Vem mördade Pavel Sheremet?
Pavel Sheremet var en välkänd journalist och det kom som en chock när en bilbomb dödade honom i Ukrainas huvudstad Kiev den 20 juli 2016. Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko lovade att allt skulle göras för att lösa mordet men ännu har ingen gripits. En ny dokumentärfilm avslöjar att en tidigare agent i den ukrainska säkerhetstjänsten SBU fanns på plats när bomben placerades på bilen.
artiklar | 2017-06-03 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #2/2017 |
Pavel Sheremet dödades av en bilbomb i Kiev 20 juli 2016. Foto: Okras/Wikimedia
Den 20 juli 2016 dödades den flerfaldigt prisbelönade journalisten Pavel Sheremet av en bilbomb i Ukrainas huvudstad Kiev.
Han arbetade på en statlig TV-kanal i Vitryssland tills den stängdes av president Aleksandr Lukasjenko år 1995. Han började då arbeta för ryska ORT men var fortfarande bosatt i Vitryssland. Pavel Sheremet fängslades i Vitryssland 1997 efter att ha gjort ett TV-program om smuggelvägar mellan Litauen och Vitryssland. Amnesty International arbetade för hans fall.
Han och kameramannen Dmitry Zavadsky dömdes till två års villkorlig dom. De bägge fortsatte arbeta för den ryska TV-kanalen ORT och gjorde inslag 1999-2000 från Tjetjenien där kriget åter hade flammat upp.
Dmitry Zavadsky skulle den 7 juli 2000 möta Pavel Sheremet på Minsks internationella flygplats. Det var sista gången han sågs i livet. Dmitry Zavadsky hade mottagit hot och det antas att Lukasjenkos regim var ansvarig för att ha mördat honom. Han dödförklarades 2003 men kroppen har aldrig hittats och försvinnandet förblir olöst.
Pavel Sheremet fick flera priser för sitt journalistiska arbete, bland annat från Committee to Protect Journalists och OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Han flyttade till Moskva och senare till Ukraina där han arbetade för flera medier. År 2010 berövades han sitt vitryska medborgarskap.
År 2012 började Pavel Sheremet arbeta för internettidningen Ukrainska Pravda.
Georgij Gongadze mördades hösten 2000. Foto: http://maidan.org.ua
Den hade startats år 2000 av den då 31-årige Georgij Gongadze. Den 16 september 2000 försvann Georgij Gongadze i Kiev. Ukrainas dåvarande president Leonid Kutjma anklagades för att ha legat bakom bortförandet och det ledde till starka protester i Ukraina och internationellt. Det visade sig senare att Georgij Gongadzes kropp hade bränts och att Aleksej Pukatj, chef för det ukrainska inrikesministeriets avdelning för övervakning återvände till brottsplatsen för att hugga av huvudet på den mördade journalisten. Huvudet har aldrig återfunnits.
Aleksej Pukatj dömdes år 2013 för mord. I rättegången uppgav han att ströp Georgij Gongadze av misstag.
Pavel Shermet slutade år 2014 arbeta för ryska ORT. Han var kritisk mot Rysslands agerande på Krim och i östra Ukraina. Veckorna innan han mördades hade han skrivit om medlemmar i de ukrainska frivilligbataljoner som deltagit i kriget i östra Ukraina mot de separatister som stöds av Ryssland och sedan anslutit sig till kriminella gäng. Han varnade också för att krafter från de ukrainska frivilligmiliserna kunde genomföra en kupp i Kiev.
Pavel Shermet skrev också om korruption bland polis och myndigheter i Ukraina.
Mordet fördömdes runt om i världen och i Ukraina lovade president Petro Porosjenko att mordet skulle utredas i samarbete med FBI och EU.
Amnesty International krävde att journalister i Ukraina skyddas och att mordet utreddes.
Inrikesminister Arsen Avakov antydde att Ryssland kunde vara inblandade i mordet. Ingen skyldig har hittills gripits.
Den 10 maj presenterades en internationell undersökande dokumentärfilm om mordet, gjord av ”Organized Crime and Corruption Reporting Project”, OCCRP.
