Protester mot abortförbud

Den 26 oktober beslöt nationalförsamlingen med 52 röster mot noll att totalt förbjuda aborter i Nicaragua. Beslutet togs trots att utländska diplomater, läkare och förespråkare för kvinnors rättigheter uttryckte stor oro över beslutet.
När lagen träder i kraft kan kvinnor som gör abort straffas med upp till sex års fängelse. President Enrique Bolanos hade velat ha ett beslut om fängelsestraff på mellan tio och 30 års fängelse men fick inte gehör för det i nationalförsamlingen, rapporterade BBC.
Omkring 85 procent av Nicaraguas cirka fem miljoner är katoliker och beslutet om totalförbud mot abort kom under valrörelsen inför presidentvalet den 5 november.
Daniel Ortega, ledare för sandinistfronten FSLN, hoppas vinna valet och återvända till presidentposten som han lämnade efter valnederlaget 1990. Vänsterrörelsen FSLN vill idag ha goda förbindelser med katolska kyrkan och det anses vara skälet till att de röstade för abortförbudet. Ortega, som i sin revolutionära ungdom stödde kvinnans rätt till abort, säger sig numera vara djupt troende katolik.

FN-representanter och EU-diplomater varnade för att ta beslutet under den politiserade stämningen under valrörelsen och Svalorna rapporterar att de nordiska länderna, som är biståndsgivare till Nicaragua, vädjat till parlamentet att inte fatta förhastade beslut.

Aborträtten har redan tidigare varit starkt inskränkt i Nicaragua och bara tillåten vid våldtäkt eller om kvinnas liv eller hälsa är i fara. De senaste tre åren har 24 legala aborter utförts. Varje år beräknas 32 000 kvinnor göra en illegal abort i Nicaragua, rapporterar Los Angeles Times.

Human Rights Watch, HRW, varnar för att Nicaragua nu kan hamna inför den interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter. José Miguel Vivanco från HRW sade i ett uttalande att Nicaraguas abortförbud ”inte bara går emot grundläggande mänskliga rättigheter, utan också är emot fundamentala principer för mänskligheten” och varnade för att kvinnor nu riskerar att dö.

Det har tidigare bara varit fyra länder i världen där abort inte ens tillåts om kvinnans liv är i fara; El Salvador, Chile, Malta och Vatikanstaten. När Nicaraguas president har undertecknat lagen kommer Nicaragua bli det femte landet i världen.


BBC