Största protesterna sedan 1975 - spänningarna med Marocko ökar

En 14-årig pojke sköts i måndags ihjäl av marockanska soldater när han deltog i, det som den spanska tidningen El Pais beskriver som, ”den största protesten i Västsahara sedan 1975”, meddelar nättidningen Earth Times. Sedan 9 oktober har tusentals västsaharier slagit läger utanför flera städer i det, av Marocko, ockuperade Västsahara för att protestera mot diskriminering.

Flera incidenter av våld från de marockanska säkerhetsstyrkorna riktat mot de protesterande har rapporterats, meddelar nyhetsbyrån Afrol News. Dödskjutningen av Nayem el-Gareh gör nu läget allt mer spänt inför de kommande FN-förhandlingarna i november som FN:s specielle sändebud för Västsahara, Christopher Ross, i förra veckan lyckades få till stånd. De senaste FN-ledda samtalen, i februari i år, mellan Marockos regering och den västsahariska befrielserörelsen Polisario avbröts efter två dagars förhandlingar utan framsteg.

Efter ytterligare rapporter om att säkerhetsstyrkorna stoppar leveranser av mat, vatten och medicin till protestlägren vädjade i förra veckan västsahariska Röda halvmånen till andra organisationer och biståndsländer om att skicka akut nödhjälp dit. Mohamed Abdelaziz, president i Västsaharas exilregering i Algeriet, varnar för att situationen kan eskalera till en humanitär katastrof och har bett FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter att ingripa, rapporterar Afrol News.

Efter ett FN-ingripande 1988 råder sedan 1991 vapenstillestånd mellan Marocko och Polisario. Den folkomröstning om Västsaharas självständighet som utlovades i samband med fredsförhandlingarna har ännu inte hållits. Marocko hindrar alla försök att genomföra omröstningen. Enligt nättidningen Christian Science Monitor har Christopher Ross kallat situationen av status quo i landet för ”outhärdlig”.

Polisario startade sin befrielsekamp redan under 1970-talet då Västsahara fortfarande var en spansk koloni. Både Marocko och Mauretanien har gjort anspråk på landområdet sedan 1958 respektive 1960. När så Spanien lämnade regionen 1976 annekterade de båda länderna olika delar av Västsahara. I samtal med Polisario 1979 avsade sig Mauretanien alla anspråk. Då ockuperade Marocko även den före detta mauretanska delen.

Omkring 160 000 västsaharier lever i dag som flyktingar i grannlandet Algeriet. En del västsaharier har flyttat till Marocko medan andra lever kvar på ockuperad mark.

I medier nämns siffror på mellan 10 000 och 14 000 människor som samlats utanför städerna, däribland den västsahariska huvudstaden El Aauin, för att protestera mot den diskriminering, fattigdom och kränkningar av mänskliga rättigheter som västsaharierna är utsatta för. Polisario är inte officiellt kopplad till den pågående proteströrelsen, meddelar El Pais.

Läs mer

Amnesty om Västsahara (15 oktober 2010)

Marocko/Västsahara: Västsahariska aktivister ställs inför rätta

DN debatt inlägg av Mohamed Abdelaziz och Jens Orback (10 oktober 2010)

Nordvästra Afrika står på randen till nytt krig

Läs också

Amnesty om dödsskjutningen:
Morocco must investigate killing of 14-year old Sahrawi at protest site (27 oktober)


EARTHTIMES