Filmer för engagemang - Angeläget slog nytt rekord

reportage | 2012-05-10

Jämställdhet, drogberoende och rätten till asyl, det var några av ämnena som stod i fokus under Angeläget, Sveriges största dokumentärfilmsfestival med unga filmskapare. "Jag hoppas att många ska se filmen och att det händer någonting, säger Sofie Wallenius, som fick pris för sin dokumentär om den svenska flyktingpolitiken".

Trots att solen strålade i Göteborg den 2 maj klev över 300 gymnasieungdomar in i mörkret på biografen Bergakungen för att se om just deras film skulle utses till en av årets vinnare. Angeläget är festivalen där alla filmer handlar om mänskliga rättigheter och årets upplaga slog rekord med 72 inskickade bidrag. Längst fram i salongen sitter juryn som har haft uppdraget att välja ut de sju vinnarfilmerna som visas under festivalen. Spänningen hänger i luften när de läser den första motiveringen: ”Filmen uppmanar till civilt engagemang och får oss att vilja gå ut på gatorna och göra skillnad”. Snart slocknar strålkastarna och Sofie Wallenius och Frida Bergqvists film ”Ingen framtid där” börjar rulla framme på duken.

Fattigdom, flyktingpolitik och frågor som rör funktionsnedsättning var återkommande teman bland årets filmer.

I filmen berättar 17-åriga Souleiman om beslutet från Migrationsverket. Efter fem år i Sverige ska han utvisas till Armenien, ett land där han aldrig tidigare har varit och där han inte känner någon. Sofie Wallenius och Frida Bergqvist, som går på Hulebäcksgymnasiet i Härryda, hoppas att filmen ska få fler att engagera sig för en humanare flyktingpolitik.
- Man kan inte behandla människor på det här sättet. Det måste förändras, säger Sofie Wallenius.
Hon berättar att de har startat en namninsamling till stöd för Souleiman och nu hoppas de att filmen ska skapa uppmärksamhet kring hans fall. De redan har fått ihop 700 namn.
- Vi vet inte om det kommer att påverka beslutet, men det känns i alla fall bra att göra någonting, säger Frida Bergqvist.

Frida Bergqvist och Sofie Wallenius har gjort filmen ”Ingen framtid där” och Patrik Tordell, Nils Esping och William Hedegärd har gjort filmen ”Kärringar, kärringar, kärringar, kärringar”. Alla går på Hulebäcksgymnasiet i Härryda.

Angeläget arrangeras av Amnesty International och KulturUngdom i samarbete med Svenska Filminstitutet, fast festivalen bjöd inte bara på film. Mellan dokumentärerna uppträdde musikerna Idiot Wind och Alice B. Dessutom besökte Christian Olsson, sångare och pianist i bandet Fibes, Oh Fibes, festivalen som hemlig gäst. Han äntrade scenen precis efter visningen av filmen ”Kärringar, kärringar, kärringar, kärringar”, som handlar om ojämställda löner. Varför har egentligen kvinnor lägre lön än män? Den frågan ställer filmteamet till människor på stan, men ingen verkar ha ett vettigt svar. Medan scenen förbereds för Christian Olssons uppträdande ställs samma fråga till honom.
- För att vi lever i en idiotisk värld, blir svaret.

Christian Olsson från bandet Fibes, Oh Fibes var festivalens hemliga gäst.

Angelägets projektledare Martin Rydehn konstaterar att tre teman har varit återkommande bland årets filmer: fattigdom, flyktingpolitik och frågor som rör hinder i samband med funktionsnedsättning.
- Ungdomarna gräver där de står och det här är ämnen som de ser i sin nära omvärld. De lyfter fram grupper i vårt samhälle som måste kämpa för att få sina rättigheter tillgodosedda, säger han.
När alla vinnande filmer hade visats kom ett sista spänningsmoment då publiken skulle rösta fram sin favoritfilm. Publikens pris gick till filmteamet från John Bauergymnasiet i Kalmar och filmen ”Aldrig för sent”. Det var nog ingen som satt oberörd när Niclas Kronqvist berättade om lågvattenmärket i sitt liv, julen då hans dotter Sofie Kronqvist fick sitta själv vid granen eftersom han var upptagen med droger.

Liv Rydell, Emilia Karlsson, Linn Blomqvist, Beatrice Bergeskans och Emma Nilsson går på John Bauergymnasiet i Kalmar och har gjort filmen ”Aldrig försent”.

  • Vi ville visa vad droger kan få för konsekvenser och vi ville berätta både ur en förälders och ur ett barns perspektiv. Jag tror att många inte riktigt förstår vad droger kan leda till, säger Linn Blomqvist vid minglet efter festivalen.
  • Det känns som att droger har blivit ganska avdramatiserat. Många tror att det inte är så farligt, tillägger Liv Rydell.
    Liksom tidigare år kommer åtta av Angelägets filmer att samlas på en dvd och spridas i skolor, på fritidsgårdar och vid andra festivaler.
  • Filmerna kommer att ses av tusentals personer, säger Martin Rydehn.

Text och bild: Charlie Olofsson

Flera av årets filmer finns att se på Angelägets kanal på You Tube.

De vinnande filmerna:

Ingen framtid där
Sofie Wallenius och Frida Bergqvist
Hulebäcksgymnasiet, Härryda

Great Firewall of China**
Patrik Erlandsson, Jack Pettersson och Jonas Arrhenius
International IT College of Sweden, Stockholm

Jag är inte Zlatan
Alise Grunnegård, Elin Heed och Amanda Mårtensson
Alströmergymnasiet, Alingsås

Kärringar, kärringar, kärringar, kärringar
William Hedegärd, Nils Esping och Patrik Tordell
Hulebäcksgymnasiet, Härryda

Hemlös men inte värdelös
Katja Åfeldt, Ida Mattsson, Magnus Klasell och Linnea Lindholm
Sollentuna Fria Gymnasium, Sollentuna

Krossade Drömmar
Sanna Bäckström, Simone Mjösberg, Sandra Johansson, Sarah Svensson och Alexander Jinghem
John Bauergymnasiet, Halmstad

Aldrig försent
Linn Blomqvist, Liv Rydell, Beatrice Bergeskans, Emma Nilsson och Emilia Karlsson
John Bauergymnasiet, Kalmar

reportage | 2012-05-10