Maldiverna: De första avrättningarna sedan 1954 kan komma ”inom några dagar” medan den politiska krisen i landet skärps

Medan Maldiverna är inne i en djup politisk kris där militären den 24 juli stormade parlamentet verkar regeringen fast besluten att de första avrättningarna sedan 1954 ska genomföras. Amnesty International uppmanar regeringen att stoppa avrättningarna och den brittiske entreprenören Richard Branson hotar med att dra tillbaka sina investeringar. FN:s människorättskommitté har uppmanat Maldiverna att skjuta upp avrättningarna och EU, Kanada, Australien och Norge har uppmanat landet att avskaffa dödsstraffet. Den världsberömde islamiske teologen Tariq Ramadan uppmanar presidenten att stoppa de planerade avrättningarna.

reportage | 2017-08-02
Av: Ulf B Andersson
Militären stormar in i parlamentet i Malé den 24 juli. Skärmdump från film på twitter.

Militären stormar in i parlamentet i Malé den 24 juli. Skärmdump från film på twitter. Foto: @MariyaDidi

Mitt i den värsta politiska krisen i Maldiverna på flera år verkar regeringen fast besluten att planerade avrättningar ska verkställas. Två uppmärksammade knivmord de senaste veckorna gör att regeringen hoppas att allmänheten ska ge sitt stöd. Det finns 20 dödsdömda fångar i Maldiverna men inga avrättningar har verkställts sedan år 1954 då landet styrdes av Storbritannien.

År 2014 meddelade regeringen under ledning av president Abdulla Yameen, som hade vunnit valet år 2013, att avrättningar skulle återupptas. Tre av dödsdömda fångarna, dömda för mord, har nu uttömt de sista legala möjligheterna att få straffen ändrade och riskerar att snart avrättas; Ahmed Murrath, Hussain Humaam Ahmed och Mohammed Nabeel.

FN:s människorättskommitté har i alla tre fallen uppmanat regeringen att skjuta upp avrättningarna. I Hussain Humaam Ahmeds fall handlar det också om att han uppger sig ha blivit tvingad till ett erkännande som han senare tog tillbaka. Amnesty International anser att de planerande avrättningarna är ett trick för att ta bort uppmärksamheten från den akuta politiska krisen.

– Det är alarmerande att regeringen kan tänka sig att beröva människor deras rätt till liv bara för att försäkra sig om sin egen politiska överlevnad, sade Biraj Patnaik, chef för Amnesty Internationals avdelning för Sydasien.

Amnesty International utlyste den 20 juli en blixtaktion då det fanns uppgifter om att avrättningar skulle verkställas redan nästa dag.

Så blev det inte men den 2 augusti rapporterade den maldiviska tidningen Miharru att inrikesminister Azleen Ahmed sagt att avrättningar ska verkställas ”inom några dagar” även om han inte ville säga ett exakt datum.

Azleen Ahmed betonade att genomförande av dödsstraff är obligatoriskt enligt islamisk lag.
– Detta görs dock inte för att det är någon enkel sak för presidenten eller regeringen, sade Azleen Ahmed som betonade att mördare måste ställas till svars så att de inte fortsätter att döda.

Azleen Ahmed sade också att brottsoffrens rättigheter måste skyddas och att han tror att folket är för verkställande av dödsstraff.

Maldivernas planer på att avrätta dödsdömda fångar har dock väckt protester. Den världsberömde islamiske teologen Tariq Ramadan har vädjat till regeringen att stoppa avrättningarna.

Diplomater från EU, Storbritannien, Nederländerna, Schweiz, Italien, Norge, Frankrike, Kanada och Australien överlämnade i juli en demarche till Zahiya Zareer, Maldivernas ambassadör i Sri Lanka, med krav på att avrättningarna stoppas och att Maldiverna avskaffar dödsstraffet.

– Dödsstraff misslyckas med att avskräcka från brottsligt beteende och representerar en allvarlig förnekelse av mänsklig värdighet och integritet, skrev diplomaterna. Varje rättsligt misstag – vilka är oundvikliga i varje rättsligt system – är oåterkalleligt.

Turismen är en viktig inkomstkälla för Maldiverna. Nu uppmanar den brittiske entreprenören Richard Branson resebyråer att stoppa resor om Maldiverna börjar avrätta dödsdömda fångar.

Turismen är en viktig inkomstkälla för Maldiverna. Nu uppmanar den brittiske entreprenören Richard Branson resebyråer att stoppa resor om Maldiverna börjar avrätta dödsdömda fångar. Foto: Élite Diving Agency/Wikipedia

Richard Branson, den brittiske entreprenören som grundat Virgin, gick den 29 juli ut i ett blogginlägg och kritiserade Maldivernas beslut om återupptagande av avrättningar ”som ett avskyvärt politiskt drag som kommer skicka landet tillbaka till de mörka epokerna när det gäller mänskliga rättigheter”.

Richard Branson hotade att dra tillbaka sina pengar och företag från Maldiverna och uppmanade resebyråer, regeringar och företag att göra detsamma om avrättningarna genomförs. Flera tusen turister från Sverige reser varje år till Maldiverna.

President Abdulla Yameen anklagas för att ha infört diktatur i Maldiverna.

