FN kritiserar Nicaraguas abortförbud

reportage | 2009-06-01

FN:s kommitté mot tortyr har uppmanat Nicaragua att ändra sin abortlagstiftning, som totalförbjuder alla abort utan några undantag. Abortförbudet har funnits sedan oktober 2006 och var en överenskommelse mellan de tidigare ärkefienderna, den sandinistiska presidenten Daniel Ortega och den katolska kyrkan i landet.

Santiago Troche__ ledde ett seminarium för Svalorna Latinamerika på Solidaritetshuset i Stockholm under onsdagen.

  • Alliansen med kyrkan var ett sätt att få fler röster, säger Santiago Troche som är landrepresentant för organisationen Svalorna i Nicaragua.
    Han har även varit medlem i sandinisternas parti FSLN. Ett parti som i sina förhandlingar med den katolska kyrkan tycks ha övergett sina tidigare vänsterideal för att säkra makt.
  • Jag uppfattar det som att det inte finns stöd för abortförbudet från sandinisterna, utan man såg det som ett nödvändigt ont för att få tillbaka makten, säger Santiago Troche.

Sandinisterna startade som en vänsterinriktad gerillarörelse och dess ledare Daniel Ortega kom till makten efter den folkliga revolution som 1979 störtade Somozadynastin som hade styrt sedan 1930-talet. Sandinisternas vänsterinriktade politik ledde till motstånd från USA, vilket drev regeringen till att alliera sig med Kuba och det forna Sovjet. USA finansierade tusentals rebeller som gick under namnet Contras, införde handelssanktioner och minerade hamnarna. Landet befann sig under 1980-talet i inbördeskrig.
- Nicaragua gick från att ha varit ett av de mest ekonomiskt framgångsrika länder i regionen, till ett av de fattigaste, säger Santiago Troche.
1990 gick övriga partier samman trots olika ideologier och bildade en oppositionsallians, vilket resulterade i att sandinisterna förlorade valet.
- Det sägs att folk gick och röstade mot kriget. Oppositionen sågs som ett fredsalternativ, anser Santiago Troche.

Seminariedeltagare under seminariet om det aktuella politiska läget i Nicaragua.

Inför valet 2006 inledde FSLN en allians med den katolska kyrkan som har abortmotståndet som sin hjärtefråga.
- Kyrkan har alltid varit FSLN:s ärkefiende, säger Santiago Troche. Dock började partiet närma sig kyrkan med förhandlingar om abortförbud mot att kyrkan erkände partiet.
Daniel Ortega valdes åter till president 2006 och ett totalt abortförbud infördes i lagstiftningen.
Sedan dess riskerar kvinnor som vill göra abort två års fängelse och läkare som utför dem åtta års fängelse. Inga undantag görs, oavsett om graviditeten är ett resultat av våldtäkt, incest eller om kvinnans liv är i fara.

FN:s kommitté mot tortyr slog nyligen fast att lagstiftningen utgör en stor risk för kvinnors rättigheter och jämställs med tortyr. Lagstiftningen strider mot den nicaraguanska regeringens åtaganden vad gäller tortyrkonventionen. FN-organet konstaterar även att abortförbudet hindrar kvinnor från att få den vård som kan rädda deras liv. Den innebär även att fler kvinnor tvingas genomgå osäkra aborter.
- Nicaguaranska kvinnors rättigheter har hållits som gisslan på grund av denna lagstiftning. Regeringen måste prioritera kvinnors liv framför ideologi, sade Vivian Stromberg på organisationen MADRE i en kommentar.

Det återstår att se om kravet från FN:s kommitté mot tortyr kommer påverka abortförbudet i landet.

Santiago Troche tror även att regeringen i Nicaragua kommer bryta med kyrkan, då deras samarbete inte har gett det ökade stöd för partiet som de hade tänkt sig.

Text: Hanna MI Jakobson Foto: Jasin Abdulssmed

Läs mer:
Amnesty om beslutet i FN:s tortyrkommitté (15 maj)

Amnesty inför behandlingen av frågan i FN:s tortyrkommitté (29 april)

Nicaragua: Defending women's right to life and health: Women human rights defenders in Nicaragua (9 oktober 2008)

Ny rapport visar att abortlag riskerar kvinnors liv (Amnesty Press 10 oktober 2007)

Protester mot abortförbud **(Amnesty Press 31 oktober 2006)

reportage | 2009-06-01