Omslagsbild: Glänsande fasader i Abu Dhabi. I Förenade arabemiraten har 56 personer dömts till fängelse efter att ha krävt demokratiska reformer. Foto: Bitte Hammargren

Amnesty Press rapporterar från Förenade arabemiraten där förtrycket mot oppositionella är hårt och södra Nepal där många män söker arbete i Qatar inför fotbolls-VM för herrar år 2022. I Ungern utmanas antiziganismen och inför valet i april har romer nu bildat ett politiskt parti.


Från detta nummer:


Den unge Mandela. Foto: Leopard förlag

Två böcker om den långa kampen i Sydafrika


böcker | Av Ulf B Andersson | 2014-03-06 | Publicerad i AP #1/2014

David James Smith har i "Den unge Mandela" gjort en imponerande kartläggning av Nelson Mandelas liv och gärning fram till att han 1964 dömdes till fängelse. Sten Rylander ger i sin "Nelson Mandela" en introduktion till den sydafrikanske ledarens roll från motståndskämpe till hyllad president. Tillsammans ger dessa böcker intressanta infallsvinklar till bilden av Sydafrikas 1900-talshistoria.

För två år sedan slopades förhandscensuren och överallt ser man burmeser som läser tidningar. Foto: Anders Gunnartz

Burmas väg mot demokrati


Reportage | Av Anders Elghorn | 2014-03-05 | Publicerad i AP #1/2014

Han är fri idag. Så också hans hustru. Idag vågar Myint Kyaw och Eaint Khaine Oo uttrycka sina tankar i ord och text. Båda är journalister, båda har suttit i fängelse för sina åsikter. Nu när de ett hopp om att få verka i ett fritt, demokratiskt Burma, väl medvetna om att hoppet har tänts förut – och släckts.
Arkivet: