Domstol slår fast: Samkönat sex mellan män är ett brott i Singapore
Den 30 mars beslutade en domstol i Singapore att det även i fortsättningen ska vara brottsligt för män med samkönat sex. Domaren See Kee Oon sade att paragraf 377A ”skyddar allmän moral genom att visa samhälleligt moraliskt ogillande av homosexuella handlingar mellan män”. Brott mot paragrafen kan ge två års fängelse. Domen överklagas nu till appellationsdomstolen.
reportage | 2020-04-02 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #2/2020 |
En hbtq-protest den 10 december 2014 när en delegation från EU arrangerade ett seminarium i Singapore på FN:s dag för mänskliga rättigheter. Foto: Truth'soutthere/Wikimedia
Det var tre män som hade vänt sig till domstolen för att få paragrafen upphävd. Johnson Ong Ming, 43, discjockey och producent, Bryan Choong Chee Hoong, 42, tidigare chef för hbtq-organisationen Oogachaga och Roy Tan Seng Kee, 61, pensionerad läkare, hade hoppats att domstolen skulle slå fast att paragrafen 377A, med dess förbud mot samkönat sex mellan män, strider mot Singapores konstitution. Domstolens förhandling med de tre hölls bakom stängda dörrar, rapporterar The Star.
I domslutet konstaterades att förbudet inte kränker konstitutionens paragrafer om jämlikhet och yttrandefrihet. Domstolen konstaterade också att det faktum att lagstiftningen i praktiken inte används ”inte gör den överflödig”.
– Lagstiftning är viktig för att spegla allmänna uppfattningar och övertygelser, ansåg domstolen.
Advokaten M Ravi, som företrädde en av anmälarna, sade enligt BBC att han var ”mycket besviken” över domen.
– Det är chockerande och så godtyckligt, sade han.
Appellationsdomstolen i Singapore. Nu har det fortsatta förbudet mot samkönat sex överklagats hit. Foto: Terence Ong/Wikimedia
Den 1 april sade advokaten Johannes Hadi i telefon till Thomson Reuters Foundation att målet ska drivas vidare. En anmälan har lämnats in till Appellationsdomstolen, som är den högsta rättsliga instansen.
– Detta måste överklagas, sade Johnson Ong Ming. Varje dag paragraf 377A fortsätter gälla så skadar det hbtq-personer i Singapore.
Roy Tan Seng Kee sade till Thomson Reuters Foundation att han var besviken över att den ålderdomliga lagen blir kvar:
– Det är diskriminering mot en inte obetydlig del av befolkningen som ger ett viktigt bidrag till landets ekonomi.
Den 30 mars beslöt en domstol att samkönat sex mellan män fortsatt ska vara ett brott i Singapore. Varje år samlas många deltagare i Pink Dot för att kräva att paragraf 377A avskaffas. Foto: Skärmdump från Youtube
Singapore är ett modernt land där levnadsstandarden placerar landet i den rikaste gruppen i världen. Premiärminister Lee Hsien Loong har tidigare sagt att samhället i Singapore ”inte är liberalt i dessa frågor” om samkönat sex.
Enligt en opinionsundersökning som publicerades våren 2019 av Institute of Policy Studies bland över 4 000 personer verkar dock attityderna bland yngre singaporianer vara på väg att förändras. Nästan 60 procent i åldersgruppen 18-25 år ansåg att det inte var något fel med samkönade äktenskap.
Singapore är ett av många länder i det tidigare Brittiska imperiet som under kolonialtiden kriminaliserade ”könsligt umgänge som är i strid med naturens ordning”. Brittiska Indien införde 1861 paragraf 377 och sedan följde många länder efter och i Singapore infördes paragrafen i brottsbalken 1938.
Sedan Indien 2018 genom ett beslut i Högsta domstolen avskaffat förbudet mot samkönat sex har förhoppningarna i andra tidigare brittiska kolonier ökat om en avkriminalisering. Domstolsbeslutet i Singapore 30 mars var ett bakslag i detta arbete. År 2014 gjordes ett försök i appellationsdomstolen att avskaffa paragraf 377A men domstolen beslöt då att inte upphäva lagen.
Pink Dot samlar varje år tusentals deltagare som anser att Singapore är redo för avkriminalisering av samkönat sex. Foto: Skärmdump från Youtube
Det ursprungliga förbudet mot ”könsligt umgänge som är i strid med naturens ordning” uttolkades som att oral- och analsex var ett brott oavsett sexuell läggning och förbudet gällde för handlingar utförda både under heterosex och samkönat sex.
I Singapore konstaterade appellationsdomstolen 1997 att oralsex förekommer bland heterosexuella i landet och att fellatio eller cunnilingus som en del i ett förspel inte längre skulle betraktas som ett brott. I oktober 2007 reformerades lagstiftningen av parlamentet och den ursprungliga paragraf 377 ersattes med 377 A.
Det som i fortsättningen förblev brottsligt är ”gross indecency”, en gammal brittisk 1800-talsterm som ungefär kan översättas med ”flagrant oanständighet”. Detta uttolkas som all form av sex mellan män, även om det sker i samtycke och privat. Maxstraffet är två års fängelse.
I Singapore arrangeras sedan drygt tio år tillbaka ett årligt Pride-evenemang, kallat Pink Dot. Tusentals människor samlas i Hong Lim – parken för en folkfest i solidaritet med hbtqi-personer i Singapore.
Pink Dot uttryckte stor besvikelse över domslutet den 30 mars och uppmanade singaporianer att den 27 juni (årsdagen av Stonewall-händelserna 1969 som blev födelsen för dagens hbtqi-rörelse) kl 18.30 lysa upp hem och arbetsplatser i rosa färg som en protest mot diskriminering.
På grund av Coronaläget kommer hundratals Pridearrangemang ställas in i vår och det har utlysts en global Pride på internet den 27 juni.
Ulf B Andersson
Fotnot: En kortare version av denna text publiceras i Amnesty Press nummer 2/2020.
Se film från Pink Dot i Singapore
Pink Dot 10: Celebrating a Decade of Love
Läs också denna historik över ”sodomi”-lagar i det Brittiska imperiet
This Alien Legacy The Origins of “Sodomy” Laws in British Colonialism (Human Rights Watch 17 december 2008)
reportage | 2020-04-02 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #2/2020 |