Skakande rapport från vägen till Europa

Den italienske journalisten Fabrizio Gatti har gett sig ut på ”slavrutten till Europa” och följer i spåren av de tusentals människor som söker sig till Europa. Gattis bok ”Bilal” är en skakande läsupplevelse.

böcker | 2014-01-20
Av: Hannah Laustiola
Även publicerad i AmnestyPress #1/2014
Fabrizio Gatti är en av Italiens mest framstående journalister.

Fabrizio Gatti är en av Italiens mest framstående journalister. Foto: Barbara Leonardi

Bok: Bilal – På slavrutten till Europa
Författare: Fabrizio Gatti
Förlag: Celanders förlag
Översättning: Margareta Zetterström

Vrede. Adrenalin. Hjärklappning. Tårar. Skam.
Fabrizio Gattis reportagebok Bilal är en fysisk upplevelse. Med ett poetiskt och tonsäkert språk, i vacker översättning av Margareta Zetterström, tar Gatti oss med på en resa ”på slavrutten till Europa”. Han följer i fotspåren av de tusentals och åter tusentals människor som tar sig från Afrika till Europa dagligen, år ut och år in.

Gatti tecknar en fasansfull bild av ett modernt slaveri. För trots att det vid sidan av flyktingar finns många människor som lämnat sina hem frivilligt, för att söka ett bättre liv för sig och sina familjer, kan det som drabbar dem inte kallas för annat än just slaveri.

I "Bilal" får läsaren följa med på "slavrutten" till Europa.

I "Bilal" får läsaren följa med på "slavrutten" till Europa. Foto: Fabrizio Gatti (bild) och Susanne Viborg (form)

Det är med känslighet och ett underliggande raseri som Gatti berättar om de människoöden han möter längs vägen. Han belyser EU:s och specifikt Italiens delaktighet i att skapa och förvärra en situation där människor förvägras grundläggande mänskliga rättigheter.

Det är en institutionaliserad rasism, ofta där de med mörkast hy behandlas värst. Han nosar även rätt på den lukrativa business slavhandeln har blivit: Bakom varje migrant döljer sig enorma summor av ekonomisk vinning för de smugglare, militärer och arbetsgivare som inget hellre vill än att spelet med människoliv ska fortgå.

Att recensera Bilal är närmast omöjligt, varje insiktsfull slutsats som Gatti pricksäkert formulerar, varje historia och framför allt varje människoöde, förtjänar att återberättas. Och ändå skulle det inte göra vare sig dem eller Bilal rättvisa.

Det är bara att konstatera att det är med all rätt som Gatti kallar dessa modiga människor, som utsätter sig för risker större än den i rysk roulette, för hjältar. För hur många skulle ha modet att göra det som exempelvis Youssef från Egypten gjorde; stiga ombord på en av de murkna fiskebåtarna i trä med destination Lampedusa i Italien? ”Ja, jag åkte med hans båt", bekräftar han. "Det är sant att vi riskerade att dö. Men vi är födda i fel del av världen. Om vi inte tar några risker får vi aldrig ut någonting av livet.”

Hannah Laustiola

Läs mer
Fabrizio Gatti granskar katastrofen utanför Lampedusa 11 oktober 2013 (L'espresso 28 november)

Intervju i SVT med Fabrizio Gatti (25 november)

böcker | 2014-01-20
Av: Hannah Laustiola
Även publicerad i AmnestyPress #1/2014