Guantánamo - Obamas svikna löfte om stängning

reportage | 2011-11-18

Ett löfte från president Obama att stänga Guantanamo har ännu inte infriats. Ett löfte som visade sig vara mer komplicerat än att bara ställa misstänkta inför rätta, skicka hem resten av fångarna, låsa grindarna och inte se tillbaka.

Under Mänskliga rättighetsdagarnas första dag i Stockholm samlas Lise Bergh, generalsekreterare i svenska Amnesty, Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter och Adil Hakim, tidigare fånge på Guantánamo tillsammans med Anna Wigenmark som är jurist och ordförande i Föreningen Ordfront. De för ett samtal där utgångspunkterna är olika men slutsatserna är lika: behandlingen som fångarna utsätts för på Guantanamo är omänsklig och förstör liv, inte bara för fångarna själva utan även för deras familjer.

Anna Wigenmark, Lise Bergh och Adil Hakim diskuterar __Guantánamo__.

Anna Wigenmark berättar att sedan den 11 januari 2002 har fångar från 50 olika länder suttit fängslade i Guantánamofängelset på Kuba. Fångarna fördes dit efter att ha gripits i Afghanistan, Pakistan eller andra länder.
- Fångarna har utsatts för tortyr och omänsklig behandling och det finns fortfarande runt 170 fångar kvar på Guantánamo, säger Anna Wigenmark.

Adil Hakim har efter en lång kamp fått svenskt uppehållstillstånd och skapar sig ett nytt liv i Sverige. Långt bort ifrån de kinesiska myndigheter som fängslat och torterat honom och långt bort ifrån tortyren han gick igenom på Guantanamo. Adil Hakim är uigur från Xinjiang-provinsen i västra Kina. Folkslaget uigurer är muslimer och har sedan länge varit förtryckta av den kinesiska regimen. För att hitta ett sätt att försörja sig valde Adil Hakim att först och främst ta sig till grannlandet Kirgizistan.
- Jag ville ta mig till Turkiet, men det var mycket svårigheter längs vägen. Det var en svår väg dit genom bergen i Pakistan. Vi lämnade Pakistan i väntan på att få visum till Turkiet och bodde då i Afghanistan. Efter 11 september 2001 återvände vi till Pakistan. Vi fick hjälp av människor längs vägen, människor som sedan lämnade över oss till pakistanska poliser, säger Adil Hakim.

De blev inlåsta i 18 dagar utan mat. Under den tiden fick de veta att de blivit lurade av de hjälpsamma människorna, som hade sålt dem till USA för 5 000 dollar per person. Så småningom hamnade Adil Hakim på Guantánamofängelset.
- De förhörde oss fyra-fem gånger och jag sade att jag var oskyldig. Jag trodde att jag skulle släppas men tvärtom, jag satt fängslad på Guantanamo i fyra år, säger Adil Hakim.

Flygblad som delades ut av USA i exempelvis Afghanistan där de lovade tusentals dollar i belöning för varje oidentifierad terrormisstänkt som lämnades över till amerikanska styrkor.

Han beskriver den tiden som den värsta perioden i sitt liv. Adil Hakim förklarar att det var fruktansvärt ensamt då han inte fick prata med någon. När han äntligen fick lämna Guantánamo 2006 skulle han skickas till Albanien tillsammans med flera andra uiguriska fångar.
- Jag sade nej först för jag ville inte till Albanien. Men då sade de att jag var tvungen att stanna i Guantánamo resten av livet om jag inte åkte. Jag ville inte stanna kvar en sekund. Det finns inte några rättigheter i det fängelset, säger Adil Hakim.

Det visade sig att Albanien var det enda landet som hade erbjudit sig att ta emot dessa fångar som även av USA betraktades som oskyldiga. Men livet i Albanien var svårt. Adil Hakims syster bor i Sverige så efter en lång kamp fick han till slut uppehållstillstånd här. Men hans första fru och deras tre barn finns kvar i Kina.
- Av kinesiska myndigheter är jag stämplad som terrorist. Det finns ingen möjlighet för mig att kunna hämta dem, säger Adil Hakim.

Fortfarande sitter fem uigurer fängslade på Guantánamo. Palau och Bermuda har de senaste åren tagit emot grupper av frigivna uigurer.
- Hittills har 13 uigurer fått lämna Guantánamo. Vi gör inget dumt mot myndigheter. Just nu tänker jag mycket på de fem personer som fortfarande sitter fängslade, säger Adil Hakim.

Lise Bergh berättar att från Amnestys sida är deras huvudkrav att Guantánamo ska stängas då det handlar om illegala frihetsberövanden.
- Fångarna måste ställas inför rätta eller släppas fria. Vi kräver även att de brott som har begåtts mot fångarna på Guantánamo måste utredas, säger Lise Bergh.

Adil Hakim tillsammans med sin tolk och Thomas Hammarberg.

I maj tidigare i år fanns det enligt Lise Bergh 172 fångar kvar på Guantanamo. Då den amerikanska kongressen har bestämt att inga fångar från Guantanamo får föras till USA, är det upp till andra länder att ta emot dessa frisläppta fångar. Att skicka tillbaka dem till hemländerna kan ofta innebära risk för tortyr.
- Från Sverige har det hittills blivit nej till att ta mot frisläppta fångar. Hittills har omkring 600 fångar lämnat Guantánamo, utan att de har fått upprättelse eller ersättning, säger Lise Bergh.

Thomas Hammarberg säger att dessa fångar bara sitter kvar i Guantánamo då de inte är välkomna någonstans. Detta även om de är oskyldiga, till och med i amerikanska ögon. Europas regeringar har sagt stopp då uppfattningen är att USA har skapat problemet och därmed också borde ta hand om dessa människor.
- Det handlar om respekt för mänskliga rättigheter! Men ändå har det varit försiktig kritik från Europa och från Sveriges sida mot Guantánamofängelset, säger Thomas Hammarberg.

När president Barack Obama tillträdde presidentposten i januari 2008 lovade han att stänga Guantánamo inom ett år. Löftet visade sig vara omöjligt att infria och nu pekar allt på att fånglägret i januari nästa år kommer att fylla tio år. Det verkar också troligt att den person som i januari 2013 tar plats i Vita huset fortfarande kommer att ha ansvar för detta hårt kritiserade fångläger.

Text: Josefine Nilsman
Bild Vera Häggblom

Läs mer från Amnesty Press bevakning av MR-dagarna 14-15 november 2011:

Sorg och glädje vid utdelningen av Per Anger-priset **

”Om en terrorist inte är muslim, är han galen då?”

Politikerdebatt om den långa vägen in i Europa

Lär mer om Adil Hakim och Guantánamo:

Låt Adil Hakim stanna! (Amnesty Press 5/2007)

Från Guantánamo till Naltjik och Rawalpindi (11 sept 2008)

Ingen prövning i Migrationsöverdomstolen: Guantánamofången Adil Hakimjam får stanna (30 april 2009)

reportage | 2011-11-18