Från filmen ”Killing Pavel”. Foto: OCCRP
I filmen ”Killing Pavel”, som visades på ukrainsk TV, presenteras uppgifter om att Igor Ustimenko, tidigare agent i den ukrainska säkerhetstjänsten SBU befunnit sig vid platsen när bomben placerades ut under bilen som tillhörde Pavel Sheremets partner, Olena Prytula.
I en intervju i filmen medger Igor Ustimenko att han befunnit sig på platsen men förnekar att han vet något om mordet eller att han hade sett något. Han skulle ha varit på platsen då han hade hyrts in som privatdetektiv för att övervaka någons barn. Han berättade också att polisen inte hade kontaktat honom.
Uppgifterna i filmen hade helt missats av polisen i dess resultatlösa undersökning av mordet.
Den officiella undersökningen av mordet kritiseras hårt av de som har gjort filmen.
– Bevis som fanns togs inte fram, sade Dmytro Hnap, en av de ukrainska undersökande journalisterna, till Euromaidan. De sökte inte efter de verkliga brottslingarna som genomförde och beordrade mordet utan sökte bevis ur tomma intet. Detta trots att vissa bevis fanns framför näsan på dem.
Ulf B Andersson
Fotnot: En kort version av denna artikel publiceras också i nummer 2/2017.
Läs mer
Investigative documentary on journalist’s murder finds leads that cops didn’t, traces to SBU (Euromaidanpress.com 16 maj 2017)
Ukraine Police Scramble To Probe Fresh Claims In Journalist's Car-Bomb Killing (RFE/RL 11 maj 2017)
In Ukraine, Attacks On Journalists Chill Media Landscape (RFE/RL 16 augusti 2017)
Läs mer om Ukraina från Amnesty Press
I östra Ukraina fortsätter striderna (13 maj 2017)
Ukraina: ”Straffriheten måste få ett slut” (6 april 2017 – också i nummer 1/2017)
Ukraina: Hemliga fångar släppta (1 november 2016 – också i nummer 3/2016)
På flykt från Krim (31 oktober 2016 – också i nummer 3/2016)
Rysslandsdagarna: ”Vår huvudkonkurrent var väljarnas apati” (27 oktober 2016)
Krimtatarernas ledare: ”Regimen är värre än under Stalintiden” (Amnesty Press 20 maj 2016)
Amnesty i Ukraina: ”Det är viktigt att vi behåller vårt oberoende och granskar båda sidor” (4 april 2016 – också i nummer 2/2016)
Högerextremister till attack mot hbtq-evenemang i Lviv – polisen anklagas för passivitet (20 mars 2016)
Rysslandsdagarna: ”Kreml utnyttjar nationalism för att återskapa det ryska imperiet” (29 oktober 2015)
En underbar berättare – recension av Kalle Kniiviläs bok ”Krim tillhör oss” (Nummer 3/2015)
BOKMÄSSAN 2015: ”Putin gjorde en felbedömning när han annekterade Krim" (6 oktober 2015)
BOKMÄSSAN 2015: ”Den som vågar opponera sig blir uthängd som landsförrädare” - hårdare klimat i Ryssland (28 september 2015)
Ukraina: Flera döda i strider mellan polis och Högra sektorn i Transkarpatien, poliser skadade i Lviv (14 juli 2015)
Nytt format – samma värld. Propaganda, förtigande och censur blir vardag i krig och konflikt. (nr 2/2015)
Ukraina: Skuggan från andra världskriget – den nya lagen förbjuder kritik mot OUN och UPA (7 juni 2015)
2 000 poliser skyddade Pride i Kiev – ändå blev det våldsamma attacker (6 juni 2015)
Möten i Kiev våren 2015 - krigsslut firades i skuggan av det nya kriget (6 juni 2015) ÅRSMÖTET I UMEÅ: Den mörka utvecklingen i Ryssland och Kina (8 maj 2015)
Soldatmodern som vågade tala ut om ryska soldater i Ukraina (24 december 2014)
artiklar | 2017-06-03 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #2/2017 |