Nej till klustervapen

reportage | 2008-05-12

Amnesty är medlem i det Svenska nätverket mot klustervapen. Den 12 maj arrangerades en manifestation på Sergels Torg i Stockholm i protest mot att Sveriges regering vill behålla det svenska klustervapnet, Bombkapsel 90. Runt 100 personer hade samlats, 98 av dem bar röda plastponchos och två bar gula. De som bar rött representerade att 98 procent av dem som dör eller skadas av klustervapen beräknas vara civila.
- Vi kräver att Sverige tar sitt ansvar och förhandlar fram ett heltäckande förbud mot klustervapen, sade Anna Ek, ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.

Blindgångare från klusterbomber skördar nya offer dagligen.

Manifestationen på Sergels Torg varade i 30 minuter, kort men med klara budskap för alla dem som gick förbi eller stannade upp för att lyssna. De hundra personer som bar ponchos stod innanför ett avgränsat område och höll upp skyltar med budskapen; ”Förbjud klustervapen” och ”98 procent civila offer”.

När ett klustervapen exploderar sprids mängder av mindre sprängladdningar över ett så stort område att det är omöjligt att undvika civila offer. Den sociala och ekonomiska utvecklingen hindras i dessa områden. Dessutom blir marken som utsätts omöjlig att använda för odling. Inte heller skolor, sjukhus eller bostäder kan byggas i klustervapensområden förrän området säkrats. Just nu finns inga internationella lagar som rör klustervapen. Mellan den 19-30 maj kommer mer än 100 länder delta i en avslutande konferens om klustervapen i Dublin. Många länder i världen förespråkar ett heltäckande förbud, men inte Sverige. Enligt Svenska nätverket mot klustervapen är detta är mycket anmärkningsvärt. Förhoppningsvis kommer ett internationellt totalförbud att införas.

Svenska regeringen har valt att endast stötta en reglering av klustervapen för att __kunna behålla det svenska klustervapnet Bombkapsel 90 som används till försvarsmaktens flygplan Jas Gripen__. __För detta har Sverige fått hård kritik från både stater och den internationella klustervapenkoalitionen CMC. __

Svenska nätverket mot klustervapen verkar för att Sveriges regering påbörjar en skrotning av Bombkapsel 90 och fryser utveckling, produktion, användning och handel av klustervapen. Dessutom vill de införa ett internationellt förbud mot klustervapen.
I krigen i Kosovo, Irak, Afghanistan, Libanon och Irak har medvetenheten ökat om att det inte bara är personminor som utgör ett humanitärt problem, utan även klustervapen.

Text och foto: Elin Kamyab

reportage | 2008-05-12