Tack och farväl efter 82 år

Efter 82 år läggs Världspolitikens Dagsfrågor ner och det blir tomt, konstaterar Ulf B Andersson.

böcker | 2023-04-04
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2023

Tidskrift: Världspolitikens Dagsfrågor
Utgivare: Utrikespolitiska institutet

Inför årsskiftet meddelade Utrikespolitiska institutet att skriftserien ”Världspolitikens Dagsfrågor” läggs ner efter 82 år. Läsarna hänvisas till det i och för sig utmärkta, men kortfattade, Utrikesmagasinet, som finns kostnadsfritt på webben eller prenumeration på Landguiden.

Foto: UI

För oss som länge har läst häftena i Världspolitikens Dagsfrågor så kommer det att bli tomt. De har fyllt mellanrummet mellan längre tidnings- eller tidskriftsreportage och böcker. Formatet har varit perfekt för läsning på buss eller tåg och oftast har texterna varit både välskrivna och mycket informativa.

Redaktionen har lyckats hitta ämnen och länder som är aktuella men inte dagsaktuella och därmed faller utanför nyhetsflödet. Kristina Simion och Elisabeth Olivius ”Motståndet i Myanmar. Med vapen och diplomati” (nummer 9/2022) är ett bra exempel. De första veckorna efter militärkuppen i Myanmar 1 februari 2021 var det imponerande motståndet i mediernas fokus.

Men sedan krossades protesterna och landet gled långsamt in i ett lågintensivt inbördeskrig där den civila parallellregeringen NUG försöker organisera ett väpnat motstånd med PDF, Folkets försvarsstyrkor. Bakgrunden och analyserna i denna skrift ger en bra ingång för att förstå vad som händer nu och hur framtiden ter sig under det brutala militärstyret.

Andra läsvärda nummer under förra året var Elisabeth Özdalgas ”Cypernfrågan vid vägs ände?" (nummer 7-8/2022) och Johan Engvalls ”Turbulent Centralasien söker nya vägar” (nummer 10/2022).

Tyvärr är det nu bara att säga tack och farväl.

Ulf B Andersson

Läs också

Bra ingång om hbt i världen (13 september 2012)

böcker | 2023-04-04
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2023