Aminatou Haidar hungerstrejkar på Lanzarote för att få åka hem
Aminatou Haidar, känd människorättsaktivist och även kallad Västsaharas Gandhi, har hungerstrejkat i över tre veckor för sin rätt att återvända hem. Hon befinner sig fortfarande på Lanzarotes flygplats på Kanarieöarna, rapporterar nyhetsbyrån IPS.
Aminatou Haidar rapporteras nu vara så svag att hon knappt kan stå upprätt eller tala. Sedan den 14 november befinner hon sig på Lanzarotes flygplats efter att Marocko utvisat henne till Spanien – som mot hennes vilja har tagit emot henne.
Aminatou Haidar tilldelades nyligen ett fredspris i New York. Vid hemkomsten greps hon på flygplatsen i al-Ayun, huvudort i det ockuperade Västsahara, och förvisades av marockanska myndigheter till Lanzarote.
Anledningen sägs vara att hon vid återkomsten från USA vägrade att fylla i uppgiften om medborgarskap och skrev Västsahara som adress istället för Marocko. Något hon uppger att hon har gjort flera gånger tidigare utan att det orsakat några problem. Men det ledde till att hennes pass beslagtogs och hon sattes på ett plan till Kanarieöarna.
- Den spanska regeringen borde sätta press på Marocko så att Haidar kan återvända hem till sin familj och sina barn i al-Ayun, säger Mohamed Jadad, representant i Spanien för den västsahariska befrielserörelsen Polisario.
Haidar har erbjudits asyl och spanskt medborgarskap. Men hon har tackat nej och anklagar den spanska regeringen för att gå den marockanska regeringens ärenden, eftersom hon togs emot på spansk mark utan pass. Enligt det spanska utrikesdepartementet har Spaniens regering nu vädjat till FN:s generalsekreterare Ban ki-Moon om hjälp med att lösa situationen.
Aminatou Haidar har riskerat sitt liv, blivit torterad och suttit flera år i marockanska fängelser för sin fredliga kamp för västsahariernas rättigheter. Som ordförande i den västsahariska människorättsorganisationen Codesa har hon tidigare belönats med Robert Kennedystiftelsens pris och nominerades förra året till Nobels fredspris.
Människorättsorganisationerna Amnesty International och Human Rights Watch samt Obama-administrationen har uttalat sin oro för Haidars tillstånd. Nobelpristagare, skådespelare och artister som José Saramago, portugisisk författare, José Ramos-Horta, fredspristagare och president i Östtimor, filmregissören Pedro Almodóvar, uruguayanske författaren Eduardo Galeano och Oscarsvinnande skådespelaren Javier Bardem har visat sitt stöd för Haidar.
Marocko ockuperade merparten av Västsahara 1975 när Spanien var på väg att lämna området. Den västsahariska befrielserörelsen Polisario inledde en väpnad kamp som varade tills FN medlade fram ett vapenstillestånd 1991. Polisario, som stöds av Algeriet, fortsätter att kräva självständighet, men Marocko har endast erbjudit Västsahara begränsat självstyre. FN har hittills misslyckats att organisera en folkomröstning.
**Tito Drago_
IPS/Madrid
Senaste nytt: Amnesty i Spanien har samlat in över 50 000 namn för Aminatou Haidar
Läs mer
Brahim Dahane från Västsahara får årets Per Anger-pris (Amnesty Press 4 november)
Per Anger-pristagare ställs inför militärdomstol (Pressnotis från Amnesty 16 november)
Västsahara-aktivister gripna (pressnotis från Amnesty 19 oktober)
Läs också nyhetsartiklar från Amnesty Press
Resultatlösa samtal i USA (Amnesty Press 8 januari 2008)
Krigsförberedelser del i Polisarios kamp (Amnesty Press 12 december 2007)
Ny plan om Västsaharas självständighet (Amnesty Press 7 mars 2007)
Välkänd MR-försvarare frisläppt (Amnesty Press 18 januari 2006)
Uruguay erkänner Västsahara (Amnesty Press 29 december 2005)
Reportage från Amnesty Press
Motståndet lever i det ockuperade Västsahara (Amnesty Press nummer 3/2007)
Studentaktivist från Västsahara i Göteborg (17 augusti 2007)
Västsahara- Afrikas sista koloni (26 januari 2007)
IPS |