Stopp för skärpt abortlag i Polen

Det polska regeringspartiet PiS, Lag och rättvisa, valde efter de stora protesterna under hösten att dra tillbaka sitt stöd för ett medborgarinitiativ som ytterligare ville skärpa den restriktiva lagen om abort i Polen.

artiklar | 2016-12-01
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2016
  Under hösten har stora demonstrationer hållits i Polen mot förslaget om skärpt abortlag.

Under hösten har stora demonstrationer hållits i Polen mot förslaget om skärpt abortlag. Foto: Piotr Stasiak/TvKryzys/AI

Den 6 oktober röstade en majoritet i det polska parlamentet, sejmen, ned ett förslag om skärpt abortlagstiftning i Polen med 352 röster mot 58. Förslaget föll då konservativa ledamöter från regeringspartiet PiS, Lag och rättvisa, valde att gå emot förslaget som tillkommit genom ett medborgarinitiativ där tillräckligt antal namn hade samlats in för att sejmen skulle behandla det. Enligt det nu stoppade lagförslaget skulle abort bara tillåtas om kvinnans liv är i fara. PiS och landets premiärminister Beata Szydo hade uttryckt stöd för förslaget men hon backade i sista stund.

Protesterna var omfattande i Polen under hösten och den 3 oktober demonstrerade hundratusentals polacker mot förslaget och kvinnor uppmanades att strejka. En opinionsmätning i tidningen Newsweek Polska visade att 74 procent av befolkningen står bakom den nu gällande abortlagen.

Gauri van Gulik, biträdande chef för Amnestys avdelning för Europa, såg beslutet i sejmen som ”en enorm seger för miljoner kvinnor och flickor som har mobiliserat, visat sin vrede och framgångsrikt stoppat en lag som skulle ha tagit ifrån dem deras rättigheter och satt deras hälsa i fara”.

Polen hade under kommunisttiden en av Europas mest liberala abortlagar vilket gjorde att svenska kvinnor åkte dit i mitten av 1960-talet för att göra abort. År 1993 gjorde Solidaritet och katolska kyrkan en uppgörelse som innebar att Polen fick en av de mest restriktiva abortlagarna i Europa och det görs nu endast ett hundratal tillåtna aborter varje år. Tiotusentals aborter görs i stället i hemlighet eller i grannländerna.

PiS vann valet hösten 2015 med stor majoritet men det är tveksamt om partiet av taktiska skäl nu kommer att driva frågan om skärpning av abortlagen. Den 4 november uppmanade FN:s människorättskommitté Polen att inte skärpa lagen och uttalade oro över att den nuvarande abortlagen tvingar kvinnor till osäkra aborter som kan utgöra en fara för hälsa och liv.

Ulf B Andersson

Under hösten har stora demonstrationer hållits i Polen mot förslaget om skärpt abortlag.

Piotr Stasiak/TvKryzys/AI

artiklar | 2016-12-01
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2016