Nicaraguas president vinnare i kritiserat val
Nicaraguas sittande president Daniel Ortega vann presidentvalet den 6 november och säkrade därmed sin tredje mandatperiod i rad. Valet präglades dock av bristen på opposition.
Daniel Ortega uppges ha vunnit söndagens val med runt 72 procent av rösterna. Hans vänsterparti Sandinistiska fronten för nationell befrielse, FSLN, kontrollerar de flesta offentliga institutioner tillsammans med landets starkaste ekonomiska krafter och stöttas av både polisen och armén. Konservativa Maximino Rodríguez fick 15 procent av rösterna.
FSLN var det enda stora partiet som deltog i valet. Oppositionen har varit mycket kritiska mot att landets författning ändrats, vilket nu gör det möjligt för presidenten att stanna vid makten på obestämd tid. Kritiker menar att den ändringen är olaglig.
Daniel Ortega har suttit vid makten sedan 2007 och genom valvinsten har han nu säkrat ämbetet fram till år 2021.
Han styrde även landet mellan 1979 och fram till 1990, efter att sandinisternas revolution störtat diktatorn Anastasio Somoza. Under 1980- talet plågades landet av ett inbördeskrig där de USA-stöttade rebellerna Contras slogs mot regeringen.
Samhällsvetaren José Antonio Peraza säger till IPS att den politiska situationen i landet är mycket allvarlig. Han menar att årets valrörelse präglats av att endast regeringspartiet och mindre partier som godkänts av myndigheterna fanns att välja på.
– FSLN såg till att få bort alla verkliga politiska alternativ, säger José Antonio Peraza.
I augusti uteslöt valmyndigheterna det främsta oppositionspartiet, Oberoende liberala partiet, PLI, från att delta i valet. Samtidigt uteslöts 28 liberala företrädare från landets nationalförsamlingen, vilka hade verkat som en motvikt till sandinisternas majoritet. Och en representant från MRS, en vänsterutbrytning från FSLN, som stödde liberalernas krav uteslöts.
Att presidenten dessutom utsett sin hustru Rosario Murillo till vicepresident och utsett sina barn till strategiskt viktiga poster har dessutom fått kritiker att befara att en ny dynasti är på väg att upprättas i landet.
Inför valet beslöt Daniel Ortega att delvis acceptera att en oberoende grupp av valövervakare skulle få bevaka valet. Innan dess hade han satt stopp för alla oberoende valobservatörer.
José Antonio Peraza säger att regeringspartiet har utnyttjat offentliga institutioner och deras resurser i sin valkampanj.
IPS har under en veckas tid försökt få kommentarer från FSLN:s valkampanj, utan att lyckas.
Inför valet sade den politiske analytikern José Dávila, som i egenskap av observatör bevakat över ett hundra val under de senaste 20 åren, att han aldrig upplevt en likadan kampanj som den som nyss avslutats i Nicaragua.
– Det råder ingen valfeber, folk pratar inte om valet, det har inte varit debatter mellan kandidater och har inte framkommit några förslag om hur de viktigaste problemen som landets står inför ska lösas.
José Dávila menar dessutom att förtroendet varit lågt för landets valmyndigheter ända sedan 2008, då oppositionen menade att det förekommit valfusk i kommunalvalen.
– Valet påminner mer om de grå processer som genomfördes i Östeuropa under kalla kriget eller de som sker på Kuba, där det inte finns någon verklig opposition till regeringspartiet.
I september antog USA:s representanthus ett lagförslag som kan stoppa lån eller bidrag till Nicaragua med hänvisning till att regeringen bryter mot medborgarnas mänskliga och politiska rättigheter. Lagen måste dock även antas av senaten innan den kan undertecknas av president Barack Obama.
Nicaragua har en befolkning på 6,1 miljoner invånare, varav nästan hälften är klassades som fattiga. Landet är beroende av internationellt bistånd och fördelaktiga lån. Om den nya lagen antas skulle det enligt Världsbanken komma att kosta Nicaragua 250 miljoner dollar om året. Detta samtidigt som landets närmaste allierade, Venezuela, befinner sig i en djup kris.
Vid tidigare val har olika politiska partier bedrivit kampanjer på gator och torg samt rest runt till olika städer. Men i år anordnades endast små valmöten av regeringstrogna grupper, samt demonstrationer från oppositionen, som avfärdar valresultatet och kallar hela processen för en ”fars”.
9 november 2016
José Adán Silva IPS/Managua |