Kriget i Ukraina: Skarp kritik mot bägge parter

Amnesty riktar skarp kritik mot bägge parter i kriget i östra Ukraina.

artiklar | 2015-03-23
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2015

Kort innan den senaste vapenvilan trädde i kraft i Ukraina den 12 februari 2015 riktade Amnesty skarp kritik mot de stridande parterna.

Den 2 februari presenterade Amnesty bevis för civila förluster i Donetsk, som kontrolleras av separatisterna i Donetsk folkrepublik, och Debaltseve, som då hölls av ukrainska armén, i östra Ukraina.

– Dessa bevis avslöjar fasorna som de civila utsätts för. De civila dödas och skadas när bägge sidor avfyrar raketer och granater mot bostadsområden. Sådana attacker är ett brott mot internationell humanitär rätt och kan utgöra krigsförbrytelser, sade John Dalhuisen, chef för Amnestys avdelning för Europa och Centralasien.

Bevisen samlades in av en Amnestyutredare på plats och innehöll intervjuer med ögonvittnen och personer som skadats och hamnat på sjukhus.

Bland händelserna finns en beskjutning av människor som köade för humantiär hjälp i Donetsk, en marknadsplats i Donetsk och urskillningslös beskjutning av bostäder och gator i Debaltseve.

Amnesty kräver nu att de regeringar som överför militär utrustning till ukrainska armén och de milisstyrkor som kämpar på den ukrainska regeringens sida ska se till att detta vapenstöd inte används för brott mot krigets lagar eller för allvarliga människorättskränkningar.

Ulf B Andersson 

Läs också

Eastern Ukraine: Both sides responsible for indiscriminate attacks (Amnesty International 6 november 2014)

artiklar | 2015-03-23
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2015