Nya massgravar hittade i Västsahara

Efter Marockos invasion av Västsahara 1975 beräknas fortfarande omkring 500 västsaharier vara försvunna. Nu har tre nya massgravar hittats i Västsahara nära den mur som Marocko har byggt i området. Den västsahariska anhörigorganisationen Afapredesa vill ha hjälp för att kunna identifiera personerna i gravarna.

reportage | 2018-04-09
Av: Lena Thunberg
 Omkring 500 västsaharier är fortfarande försvunna efter Marockos invasion 1975. Här en massgrav med åtta skjutna västsaharier som kartlades år 2013.

Omkring 500 västsaharier är fortfarande försvunna efter Marockos invasion 1975. Här en massgrav med åtta skjutna västsaharier som kartlades år 2013. Foto: Aranzadi Team

År 2013 hittades två massgravar på Polisario-kontrollerat område nära och öster om den radarövervakade och minerade mur, som Marocko byggt genom det ockuperade Marocko-ockuperade Västsahara.

Platserna undersöktes av spanska experter med anknytning till universitetet i Bilbao. Två av kropparna kunde identifieras. I massgravarna fanns skelettdelar från åtta män, varav två var minderåriga. Teamet kunde också fastställa att de åtta personerna blivit skjutna.

De åtta männen var nomader som vaktade sina kameler och getter, när de greps den 12 februari 1976 av en marockansk militärstyrka och med anhöriga som vittnen.

Ett ögonvittne, då 13 år gammal, har berättat att han greps tillsammans med två vuxna män och grannar som sköts ihjäl inför hans ögon.

Anhöriga till de försvunna åtta personerna har kunnat identifiera vissa kläder, personliga tillhörigheter och dokument. DNA- prov har tagits.

– För de anhöriga var det en stor lättnad att äntligen få begrava sina släktingar och att sätta punkt för ett långt trauma, säger Abdeslam Aomar Lahsen, ordförande i den västsahariska anhörigföreningen Afapredesa, som tagit initiativ till utgrävningarna.

 Marockanskt frimärke för att hylla 35-årsdagen av ”den gröna marschen” som inleddes den 6 november 1975. Hundratusentals civila marockaner gick då över gränsen till dåvarande Spanska Sahara och tiotusentals soldater inledde ockupationen av Västsahara.

Marockanskt frimärke för att hylla 35-årsdagen av ”den gröna marschen” som inleddes den 6 november 1975. Hundratusentals civila marockaner gick då över gränsen till dåvarande Spanska Sahara och tiotusentals soldater inledde ockupationen av Västsahara. Foto: Colnect

Det var framför allt vid den marockanska invasionens början i november 1975 som många flyende västsaharier dödades av marockanska soldater.

Västsaharier har nu hittat tre massgravar till. Problemet är som tidigare att gravarna finns mycket nära den Marockoövervakade muren som omges av minor. För att de spanska experterna ska kunna fortsätta sina undersökningar, vilket de är villiga att göra, måste dessutom västsahariska vittnen delta för att peka ut exakt var gravarna finns.

– Vi har DNA från flera anhöriga och vi har vittnesuppgifter men flera är nu bosatta utomlands, säger Abdeslam Aomar Lahsen.

Det behövs alltså både pengar och logistik för detta – en nästan övermäktig uppgift för en liten organisation som Afrapredesa.

Vad gör då de verkligt stora organisationerna?

– Vi har försökt att få både FN-styrkan Minurso och Internationella Röda Korset att delta i det här arbetet men det har inte gått. Minurso var med först men drog sig sedan ur med hänvisning till att det måste godkännas av Marocko. Röda Korset hänvisar till juridiska problem. Båda organisationerna säger att detta inte ingår i deras mandat. I rapporter skriver de att de arbetar med frågan, men det gör de inte, berättar en besviken Abdeslam Lahsen.

Människorättsorganisationer som Amnesty International och Human Rights Watch har de senaste åren av de marockanska myndigheterna förvägrats möjlighet att besöka Västsahara och ledamöter i Europaparlamentet som har försökt besöka Västsahara har stoppats.

