Uruguay erkänner Västsahara

Uruguay har erkänt SADR, den sahariska arabiska demokratiska republiken. Det marockanska utrikesdepartementet har reagerat med ilska, rapporterade al-Jazira på torsdagen.
– Denna fientliga och ovänliga handling gör att Uruguay får bära ansvaret för att de nära relationerna mellan våra länder har drabbats av ett dödligt slag, hette det i ett uttalande från Marockos UD. Uruguay visar en outgrundlig ignorans för de nuvarande och historiska realiteterna i regionen.

Uruguay meddelade att erkännandet av Västsahara och upprättandet av diplomatiska förbindelser med det ”enda spansktalande landet i arabvärlden” visar att Uruguay håller fast vid principer om ”självbestämmande, icke-inblandning av andra nationer i interna angelägenheter och nationell suveränitet”.

För Marocko, som i november 1975 ockuperade den tidigare spanska kolonin, är Uruguays erkännande av Västsahara ett diplomatiskt nederlag. Sedan 1991 råder vapenvila mellan ockupationsstyrkorna och befrielserörelsen Polisario, men den FN-övervakade folkomröstning som skulle avgöra områdets framtid har inte kunnat hållas. Ett 70-tal länder har erkänt Västsaharas självständighet och Marockos fortsatta vägran att dra sig tillbaka har gjort att landet är det enda på den afrikanska kontinenten som inte är medlem av Afrikanska unionen, AU.

Polisario hälsade Uruguays erkännande med glädje och sade att det var en ”seger för det sahariska folkets kamp för självbestämmande”.
– Erkännandet visar på Marockos växande isolering på den internationella scenen, sade Moamed Khaled, språkrör för Polisario.

Minst 160 000 västsaharier lever fortfarande i flyktingläger i västra Algeriet där Polisario har sitt säte.
Sedan i maj har öppna protester förekommit i Laayoune, den viktigaste staden i Västsahara. Den 14 december hölls en rättegång där sju deltagare i protester dömdes till fängelse liksom sju MR-försvarare.
Amnesty protesterade mot rättegången där de åtalade inte tilläts inkalla försvarsvittnen.

Läs mer:
Sahrawi human rights defenders under attack (Amnesty- rapport 24 november 2005)

”Med självständigheten ska muren falla” (reportage i Amnesty Press nummer 1/2005)


al-Jazira