Tillslagen mot journalister fortsätter i Nicaragua

Den politiska krisen i Nicaragua har även slagit hårt mot den oberoende journalistiken. Författarna av en ny rapport har dokumenterat över 700 fall av brott mot pressfriheten samtidigt som ett stort antal journalister har flytt från landet efter att ha utsatts för hot. Dessutom har en reporter mördats, två fängslats och ett antal redaktioner attackerats av säkerhetsstyrkor sedan krisen i landet inleddes i april förra året.

reportage | 2019-01-16
Av: José Adán Silva
Organisationen Fundación Violeta Barrios de Chamorros presenterade sin rapport om den hårda repressionen mot landets medier i Managua den 9 januari.

Organisationen Fundación Violeta Barrios de Chamorros presenterade sin rapport om den hårda repressionen mot landets medier i Managua den 9 januari. Foto: José Adán Silva/IPS

Det visar en ny rapport från organisationen Fundación Violeta Barrios de Chamorro, som slår fast att det begicks 712 överträdelse mot den fria pressen mellan april och december under förra året.

Rapportförfattaren Guillermo Medrano säger till IPS att det numera är ett högriskyrke att arbeta som reporter i landet:

– Det har gått så långt att journalistiken officiellt har kriminaliserats, då två journalister som kritiserat regeringen har åtalats för terrorism.

Han talar om de två journalisterna Lucía Pineda och Miguel Mora vid nyhetskanalen 100% Noticias, som greps vid redaktionen den 21 december och har blivit åtalade för delaktighet i terrorism.

Gripandena förgicks av att anhängare till Daniel Ortegas regering anmälde ett antal journalister vid nyhetskanalen och anklagade dem för att ”sprida hat”, på grund av deras kritiska rapportering.

Anhöriga till de två häktade journalisterna har inte getts möjlighet att träffa dem sedan de greps, och rättegången ska enligt planerna inledas senare i januari. Nyhetskanalen har samtidigt stängts ned och nyhetsbolagets tillgångar har beslagtagits av myndigheterna.

Internationella människorättsorganisationer och pressfrihetsgrupper fördömer behandlingen av Lucía Pineda och Miguel Mora.

Kommittén till skydd för journalister, CPJ, har i ett uttalande krävt att de omedelbart släpps, ett krav som undertecknats av 300 framstående journalister från olika delar av världen. I samma uttalande riktas även hård kritik mot den nicaraguanska regeringen för tillslag mot tidskriften Confidencial, nyhetssajten Niú och tv-bolagen Esta Semana samt Esta Noche.

Tillslagen ingår i den senaste offensiven mot den oberoende journalistiken från Daniel Ortegas regering.

 En polis vaktar den numera stängda byggnad där tidskriften Confidencial och andra medier som ägs av Carlos Fernando Chamorro tidigare huserade. Tillslaget genomfördes den 14 december 2018.

En polis vaktar den numera stängda byggnad där tidskriften Confidencial och andra medier som ägs av Carlos Fernando Chamorro tidigare huserade. Tillslaget genomfördes den 14 december 2018. Foto: Jader Flores/IPS

Den nya rapporten beskriver även hur en journalist dödades i april, samt att minst 54 reportrar och skribenter valt att lämna landet efter att ha utsatts för hot och trakasserier. Dessutom uppges 93 journalister ha blivit misshandlade. Över 100 redaktioner ska även ha utsatts för censur, medan ytterligare ett stort antal hotats med juridiska processer och ett mycket stort antal redaktioner drabbats av olika former av trakasserier.

– Vi har inte upplevt en liknande situation sedan åren under Somozas diktatur. Det är fruktansvärt, säger Gioconda Belli, som är ordförande för den lokala avdelningen av den internationella föreningen PEN, till IPS.

Gioconda Belli menar att regeringen under ledning av Daniel Ortega begår svåra övergrepp mot småbönder, studenter, feminister, religiösa grupper – och inte minst mot journalister.

– Och nu vill han strypa La Prensa genom att hindra tillgången till tidningspapper, varnar Gioconda Belli.

Detta med hänvisning till att landets största tidningar, La Prensa och El Nuevo Diario, som båda är oppositionella, har meddelat att deras lager av tidningspapper kommer att ta slut inom några månader samtidigt som landets tullmyndigheter förhindrar dem att importera mer.

I slutet av förra året tvingade en mindre tidning, Q´hubo, upphöra med sin utgivning efter att ha fått slut på tidningspapper.

Tidskriften Confidencials redaktionsbyggnad togs över av polisen efter att regeringen dragit tillbaka tillstånden för ett flertal icke-statliga organisationer i landet. Enligt myndigheterna har tidskriften kopplingar till en av dessa organisationer, som anklagats för att ”uppmuntra till terrorism”.

Journalisten Carlos Fernando Chamorro (i mitten), anmälde i december det tillslag som gjorts mot hans tidskrift Confidencial och andra redaktioner några dagar tidigare.

Journalisten Carlos Fernando Chamorro (i mitten), anmälde i december det tillslag som gjorts mot hans tidskrift Confidencial och andra redaktioner några dagar tidigare. Foto: Jader Flores/IPS

En anklagelse som tillbakavisas av tidskriftens ägare Carlos Fernando Chamorro. Confidencials chefredaktör Arlen Cerda hävdar att man är utsatta för en ”oöverträffad” repression, men hävdar samtidigt att man kommer att fortsätta sitt rapporterande – trots svårigheterna.

