Tack och farväl!
ledare | Av Ulf B Andersson | 2023-12-31 | Publicerad i AP #4/2023
Med nummer 4/2023 gör chefredaktör Ulf B Andersson sitt sista nummer. I ledaren reflekterar han över förhoppningsfulla artiklar i tidningen och minns några möten.
Omslagsbild: El Penalito i El Salvador. Foto: Kinga Sandén
Vi berättar om kriget mot gängens våld i El Salvador och har lyckats ta oss in på arresten El Penalito där fångar hålls i burar utan rättegång. I kriget mellan Israel och Hamas har krigsbrott begåtts av bägge sidor. I Bougainville kan en ny självständig stat födas, vi rapporterar från Papua Nya Guinea. Aktivisten Leah och hårdrockaren Lilas Mayassi berättar om ett hårdare klimat i Libanon mot alternativa drömmar och liv.
Med nummer 4/2023 gör chefredaktör Ulf B Andersson sitt sista nummer. I ledaren reflekterar han över förhoppningsfulla artiklar i tidningen och minns några möten.
40 år har gått sedan USA invaderade Grenada. Invasionen fick stark internationell kritik men USA stoppade med sitt veto kritik i FN:s säkerhetsråd.
Klas Grinells bok ”Mänskliga rättigheter under attack. Turkiet och autokratin” är en saklig beskrivning av den republik som den 29 oktober firade 100 år och någon gång kanske kommer bli allierad med Sverige i Nato. Grinell är docent i idéhistoria och knuten till ”Turkiettribunalen” och ger en rad detaljerade berättelser om kränkningar av mänskliga rättigheter samtidigt som han förklarar både nationalismen och islams roll i turkisk politik.
Helena Björk ger i ”Socialt oacceptabelt” en bred genomgång av den svenska sexköpslagen.
Ett folkligt uppror tvingade bort gruvjätten Rio Tinto från Bougainville i Stilla havet. Två decennier och ett inbördeskrig senare står nu ögruppen på tröskeln till att bli världens nästa självständiga land. Men en känslig fråga är obesvarad: Ska gruvan öppnas igen för att finansiera nationsbygget?
Amnesty anklagar Meta, som äger Facebook, för att ha bidragit till hat mot tigreaner i Etiopien. Enligt Amnestys rapport förstärkte Facebooks algoritmer skadligt innehåll riktat mot tigreaner på Facebook under konflikten 2020-2022.
Hot, attacker och homofobiska uttalanden. I Libanon har kampen för hbtqi-rättigheter fått sig en ordentlig törn under de många kriserna som drabbat landet sedan 2019. Den en gång blomstrande alternativa kulturscenen går nu på sparlåga och många fruktar att denna utveckling kommer att fortsätta. Många hbtq-personer har lämnat landet och de konservativa rösterna tar allt mer plats.
Kina hävdar att de stängt många av omskolningslägren för uigurer i Xinjiang. Men vittnesmål från regionen säger att förtrycket mot uigurer och andra muslimer blivit mer omfattande än någonsin. Tvångsarbetet har vuxit, hundratusentals barn har skickats till barnhem där de hjärntvättas och torteras, medan ett allt mer drakoniskt övervakningssystem utvecklas. Samtidigt förföljs uigurernas diaspora över hela världen. – Det är ett folkmord och en långsam utplåning av vår kultur, säger uzbeken Kalbinur Sidik.
El Salvador har i stort sett vunnit kriget mot gängen. Priset har varit högt med över 1,5 års undantagstillstånd, grova övergrepp och 72 000 personer som har fängslats utan rättegång. De har alla passerat arresten El Penalito i San Salvador. Amnesty Press har som enda medium i världen lyckats ta sig in.
Oron växer sedan Pakistans regering uppmanat afghanska flyktingar att lämna landet. Över 400 000 afghaner har under några veckor korsat gränsen från Pakistan. Pakistans premiärminister Anwar ul-Haq Kakar är fast besluten att genomföra massfördrivningen som ett svar på vad han ser som ett stöd från talibanerna i Kabul till de pakistanska talibanerna TTP.
I Afghanistan har Matiullah Wesa frigetts efter att varit fängslad sedan i mars. Han är en av landets mest kända förespråkare för utbildning för alla, oavsett kön.
Under 1970-talet flydde många människor undan diktaturerna i Latinamerika och fick en fristad i Sverige. Nu kommer en bok som samlat röster från de som kom och blev kvar i Sverige och de som återvände.
I ”Slaget om aborträtten” tar Sanna Torén Björling ett brett grepp på abortfrågan och kopplar ihop den med demokratins tillstånd i länder som Polen och USA. Det har blivit en utmärkt fackbok och inspirerande berättelse.
Högsta domstolen i Mauritius har beslutat att samkönat sex inte längre ska vara ett brott. Lagen från den brittiska kolonialtiden avskaffas.
Trycket ökar på den internationella brottmålsdomstolen, ICC, att agera i Gaza. Den eskalerade konflikten mellan Hamas och Israel har orsakat ett ofattbart lidande och enligt människorättsorganisationer finns det starka bevis för krigsbrott på båda sidor.
I ”Fredsfittan” berättar Agnes Hellström om sin sista period som ordförande i Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen. Det är en tid som sammanfaller med Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och beslutet att Sverige ska söka medlemskap i Nato.
Valet i Polen den 15 oktober har kallats ett ödesval för demokratin i landet. Under valkampanjen seglade abortfrågan upp som en av de viktiga frågorna. Aktivisten Justyna Wydrzyńska har kämpat för kvinnors rätt till abort i två decennier. I mars dömdes hon för medhjälp till abort efter en uppmärksammad rättegång. Amnesty Press träffade henne för att prata om oppositionens valseger – och vad den kan innebära för aborträtten.
Svenska statens historiska kränkningar av samer är fortfarande ett öppet sår. Den 21 oktober hölls en minnesdag i Stockholm där flera talare krävde att kvarlevor och ceremoniella föremål ska återföras till Sápmi.