Kravallerna i Male fortsätter - oppositionen kräver presidentens avgång

I Maldivernas huvudstad Male fortsätter oroligheterna. President Mohamed Nasheed står inför sin största utmaning sedan den tidigare Amnestyfången hösten 2008 vann landets första demokratiska val. Oppositionen kräver hans avgång och ungdomar har för andra kvällen i rad drabbat samman med kravallpolisen.

Enligt den maldiviska nättidningen Minivan samlades folkmassor på söndagskvällen nära Tsunami-monumentet i huvudstaden Male. Demonstranterna krävde att levnadskostnaderna skulle sänkas och enligt polisinspektör Ahmed Shiyam utsattes den utposterade kravallpolisen för attacker.
- Bensinbomber, stenar, vattenflaskor, chilisås och en hammare kastades mot polisen, sade han. Några poliser fick lättare skador.
Under lördagskvällen användes tårgas och batonger mot de cirka 5 000 personer som då hade samlats. Enligt nyhetsbyrån AFP skadades dussintals personer.

Enligt Minivan har 52 personer gripits av polisen. Polisen hävdar att de gripna har förbindelser med olika ”gäng i Male” som har ägnat sig åt rån, överfall och stölder.
- Vi vill fästa uppmärksamhet på att gängmedlemmar som är aktiva i frontlinjen vid denna typ av protester kan försvåra polisens arbete att bekämpa ökningen i gängrelaterade brott, sade polisen i ett uttalande.
Polisen uppmanade politikerna att samarbeta med polisen för att bekämpa brott i landet.

Maldiverna styrdes i över 30 år enväldigt av Maumoon Abdul Gayoom. Hösten 2008 förlorade hans parti DRP, maldiviska folkets parti, makten när landets invånare för första gången någonsin fick delta i fria val. Mohamed Nasheed och hans parti MDP vann valet. Mohamed Nasheed hade tidigare suttit fängslad och adopterats av Amnesty som samvetsfånge.

Protesterna i Male är ett försök av DRP att protestera mot att landets valuta, rufiya, har devalverats vilket ökar levnadskostnaderna. DRP hävdar att de inte ligger bakom våldsamheterna och påstår att det finns misstankar om att MDP ska ha betalat bråkmakare för att misskreditera protesterna. MDP anklagar i sin tur DRP för att försöka skapa ”ett drama”. MDP:s språkrör Ahmed Haleem Zaki sade att oppositionen vill ge president Nasheed negativ framtoning i TV-kanaler som al-Jazira och CNN:
- Jag tror att president Nasheed är populär just nu. Oppositionen trodde att dessa protester skulle jämställas med massrörelserna på Tahrir-torget i Egypten. Folk är dock inte så dumma och vet mycket väl att detta inte är fallet.

Enligt Minivan kommer oppositionens protester att fortsätta. Polisen uppger att de på söndagskvällen fick information om att bensinbomber tillverkades i toalettområdet i en moské och kunde ingripa.

Maldiverna består av 1 200 öar. Många av dess 330 000 invånare lever i fattigdom trots att landet är känt som ett turistparadis.

Följ utvecklingen i Maldiverna

Nättidningen Minivan

Amnesty Press

Protester mot att Maldiverna ska ta emot Guantánamofångar (17 maj 2010)

Att rädda ett paradis - Maldivernas president är årets Anna Lindh-pristagare (17 juni 2009)


Minivan (Maldiverna)