Hög polischef dömd för mordet på journalisten Georgij Gongazde: ”Jag ströp honom till döds av misstag”

Den 29 januari dömdes Aleksej Pukatj till livstids fängelse av en domstol i Ukrainas huvudstad Kiev. Aleksej Pukatj var tidigare chef för det ukrainska inrikesministeriets avdelning för övervakning och fälldes för att först med händerna och sedan med ett bälte ha strypt journalisten Georgij Gongazde till döds den 16 september 2000. Kroppen brändes upp men Aleksej Pukatj återvände senare till brottsplatsen för att hugga av huvudet på den mördade jounalisten. Huvudet har aldrig återfunnits.

Rättegången mot den tidigare polischefen hölls bakom lyckta dörrar och det vara bara när domen lästes upp som allmänheten fick tillträde, rapporterar nyhetsbyrån Associated Press.
– Jag har sagt allting under utredningen och rättegången så ni får fråga Lytvyn och Kutjma om deras motiv och avsikter, sade Aleksej Pukatj innan vakterna förde bort honom.
Volodymyr Lytvyn var stabschef för expresident Leonid Kutjmas kansli vid tiden för mordet. Numera är Volodymyr Lytvyn talman i det ukrainska parlamentet.

Enligt domen ska Aleksej Pukatj ha utfört mordet på uppdrag av dåvarande inrikesministern Jurij Kravtjuk. Georgij Gongazde var grundare av den undersökande hemsidan ukrainska Pravda som avslöjade korruption i makeliten. Han försvann i september 2000 och i november samma år återfanns hans huvudlösa kropp i en skog utanför Kiev. Mordet ledde till stora protester och landets ledning anklagades för att ha varit ansvariga.

Jurij Kravtjuk rapporterades år 2005 ha begått självmord när en förundersökning skulle inledas kring hans roll i mordet. Nyhetsbyrån AFP rapporterar att det dock fanns misstankar att det inte var självmord då han hade två kulhål i huvudet, vilket anses vara udda i samband med självmord.
År 2011 inleddes en förundersökning mot förre presidenten Leonid Kutjma men den lades ned. Det finns en bandinspelning från år 2000 där Kutjma och Lytvyn diskuterar att eliminera Georgij Gongazde men expresidenten har hävdat att bandet har manipulerats.

I och med domen mot Aleksej Pukatj har viss klarhet nåtts i fallet med mordet på Georgij Gongazde. Journalisten klev den 16 september 2000 in i en bil som han trodde var en taxi. I bilen fanns tre män och de körde iväg med honom till mordplatsen utanför Kiev. Där tvingades Gongazde ta av sig sin jacka och skor och bands till händer och fötter. Enligt domen bad Gongazde för sitt liv men Aleksej Pukatj ströp honom först med sina händer och sedan med ett bälte. Enligt Pukatj var det ett misstag att han dog då strypningen var avsedd att få fram information.
Tre poliser har tidigare dömts för delaktighet i mordet.

Myroslava Gongazde, änka till den mördade journalisten, har tillsammans med sina döttrar fått asyl i USA. Hennes advokat sade enligt Associated Press att domen kommer att överklagas då den inte slår fast vem som gav order om mordet.

Ulf B Andersson

4 februari 2013

Läs mer från Amnesty Press

Mordet på Georgij Gongadze - förundersökning inledd mot expresident Kutjma (22 mars 2011)

Sju år sedan Gongadze mördades (17 september 2007)

Ulf B Andersson
Amnesty Press