Maldivernas president lovar utreda fångars död

För första gången i Maldivernas historia avfyrade polisen under helgen tårgas för att stoppa kravallerna i landets huvudstad Male, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
President Maumoon Abdul Gayoom framträdde på lördagskvällen i ett TV-tal till nationen och lovade då att de som var skyldiga till att fångar hade dödats skulle straffas.
– Alla personer som bär ansvar för denna incident kommer att ställas inför rätta utan överseende, sade Gayoom. Det kommer inte spela någon roll om de är medlemmar i NSS (de nationella säkerhetsstyrkorna) eller inte. Oavsett grad ska de ställas inför rätta.

Presidentens tal beskrivs som en mycket ovanlig händelse i landets historia och ses som ett försök att lugna de invånare som de senaste dagarna har startat kravaller i Male. Gayoom utsåg en undersökningskommitté på fem personer som ska utreda vad som hänt i Maafushi-fängelset under fredagen och lördagen och han uppgav också att fem personer inom NSS hade gripits.
Det är fortfarande oklart exakt vad som har hänt, men enligt AFP ska polisen ha sagt till familjen att en man, Haasan Eevan Naseem, dömd för narkotikabrott, hade dött i ett fängelseupplopp i Maafushi. Familjen mottog kroppen som fördes till en begravningsplats där hans skador visades upp för de sörjande. Myndigheterna hade förklarat att ingen hade dött vid upploppen men när Naseems kropp visades upp av familjen växte ilskan. En protestmarsch organiserades spontant men övergick snabbt i kravaller. Ytterligare en fånge, Abdullah Ameen, uppges ha avlidit.
BBC uppger att säkerhetsstyrkorna ska ha skjutit med automatkarbiner mot fångarna och att ett antal fångar då hade sårats. Enligt BBC:s uppgifter var fångarna på söndagen fastkedjade och försedda med handbojor.

Enligt AFP sattes två polisstationer i brand, liksom flera andra offentliga byggnader och en domstolslokal angreps. Den internationella konferenshallen vandaliserades och polisbilar attackerades. Ett stort antal motorcyklar ska ha slängts i havet.Ett nattligt utegångsförbud infördes och skolorna var stängda på söndagen, som normalt är skoldag. Pansarvagnar patrullerade på gatorna.
Sent på söndagskvällen rapporteras tre fångar, som hade skadats i fängelseupploppen ha flugits till ett sjukhus på Sri Lanka, rapporterar AFP.

Inga turister ska ha skadats i kravallerna, som är de första oroligheterna i Maldiverna sedan 1988 då en missnöjd affärsman hyrde in tamilska legosoldater och gjorde ett misslyckat försök att störta president Gayoom, som räddades av indiska kommandosoldater.

Oroligheterna i Male sammanföll med att landets valkommission på fredagen hade tillkännagivit att fem personer, däribland Gayoom, kommer att ställa upp i presidentvalet nästa år.Maldiverna består av
1 192 korallöar och majoriteten av de 278 000 invånarna är sunnimuslimer. Den 64-årige presidenten har styrt i 25 år och anses inte tolerera någon kritik. Politiska partier existerar inte. I februari i år fick tre demokratiaktivister livstids fängelse sedan de kritiserat regeringen i några artiklar.
Amnesty International anklagade i en rapport tidigare i år regeringen för att tillåta tortyr mot fängslade personer och kritiserade att oppositionella döms till långa fängelsestraff.


AFP