Utgrävningar av en massgrav år 2013

Utgrävningar av en massgrav år 2013 Foto: Aranzadi Team

När de första massgravarna upptäcktes år 2013, offer identifierats och en diger rapport skrivits, trodde många familjer att arbetet skulle fortsätta och att de nu äntligen skulle få veta vad som hänt deras försvunna anhöriga. När ingenting händer blir frustrationen stor och många anklagar Afapredesa för att inte göra något. Såren har rivits upp igen och utan nya fynd och information blir de svårare att läka.

Cirka 500 västsaharier är fortfarande försvunna sedan Marockos invasion 1975. Man vet att det finns massgravar också i den ockuperade delen av Västsahara och i Marocko utanför bland annat hemliga fängelser som Agdz och Kalaat Mgouna.

– Kidnappning av västsaharier i ockuperade Västsahara fortsätter, men nu släpper man dem efter att ha hotat och misshandlat dem, säger Abdeslam.

År 2018 har utsetts till året för Missing people. Nu pågår en kampanj i flyktinglägren för att åter samla berättelser om de försvunna.

Jag har sökt både Internationella Rödakorskommittén, ICRC, och Minurso för att få svar på varför dess organisationer inte engagerar sig i de upptäckta massgravarna.

– Som du vet är detta en svår och komplex fråga. Vi delar denna oro och vi kommer att fortsätta att göra vårt bästa för att följa frågan om de försvunna och deras familjer, svarar Aurelie Lachant från ICRC per mejl.

Från Minurso kommer inget svar.

Lena Thunberg
[email protected]

Lena Thunberg är redaktör för Tidskriften Västsahara

Fotnot: Artikeln publiceras i samarbete med Tidskriften Västsahara

Läs också

Marocko behärskar sedan 1975 större delen av Västsahara. En vapenvila mellan Marocko och självständighetsrörelsen Polisario övervakas av FN-styrkan Minurso sedan 1991 men FN har inte lyckats organisera någon folkomröstning.

Marocko behärskar sedan 1975 större delen av Västsahara. En vapenvila mellan Marocko och självständighetsrörelsen Polisario övervakas av FN-styrkan Minurso sedan 1991 men FN har inte lyckats organisera någon folkomröstning. Foto: United Nations

Morocco/Western Sahara: Further Information: Sahrawi prisoner's health critically deteriorating: Abdeljalil Laaroussi (Amnesty International 11 december 2017)

Morocco/Western Sahara: Verdict in Sahrawi trial marred by failure to adequately investigate torture claims (Amnesty International 19 juli 2017)

Morocco/Western Sahara: Torture Allegations Cast Shadow Over Trial (Human Rights Watch 17 juli 2017)

UN peacekeeping force in Western Sahara must urgently monitor human rights (Amnesty International 18 april 2017)

Morocco/Western Sahara: New revelations on Sahrawi disappearance cases highlight truth and justice deficit (Amnesty International 12 september 2013)

Läs mer om Västsahara från Amnesty Press

Krisen kring Västsahara skärps – FN-styrkans framtid oviss (28 mars 2016)

Översvämningskatastrof drabbar västsahariska flyktingläger i Algeriet (26 oktober 2015)

Västsahara - 40 år efter ockupationen (25 oktober 2015)

ALMEDALEN2015: Naturresurserna – en förbannelse för Västsahara? (3 juli 2015)

Flyktingar i 40 år (Nr 1/2015)

ALMEDALEN: Hur stoppar man svenska företag från att utnyttja Västsahara? (Amnesty Press 2 juli 2014)

I ockuperat land - Amnesty Press i Västsahara (Amnesty Press 19 juni 2011)

En otålig väntan på en framtid för Västsahara (Amnesty Press 3 mars 2011)

Frustrationen växer hos unga västsaharier (Amnesty Press 22 december 2010)

Största protesterna sedan 1975 - spänningarna med Marocko ökar (Amnesty Press 26 oktober 2010)

Amnesty Press i Almedalen: EU:s fiske strider mot folkrätten (13 juli 2010)

Svenska jurister övervakar rättegång mot västsahariska aktivister - tolken greps i natt (8 februari 2010)

Aminatou Haidar hungerstrejkar på Lanzarote för att få åka hem (9 december 2009)

Studentaktivist från Västsahara i Göteborg (Rabab Amidane) – (17 augusti 2007)

Motståndet lever i det ockuperade Västsahara (Amnesty Press nr 3/2007)

Välkänd MR-försvarare frisläppt (18 januari 2006)

reportage | 2018-04-09
Av: Lena Thunberg