Fackliga aktivister frigivna efter internationella protester

Fem fackliga aktivister har frigivits i Burma och Internationella fackliga samorganisationen, IFS, välkomnar frigivningen och konstaterar att det var den internationella solidariteten som gjorde att de nu är fria.
U Zaw Myint Aung, 49, lärare, U Soe Oo, 37, textilarbetare, Maung Tun Nyein, 22, textilarbetare, Khine Lin Myat, 22, textilarbeterska, Shwe Yi Nyunt, 25, juriststudent och medlem i kvinnokommittén i FTUB, den burmesiska fackföreningsfederationen, greps den 1 april. Då hade de återvänt från den första kongressen som FTUB någonsin har hållit.

I onsdags meddelade IFS att de fem frigavs den 10 april och då hade varnats för att ha fortsatta kontakter med FTUB.

FTUB:s historiska kongress hölls i tre dagar på gränsen mellan Thailand och Burma. Den avslutades 24 mars med att U Hla Oo valdes till ordförande och Maung Maung till generalsekreterare. Stadgar antogs där det slås fast att FTUB är en oberoende, demokratisk fackförening öppen för alla burmesiska arbetare.
Delegaterna tackade den internationella fackföreningsrörelsen för det stöd som har getts till de burmesiska kollegorna och lovade att stärka samarbetet med fackföreningar över världen.

Kongressen uppmanade till bojkott av de ”val” som den burmesiska militärregimen har utlyst till 2010. FTUB uppmanar också till ekonomiska sanktioner mot militärjuntan i ett land där 90 procent av befolkningen tjänar mindre än en dollar om dagen. FTUB menar att de enda som tjänar på Burmas handel och ekonomiska relationer med andra länder är den lilla minoritet som styr landet.

Kongressen krävde också ett slut för det systematiska tvångsarbete som militären använder sig av i Burma.

FTUB uttrycker sin tacksamhet till den internationella arbetarrörelsen som reagerat och krävt att de fem fängslade medlemmarna skulle friges.

Läs mer:

Tvångsarbete i Burmas armé (Amnesty Press nr 5/2007)

16 år av ensamhet - intervju med Min Ko Niang(Amnesty Press nr 5/2007)

Senaste nytt
Min Ko Niangs hälsotillstånd har försämrats (Amnesty 26 mars 2009)

==
Fackliga aktivister dömda till 28 års fängelse (Amnesty Press 11 september 2007)

Folkrättsbrott i östra Burma – en tragedi i det tysta (Seminarium i Stockholm 20 april)

Ny utställning Sightseeing: Burma på Galleri KG 52

Svenska Burmakommitténs kampanj för frigivning av politiska fångar


ICFTU