eller lever i exil, många av dem i Sri Lanka.

Den 1 februari i år meddelade sedan, något förvånande, landets högsta domstol att Mohammed Nasheed och flera andra ledande oppositionspolitiker hade blivit dömda i orättvisa rättegångar och därför omedelbart skulle sättas på fri fot. Beslutet ledde till att hundratals anhängare till oppositionen gick ut på huvudstaden Malés gator för att fira.

Maldivisk polis meddelade att domstolens beslut skulle respekteras, men trots detta frigavs inte oppositionspolitikerna. Några dagar senare stormades i stället Högsta domstolen av militären och två av dess ledamöter, däribland chefsdomaren, greps. Kort därpå meddelade HD, med en annan uppsättning av ledamöter, att det tidigare beslutet om att frige oppositionspolitikerna drogs tillbaka. I samband med detta utlystes även undantagstillstånd i landet.

President Abdulla Yameen har förlängt undantagstillståndet i Maldiverna.

President Abdulla Yameen har förlängt undantagstillståndet i Maldiverna. Foto: Ferdo - Office Of The President/Wikimedia

Enligt regeringen har Maldivernas tidigare president Maumoon Abdul Gayoom, som styrde landet i tre decennier fram till att han besegrades av Mohammed Nasheed i valet 2008, genom mutor påverkat frigivningsbeslutet i högsta domstolen.

Framtiden i landet, vars viktigaste näring är turism, är därmed mycket osäker.

Mariyam Shiuna, som är chef för Maldivernas avdelning av organisationen Transparency International, säger till IPS att utvecklingen är oroande.

– Presidenten kontrollerar de statliga institutionerna både direkt och indirekt och förordar övervåld från säkerhetstjänsten. Alla oppositionella ledare är antingen fängslade eller befinner sig i exil. I en sådan miljö är det inte troligt att Maldiverna kommer att uppnå politisk stabilitet den närmaste tiden, säger hon.

Även en grupp människorättsexperter som arbetar för FN slår fast ”att det är tydligt att rättssäkerheten i Maldiverna nu är under belägring”. Gruppen uppmanar landets regering att upphöra med att genom hot eller direkta ingripanden påverka domstolarnas oberoende ställning.

Oppositionella aktivister menar att samtidigt som presidenten har befäst sin makt, har också situationen i landet hårdnat. Förra året mördades den liberala bloggaren Yameen Rashid utanför sin bostad i Malé. Mordet inträffade efter att han drivit med landets politiker i sin blogg och utredningen av brottet beskrivs som långsam och resultatlös.

– Just nu sitter presidenten med trumf på hand. Ett problem är hur han lyckades med det, ett ännu större problem är hur han kommer att utnyttja det, säger en aktivist som stod den mördade bloggaren nära, och som inte vill bli citerad med sitt namn.

Mariyam Shiuna menar att den maldiviska regeringen uppträder alltmer despotiskt.

– Alla demokratiska institutioner har kidnappats av regeringen, säger hon.

Amantha Perera
IPS/Colombo, Sri Lanka

Följ utvecklingen på Maldives Independent

Läs också

The Maldives Constitutional Crisis: A Power Struggle Between the Supreme Court and the Government (ICAN 22 februari 2018)

Maldives: Arbitrary arrests following State of Emergency (Amnesty International 7 februari 2018)

Läs mer från Amnesty Press

Maldiverna: De första avrättningarna sedan 1954 kan komma ”inom några dagar” medan den politiska krisen i landet skärps (2 augusti 2017)

Hotat Maldiverna vill ha plats i säkerhetsrådet (3 augusti 2017)

Maldiverna: Maktkamp i turistparadiset (28 juni 2016 – även i nummer 2/2016)

Tre journalister greps i Maldiverna (Amnesty Press 27 mars 2015)

Fortsatt maktkamp i Maldiverna (Amnesty Press nummer 4/2012)

Presidenten avgår - kravaller och rykten om kupp (Amnesty Press 7 februari 2012)

Kravallerna i Male fortsätter - oppositionen kräver presidentens avgång (Amnesty Press 2 maj 2011)

Protester mot att Maldiverna ska ta emot Guantánamofångar (Amnesty Press 17 maj 2010)

Att rädda ett paradis - Maldivernas president är årets Anna Lindh-pristagare (Amnesty Press 17 juni 2009

Maldivernas president lovar utreda fångars död (Amnesty Press 22 september 2009)

reportage | 2018-02-21
Av: Amantha Perera