Pressfriheten hotas i Vitryssland

reportage | 2004-04-02

Nu skärper president Alexander Lukasjenka sitt grepp om makten i Vitryssland. Många tidningar och föreningar har tvingats lägga ned sin verksamhet. Mikola Markevitj, redaktör för tidningen Grodna, är en av de mest kända journalisterna i landet. Den 10 mars blev han fri efter ett arton månader långt fängelsestraff. Tisdagen den 30 mars berättade han om situationen i Vitryssland på ABF-huset i Stockholm.

Tobias Ljungvall, som talade på seminariet, har skrivit
en bok om Vitryssland som heter "Kontroll".

Medverkade på seminariet gjorde också Ljiljana Dufgran, ordförande i Svenska PEN, Dmitri Plax, dramatiker, Åsa Berglund från Forum Syd och journalisten Tobias Ljungvall.

Mikola Markevitj inledde med att berätta om sin vardag som tidningsredaktör.

– Femton minuter innan jag skulle få ett nytt nummer av tidningen ringde tryckeriet och sade att deras maskiner gått sönder. Det fanns de som påstod att samtalet kom direkt från presidentadministrationen vid informationsministeriet.

Varje gång tidningen läggs ned av myndigheterna försöker Mikola Markevitj och hans arbetskamrater att registrera en ny. Den här gången hade de kontaktat ministeriet som godkänt det nya namnet på tidningen och utfärdat ett bevis.

Dramatikern Dmitri Plax diskuterar med en av åhörarna.
– Men det fanns inte ett enda tryckeri i hela landet som inte hade trasiga maskiner den dagen.

Upplagan trycktes i grannlandet Ryssland. Några timmar innan tidningen skulle ges ut ringde budfirman och sa att de måste bryta avtalet med Mikola Markevitj eftersom 5 000 kopior var för lite för att distribuera.

– Om ni tror att min situation är unik så tar ni fel.

Han berättar att stora tidningar som ”BDG - Vitrysk affärstidning” och ”Solidaritet” också trycks utomlands.

I höst är det val och Alexander Lukasjenka har blivit av med en stor del av sitt väljarstöd. Presidenten svarar med att skärpa kontrollen över landet på odemokratisk väg. Yttrande- och föreningsfriheten har inskränkts. Ändå ökar Internetanvändandet varje månad. Mikola Markevitj berättar att Alexander Lukasjenka vill ta med Internet i den nya repressiva presslagstiftningen.

– Jag har redan blivit dömd för en publikation jag skrivit på nätet.

I hans ögon skiljer sig inte Lukasjenkas styre nämnvärt från Hitlers eller regimerna i Kuba eller på Nordkorea.

Han påpekar hur viktigt det är att reagera:

– Om vi som respekterar yttrandefriheten blundar nu kan regimen utvecklas till något mycket farligare. Inte bara för oss utan också för våra grannar.

Mikola Markevitj (till vänster) är redaktör på tidningen
Grodna i Vitryssland och har nyligen blivit frisläppt efter
ett arton månader långt fängelsestraff.

Enligt Mikola Markevitj kan inget land frigöra sig på egen hand från människor som Stalin, Hitler eller Lukasjenko:

– Därför är det viktigt med stöd från det internationella samfundet.

Dmitri Plax, poet och dramatiker från Vitryssland, välkomnar stöd utifrån. Samtidigt är han kritisk till svenska organisationers agerande i landet:

– De tror att demokrati kan exporteras men det går inte. Demokratin måste komma inifrån.

Utländska pengar ses ibland som förrädarpengar i Vitryssland.

– Man kan inte komma med en påse pengar och säga "dela våra värderingar".

En man i salen frågar vilken hjälp Vitryssland vill ha.

– Det räcker inte med att protestera, västvärlden måste också bidra, säger Mikola Markevitj.

Om en ny radiostation öppnas varje gång en oberoende tidning stängs då skulle Lukasjenka förstå att han inte kan stoppa yttrandefriheten. Han tycker att BBC borde sända ett program på vitryska till Vitryssland.

Dmitri Pax undrar varför ingenting görs om nu västvärlden och Sverige känner till att Vitryssland är en diktatur.

– Det är pinsamt att säga men allt positivt som händer i Vitryssland sker på initiativ av privatpersoner eller genom kultur, fortsätter han.

Intresset var stort för seminariet som var ett samarrangemang
mellan Palmecentret, Silc/Folkpartiet, Socialdemokraterna,
vitryssland.nu, Svenska institutet och ABF i Stockholm.
I pausen passade åhörarna på att ställa frågor
och prata med föreläsarna.

Journalisten Tobias Ljungvall, som skrivit en bok om situationen i Vitryssland, menar att Europa trots allt har fått upp ögonen för problemen. Nyligen lades två rapporter fram i Europarådet där Vitrysslands riksåklagare Viktor Sheyman anklagas för försvinnanden i landet. Europarådets parlamentariska församling godkände rapporten den 27 januari. Officiellt är Vitryssland på väg att klassas som en diktatur trots att Lukasjenka formellt är demokratiskt vald.

Vitryssland har beskrivits som en vit fläck i svenskarnas medvetande. Men intresset för tisdagens seminarium var stort. Frågorna tycktes aldrig ta slut och kvällens värd Maria Söderberg var tvungen att gå in och avbryta diskussionen. Ett tiotal människor stannade kvar efteråt för att diskutera. Det hördes ett svagt mummel i salen. Fast det var förstås på vitryska.

Text och bild: Emma Welander,
Praktikant, Amnesty Press

Läs mer: Reportage om MR-rörelsen i Vitryssland i Amnesty Press

reportage | 2004-04-02