Mordet på Georgij Gongadze - förundersökning inledd mot expresident Kutjma

Renat Kuzmin, biträdande riksåklagare i Ukraina, sade på tisdagen till journalister att en föundersökning nu har inletts mot Ukrainas förre president, Leonid Kutjma. Han misstänks för inblandning i mordet på journalisten

Den 16 september år 2000 försvann journalisten Georgij Gongadze. Han hade startat hemsidan ”Ukrainsk sanning” som granskade korruption på hög nivå och riktade hård kritik mot dåvarande presidenten Leonid Kutjma, som styrde 1994-2005. Den 3 november 2000 återfanns Georgij Gongadzes kropp i ett skogsparti 70 kilometer utanför huvudstaden Kiev. Huvudet hade skilts från kroppen och har hittills inte återfunnits. Mordet ledde till stora protester mot Kutjmas styre och är det mest uppmärksammade brottet i Ukrainas moderna historia.

Enligt BBC sade Renat Kuzmin att Kutjma misstänks för ”maktmissbruk och att ha gett olagliga order till högt uppsatta personer i inrikesministeriet som ledde till mordet på reportern”. Expresidenten har nu förbjudits att lämna Ukraina. Leonid Kutjma har inte kommenterat beskedet att en förundersökning har inletts.

Presidenten har tidigare anklagats för inblandning i mordet och det har presenterats ljudband från presidentkansliet där Kutjma sägs tala om att Georgij Gongadze skulle kidnappas. Bandens autencitet har ifrågasatts även om Kutjma har medgett att det är hans röst som hörs. Kutjma har hävdat att bandet har klippts ihop.

Ukrainas inrikesminister Jurij Kravtjenko har tidigare utpekats som den som beordrade mordet på Georgij Gongadze. Den dag han i mars 2005 skulle förhöras om mordet hittades Jurij Kravtjenko död i en sommarstuga, skjuten i huvudet. Uppgifterna om självmord har ifrågasatts.
Den tidigare polisen Olexiy Pukach greps 2009 och har erkänt att han personligen ska ha strypt Georgij Gongadze och sedan huggit huvudet av journalisten. Ytterligare tre tidigare poliser har dömts för inblandning i mordet.

Läs mer:

Reportrar utan gränser välkomnar dagens besked

Amnesty:
Journalist funnen död (5 december 2000)

Blixtaktion 19 september 2000

**Amnesty Press_

Sju år sedan Gongadze mördades (17 september 2007)


”Vitryssland och Ukraina- två vägar i Europa”
(25 maj 2006)

3 maj - en dag för pressfrihet (2 maj 2004)


Radio Free Europe (RFE/RL)