President Abdulla Yameen anklagas för att ha infört diktatur i Maldiverna. Foto: Ferdo - Office Of The President/Wikimedia

Frågan om återupptagandet av avrättningar har splittrat det styrande progressiva partiet, PPM, som år 2013 vann valet. President Abdulla Yameen vann då över Mohammed Nasheed, ledare för det demokratiska partiet MDP. Mohammed Nasheed hade år 2012 tvingats avgå som president och efter flera uppmärksammade rättsprocesser lever han nu i exil i Storbritannien.

President Abdulla Yameen är halvbror till Maumoon Abdul Gayoom, som enväldigt styrde Maldiverna från 1978 tills han år 2008 tillät flerpartival. Maldivernas dåvarande utrikesminister Dhunya Maumoon avgick sommaren 2016 i protest mot presidentens planer på att återuppta avrättningar. Hon är dotter till Gayoom som i strid med den sittande presidenten försöker behålla kontrollen över PPM. Gayooms son, Faris Maumoon, leder försöken i parlamentet att avsätta talmannen Abdulla Maseeh Mohamed och ställa honom inför riksrätt.

Den 24 juli utspelades dramatiska scener i parlamentet, majlis. President Abdulla Yameen har förlorat majoriteten då ledamöter lämnat PPM och presidenten är alltså på kollisionskurs med Maumoon Abdul Gayoom. Regeringens svar har varit att förklara att partier inte kan ledas av personer över 65 år. Gayoom är 79 år. Ledamöter i parlamentet som lämnar sitt parti berövas sin parlamentsplats. När ledamöterna hade tänkt sig att genomföra misstroendeförklaringen mot talmannen inkallades polis och militär. Regeringen hävdade att sammanträdet var inställt.

Maldivernas tidigare president Maumoon Abdul Gayoom har brutit med sin halvbror, president Abdulla Yameen, och allierat sig med oppositionen.

Maldivernas tidigare president Maumoon Abdul Gayoom har brutit med sin halvbror, president Abdulla Yameen, och allierat sig med oppositionen. Foto: Wikimedia

Parlamentsledamöter försökte ändå ta sig in i parlamentet genom att klättra över murar runt byggnaden och slogs med kravallpoliser. Ledamöter jagades sedan med batong och pepparsprej och släpades ut ur parlamentet.

– Det finns ingen tydligare symbol för Yameens diktatur än bilderna på hans säkerhetsstyrkor som hindrar valda ledamöter från att komma in i parlamentet. Denne president har förlorat all legitimitet och trovärdighet, sade Eva Abdulla, ledamot från oppositionspartiet MDP till al-Jazira.

Faris Maumoon, som ledde försöken att avsätta talmannen, greps redan innan 24 juli anklagad för mutbrott och flera andra oppositionsledamöter har fängslats anklagade för mutbrott och terrorism.

Dagarna efter 24 juli slog polisen också ned på demonstrationer i huvudstaden Male och Committe to Protect Journalists anklagade polisen för att gripa journalister som utförde sitt arbete.

 En skärmdump från Raaje TV:s twitterkonto som visar hur polisen griper en journalist i huvudstaden Malé den 26 juli.

En skärmdump från Raaje TV:s twitterkonto som visar hur polisen griper en journalist i huvudstaden Malé den 26 juli. Foto: Raaje TV/CPJ

Bilderna på militärer inne i parlamentet tvingade regeringen att dementera att en militärkupp hade ägt rum i Maldiverna. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uppmanade den 27 juli regeringen att respektera yttrande- och mötesfriheten och att ”avstå från alla handlingar som kan resultera i trakasserier och hotelser mot parlamentsledamöter, politiska partier, civilsamhället och medierna”.

Den Interparlamentariska unionen, IPU, en global samarbetsorganisation för parlamentariker, uttryckte djup oro över att parlamentsledamöter grips och berövas sina platser. IPU:s generalsekreterare Martin Chungong tog kontakt med de maldiviska myndigheterna meddelade IPU den 24 juli.

Ulf B Andersson

Läs också

Maldives: Halt executions now (Amnesty International 1 augusti)

Inte ett paradis för alla (Aftonbladet kultur 17 juli 2017)

Läs mer från Amnesty Press

Hotat Maldiverna vill ha plats i säkerhetsrådet (3 augusti 2017)

Maldiverna: Maktkamp i turistparadiset (28 juni 2016 – även i nummer 2/2016)

Tre journalister greps i Maldiverna (Amnesty Press 27 mars 2015)

Fortsatt maktkamp i Maldiverna (Amnesty Press nummer 4/2012)

Presidenten avgår - kravaller och rykten om kupp (Amnesty Press 7 februari 2012)

Kravallerna i Male fortsätter - oppositionen kräver presidentens avgång (Amnesty Press 2 maj 2011)

Protester mot att Maldiverna ska ta emot Guantánamofångar (Amnesty Press 17 maj 2010)

Att rädda ett paradis - Maldivernas president är årets Anna Lindh-pristagare (Amnesty Press 17 juni 2009

Maldivernas president lovar utreda fångars död (Amnesty Press 22 september 2009)

reportage | 2017-08-02
Av: Ulf B Andersson