– Utrustning, filer och databaser försvann vid tillslaget, och vi har inte längre något tak över våra huvuden. Men vi har från början stått fast vid vår övertygelse om att inte låta oss tystas, och vi kommer att fortsätta att göra allt vi kan för att förmedla högkvalitativt material till allmänheten, säger han.

Nicaraguas diktator Anastasio Somoza styrde landet 1967-1979. Han blev den siste i Somozadynastin vilka i realiteten hade makten i Nicaragua från 1936. Somoza störtades i den revolution som leddes av sandinisterna och som segrade i juli 1979. I den första junta som övertog makten efter Somozas flykt ingick Daniel Ortega från sandinistfronten FSLN och Violeta Chamorro, änka efter Pedro Joaquín Chamorro, La Prensas chefredaktör som mördades av Somoza i början av 1978.

Violeta Chamorro bröt med Daniel Ortega i april 1980 och återgick till tidningen La Prensa. Hon besegrade Ortega i presidentvalet år 1990. Efter Chamorros seger avslutades det inbördeskrig som hade pågått sedan contras, med stöd av USA, 1980 hade inlett ett uppror mot sandinisterna.

Daniel Ortega firar segern i valet år 2011.

Daniel Ortega firar segern i valet år 2011. Foto: Fundscion Ong DE Nicaragua/Wikimedia

Daniel Ortega återvaldes som president år 2006. Den nu 74-årige Ortega och FSLN har anklagats för att ha använt oegentligheter vid det senaste valet 2016.

Den pågående politiska krisen i landet började i april 2018 då en kontroversiell socialförsäkringsreform presenterades. Reformen drogs senare tillbaka, men då hade protesterna mot den redan hunnit växa och avslöjat det stora missnöje som finns mot regeringen.

Protesterna leddes av studenter och pågick fram till i juli förra året.
Enligt den Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter IAHCR hade 325 personer dödats – främst på grund av övervåld från poliser och regeringstrogna grupper under konflikten fram till 18 oktober. Enligt IAHCR hade också 21 poliser dödats.

Regeringen menar dock att antalet dödade uppgår till 199 och att skulden för detta vilar hos ”terroristgrupper” som försökt genomföra en statskupp.

Luis Galeano, som var chef för ett av de program som sändes på kanalen 100% Noticias, lämnade landet i december efter att myndigheterna beslutat att gripa honom, anklagad för att ”understödja terrorism”.

– Anklagelserna är absurda, de försöker tysta kritiska röster. Men de kommer inte att lyckas eftersom vi kommer att fortsätta att rapportera från alla håll – från utlandet i exil, från fängelser, via sociala nätverk, från dolda platser, från överallt, säger Luis Galeano till IPS från sitt nya hem i Miami.

Journalisten Jeniffer Ortiz är en annan reporter som berättar för IPS att hon tvingades lämna landet efter att ha utsatts för hot på grund av sitt arbete.

– Jag lämnade Nicaragua för några månader sedan, och jag gjorde det på grund av de återkommande hoten, säger hon, och befinner sig numera i San José i Costa Rica.

Jeniffer Ortiz berättar att den tilltagande repressionen gjorde att många av hennes tidigare källor inte längre vågade prata med henne. Nu fortsätter hon sitt arbete från utlandet.

José Adán Silva
IPS/Managua

Läs också

Nicaragua - människorättsorganisationer hotas! (aktion från svenska Amnesty 14 januari 2019)

CIDH denounces the weakening of the rule of law in the face of serious human rights violations and crimes against humanity in Nicaragua (IACHR 10 januari 2019)

CPJ, international journalists express deep concern over deteriorating press freedom climate in Nicaragua, call for release of detained reporters (Commitee to Protect Journalists 7 januari 2019)

Nicaragua: Report by independent experts affirms that government of President Ortega has committed crimes against humanity (Amnesty International 21 december 2018)

Läs mer från Amnesty Press

Allt fler flyr från Nicaragua men i Sverige blir det avslag på asylansökningar (20 december 2018)

Nicaraguas regering slår till mot regeringskritiska organisationer (20 december 2018)

”Bara ekonomiska sanktioner hjälper mot krisen i Nicaragua” (19 september 2018)

Ökad fattigdom och repression i krisens Nicaragua (19 september 2018)

Aktivister från Nicaragua vill ha internationellt stöd mot Ortega (1 juni 2018)

Ökade påtryckningar mot medier i Nicaragua – situationen jämförs med Somozadiktaturens år (18 maj 2018)

Hårdare linje mot regeringskritiska medier i Nicaragua (5 april 2017)

Nicaraguas president vinnare i kritiserat val (9 november 2016)

Abortförbudets Nicaragua (17 oktober 2012)

IXCHEN – i solidaritet med kvinnor i Nicaragua (13 december 2012)

Latinamerikanska ledare rasar mot valet den 29 november - ”politisk vandalism” (6 december 2009)

FN kritiserar Nicaraguas abortförbud (1 juni 2009)

reportage | 2019-01-16
Av: José Adán Silva