Indonesien: Frågan om 1965 års massakrer fortfarande tabu – möten stoppas av myndigheterna

Myndigheterna i Indonesien har återigen ingripit för att stoppa möten som tar upp 1965 års massakrer. Under några månader beräknas då mellan en halv miljon och en miljon människor ha dödats i en klappjakt på medlemmar och sympatisörer till PKI, kommunistpartiet. Amnesty International krävde den 9 augusti att president Joko Widodo omedelbart stoppar alla restriktioner mot offentliga diskussioner kring händelserna 1965 och att regeringen börjar lyssna på offren.

reportage | 2017-08-10
Av: Ulf B Andersson
Suharto svärs in som president 1968. Han styrde fram till 1998 då han tvingades avgå.

Suharto svärs in som president 1968. Han styrde fram till 1998 då han tvingades avgå. Foto: Department of Information/Wikimedia

Den 1 augusti ingrep polis och militär i Klender i östra Jakarta för att stoppa ett möte där International Peoples Tribunal, IPT, skulle presentera resultatet av sin undersökning av 1965 års händelser. IPT är ett internationellt initiativ, med säte i Nederländerna, som vill lyfta medvetenheten om vad som hände och försöker hålla möten i Indonesien.

IPT har kommit fram till att den indonesiska regeringen var ansvarig för brott mot mänskligheten i samband med att cirka en halv miljon människor beräknas ha mördats och drygt en halv miljon spärrades 1965-1966 in i läger. Tusentals människor berövades också sitt medborgarskap. De sista fångarna släpptes fria först i slutet av 1990-talet. Många av offren och deras familjer är fortfarande utsatta för diskriminering både i lagen och i praktiken.

När IPT presenterade resultatet av sin undersökning sommaren 2016 rekommenderade de att den indonesiska regeringen skulle be offren och deras familjer om ursäkt och inleda rättsliga undersökningar mot de ansvariga. Efter tre års undersökning kom Komnas HAM, den nationella kommissionen för mänskliga rättigheter, i juli 2012 fram till att brott mot mänskligheten hade begåtts och krävde ett slut för straffriheten.

Den indonesiska regeringen avvisade den 20 juli 2016 IPT:s rekommendationer och samordningsminister Luhut Pandjaitan förklarade att regeringen inte hade för avsikt att komma med någon ursäkt.

Enligt Amnesty uppger lokala människorättsorganisationer att myndigheterna sedan år 2015 har ingripit vid minst 39 tillfällen då händelserna 1965 skulle diskuteras. Mellan mars och juli 2017 stoppades eller trakasserades deltagare vid IPT-möten i Ambon, Bandung, Cirebon, Semarang, Surabaya och Yogyakarta. I en del fall har det handlat om medborgargarden som har tagit lagen i egna händer utan att polis ingripit.

 General Suharto (i förgrunden) vid begravningen av de sex generaler som mördades vid kuppförsöket den 30 september 1965.

General Suharto (i förgrunden) vid begravningen av de sex generaler som mördades vid kuppförsöket den 30 september 1965. Foto: Department of Information of the Republic of Indonesia/Wikimedia

Amnesty påpekar att detta är i kontrast mot att president Joko Widodo har lovat att ta upp tidigare människorättskränkningar, inklusive det som hände år 1965. I april 2016 arrangerade regeringen ett symposium ”Examining the 1965 Tragedy: A Historical Approach” (Membedah Tragedi 1965: Pendekatan Kesejarahan), där överlevande, forskare, människorättsaktivister, tidigare militärer och regeringsföreträdare möttes för att diskutera händelserna 1965. En av rekommendationerna från symposiet var att upphäva alla restriktioner för yttrandefrihet och mötesfrihet när det gäller offentliga diskussioner kring 1965.

Human Rights Watch påminner om att Joko Widodo då beordrade att försök skulle göras att fastställa var massgravar med offer är belägna. I maj 2016 meddelades att ett team hade bildats för att undersöka 122 påstådda massgravar på Java och Sumatra.

Joshua Oppenheimers film ”Act of Killing” (2012) var en chockerande dokumentärfilm om massmorden 1965-1966.

Joshua Oppenheimers film ”Act of Killing” (2012) var en chockerande dokumentärfilm om massmorden 1965-1966. Foto: IMDB

Nu verkar alltså denna öppenhet ha ersatts med nya försök att tysta diskussioner kring 1965. Det har under de 52 år som har gått inte funnits någon ansats från regeringen att inleda undersökningar av brotten som begicks. Försök att inrätta en sanningskommission har stoppats på grund av bristande politisk vilja.

– Sedan maj 2016 har det varit en bedövande tystnad från regeringen, skriver Phelim Kine, biträdande Asienchef vid Human Rights Watch i en kommentar. Säkerhetsstyrkornas ovilja att tillåta offentlig diskussion om kompensation till offren antyder att det finns element inom regeringen och säkerhetsstyrkorna som vill skydda förövarna.

Efter att dokumentärfilmaren Joshua Oppenheimer gjort två filmer; Act of Killing (2012) och The Look of Silence (2014) om händelserna 1965 har frågan om massmorden också fått ökad internationell uppmärksamhet.

Frågan om stödet från USA, Storbritannien och Australien till de som mördade hundratusentals människor är under fortsatt diskussion.

Det var den 30 september 1965 som en grupp yngre officerare gjorde ett misslyckat kuppförsök i Indonesien och flera generaler mördades. Det blev inledningen till en process som pågick i månader. Den vänsternationalistiske presidenten Sukarno utmanövrerades medan general Suharto, som sedan styrde i 32 år, gradvis tog över makten. Kommunistpartiet, PKI, hade varit det starkaste kommunistpartiet utanför östblocket och kontrollerade också en rad andra organisationer,s däribland fackföreningar, studentorganisationer och kvinnoorganisationer.

 PKI:s ledare D N Adit håller valtal 1955. Han dödades under hösten 1965.

PKI:s ledare D N Adit håller valtal 1955. Han dödades under hösten 1965. Foto: Okänd/suhaizamzahri.wordpress.com/Wikimedia

Hur många som mördades är ännu inte klarlagt men uppskattningar brukar ange mellan en halv miljon och en miljon människor. Bland de grupper som drabbades hårt var de etniska kineserna i Indonesien. Massmorden skedde med tyst medgivande och stöd från västländer som under det pågående Vietnamkriget var oroliga för att ett kommunistiskt maktövertagande i det strategiskt viktiga Indonesien med dess stora naturtillgångar.

Ulf B Andersson

Läs mer

Indonesia: Stop intimidating participants in events concerning 1965 human rights violations (Amnesty International 9 augusti 2017)

Indonesia Again Silences 1965 Massacre Victims (Human Rights Watch 7 augusti 2017)

Läs också

Australian journalist Frank Palmos: first witness to 1965 Indonesian massacre (Sydney Morning Herald 3 oktober 2015)

Läs mer från Amnesty Press

De bortglömda massmorden 1965 (18 november 2015 – även i nummer 4/2015)

I höst hålls en Folkets tribunal för Suhartos offer(22 april 2015)

Ingen upprättelse för offren för Suhartos kommunistjakt (2 november 2012)

Spionchef friad för mordet på Munir (6 januari 2009)

Exdiktatorn Suharto begravd (28 januari 2008)

Brännpunkt Jakarta (Amnesty Press nr 1/2001)

reportage | 2017-08-10
Av: Ulf B Andersson