Vardagsliv i Burma där tystnaden åter har lägrat sig
reportage | 2009-04-30 |
Alla som reser till Burma verkar förälska sig i landet och folket, trots att det är en auktoritär militärregim styrt sedan 1962. Nästan två år efter ”saffransrevolutionen” hösten 2007 är demokratirörelsen mycket trängd. Tre svenska bildjournalister som rest till Burma för att dokumentera situationen efter munkarnas protester som engagerade hela världen, och cyklonen Nargis som slog till 2008, visar nu sina bilder i Stockholm fram till 3 maj.
Alla som reser till Burma verkar förälska sig i landet och folket, trots att det är en auktoritär militärregim styrt sedan 1962. Nästan två år efter ”saffransrevolutionen” hösten 2007 är demokratirörelsen mycket trängd. Tre svenska bildjournalister som rest till Burma för att dokumentera situationen efter munkarnas protester som engagerade hela världen, och cyklonen Nargis som slog till 2008, visar nu sina bilder i Stockholm fram till 3 maj.
Utställningen kan ses på Galleri KG 52 på Kammakargatan 52. I entrén hänger mindre bilder där de tre fotograferna har blandat sina foton. De skildrar alla vardagslivet i Rangoon idag. Människorna som befolkar staden, fasaderna som ibland håller på att falla sönder och en bild på en död råtta. Ekonomin skulle kunna vara blomstrande men folket har det fattigt.
Bilder från Rangoon id__ag som säljs för att stödja demokratirörelsen i Burma.
Intrycket från bilderna är varmt och hjärtligt och vardagslivet går sin gilla gång. Några kvinnor sitter på marken och säljer varor från stora korgar. Ett kärlekspar sitter sammanflätade i en blomstrande park. Några små killar som sparkar en citrongul boll.
Fotona längre in i lokalen är mer politiska. Moa Karlberg har tagit bilder av munkar i kloster som sitter tysta, fridfullt mediterande eller läsande en bok. En sover i en hängmatta. Det är munkar hon och journalisten Jesper Huor intervjuade ett år efter protesterna 2007, och även andra munkar som de inte pratat med.
Moa Karlberg säger att hon har valt att inte visa ansiktet på någon av munkarna. Om de talar med journalister riskerar de att fängslas.
Munkar som gömmer sig i kloster på landsbygden efter protesterna hösten 2007, som slogs ned brutalt av militärregimen.
De fredliga demonstrationerna i Burma leddes av munkarna, som gick ut på gatorna i tusental. När protesterna slogs ned fängslades munkarna och andra demokratiaktivister, många flydde också ut på landsbygden och det var först svårt att hitta några alls att intervjua. De fick leta sig längre och längre in i landet.
Den munk som fick längst straff var U Ashin Gambira, som dömdes till 68 års fängelse, står det på en vägg i utställningslokalen. Där finns också ett citat av munken Maung som berättar att ett nytt uppror planeras 2010. Maung säger: “Jag är förstås emot våld. Men varje dag tänker jag. Hur ska vi få den här regimen på knä. Jag ser inga utvägar”.
Tomas Ohlsson har tagit bilder på den nya huvudstaden, Naypyidaw. Dit flyttade militärjuntan 2005. Staden är stängd för vanliga medborgare och han hamnade där mest av en slump och dokumenterade vad han såg: En spökstad på behörigt avstånd från folket.
En film om cyklonen som drabbade Burma i maj 2008 visas av Pelle Kronestedt. Han befann sig där när cyklonen drog igång och fotade så länge batteriet räckte i kameran. Mängder av döda kroppar och total förödelse. Uppskattningsvis dog 138 000 människor men omvärlden hindrades från att skicka nödhjälp och de som försökte ta sig in i de utsatta områdena för att föra in mat och förnödenheter greps av militärjuntan.
Karin Standås, ordförande i Svenska Burmakommittén, berättade i samband med invigningen av utställningen att antalet politiska fångar har fördubblats det senaste året och idag sitter
2 100 politiska fångar i Burmas fängelser. Men demokratirörelsen kämpar på och visar “modet, hoppet och viljan” att inte ge upp.
Text och Foto: Solveig Hauser
Foto på förstasidan: Moa Karlberg
Alla foton i utställningen säljs och förtjänsten går till Svenska Burmakommittén.
Utställningen Sightseeing: Burma
29 april – 3 maj kl. 12-17
Entré: 40 kr, går oavkortat till Svenska Burmakommittén
Plats: Galleri KG 52, Kammakargatan 52
Evenemanget sker i samarbete med Olof Palmes Internationella Center, Dag Hammarskjöldfonden och Diakonia.
Läs mer:
Fackliga aktivister frigivna efter internationella protester (Amnesty Press 18 april)
16 år av ensamhet - intervju med Min Ko Niang (Amnesty Press nr 5/2007)
Senaste nytt: Min Ko Niangs hälsotillstånd har försämrats (Amnesty 26 mars 2009)
Vem skyddar Burmas folk? Dags att bryta tystnaden! (Amnesty Press 23 april)
Political prisoners set free in Myanmar (Amnesty 24 februari 2009)
Svenska Burmakommitténs kampanj för frigivning av politiska fångar
reportage | 2009-04-30 |