Drömmar i Algeriet

Efter den starka långfilmsdebuten 2019 med ”Papicha” är nu regissören Mounia Meddour tillbaka med ett starkt algeriskt drama; ”Houria”. Det handlar om en ung kvinnas strävan efter att förverkliga sina drömmar.

filmer | 2023-07-24
Av: Sanna Blomgren
Även publicerad i AmnestyPress #3/2023
Det handlar om drömmar i Algeriet när Lyna Khoudri spelar Houria, som hoppas på att bli balettdansös.

Det handlar om drömmar i Algeriet när Lyna Khoudri spelar Houria, som hoppas på att bli balettdansös. Foto: Folkets Bio

Film: Houria
Regissör: Mounia Meddour
Skådespelare: Lyna Khoudri, Rachida Brakni, Nadia Kaci
Längd: 104 min
Land: Algeriet

Snabba växlingar mellan danssalen och djurslagsmålen. Sekvenser av unga kvinnor i graciösa balettrörelser över trägolvet varvas med scener på ilskna baggar som stångas, ivrigt påhejade av högljudda män i den algeriska natten. Lika delar vackert och våldsamt. Så börjar Mounia Meddours senaste film Houria.

Houria drömmer om en karriär som balettdansös. Vid sidan av dansen arbetar hon som städerska. Dessutom satsar hon pengar på de underjordiska djurslagsmålen för att ha råd att köpa en bil till sin mamma. En kväll utsätts hon för ett brutalt rånförsök på väg hem med sin vinst. Skadorna från överfallet hindrar henne från att dansa och hon tappar sitt tal. Men ur de krossade framtidsplanerna börjar snart nya drömmar växa fram.

Lyna Khoudri, som även hade huvudrollen i Mounia Meddours långfilmsdebut ”Papicha” (2019), gör titelrollen i ”Houria”.

Lyna Khoudri, som även hade huvudrollen i Mounia Meddours långfilmsdebut ”Papicha” (2019), gör titelrollen i ”Houria”. Foto: Folkets Bio

Precis som Meddours debutfilm Papicha handlar Houria om en ung kvinnas strävan efter att förverkliga sina drömmar. I berättelsens kuliss återfinns alltjämt Algeriets blodiga historia; en pappa som avrättats, någons barn som dött i ett terrordåd, ojämlikheten som det koloniala arvet oundvikligen fört med sig, patriarkatets framhärdande i politiken. I förgrunden får effekterna av det hela ta plats; en oändlig sorg, en önskan om att finna lyckan någon annanstans i världen men också ilska, kampvilja, hopp, kärlek och kvinnor som väsnas och tar plats på de sätt det är möjligt.

Är lite skakig när eftertexterna börjar rulla. Houria är en intensiv film också i sitt bildspråk. I bakgrunden rör sig den algeriska naturen. Vattnet har en central roll. Havet och regnet får ta plats. Likaså solen. Lägg därtill en oerhört närvarande insats av huvudrollsinnehavaren Lyna Khoudri (som för övrigt spelar huvudrollen även i Papicha) så kan det hända att det faller en tår eller två.

Sanna Blomgren
[email protected]

Fotnot: ”Papicha”, som var Algeriets Oscarsbidrag 2019, kan ses på SVT Play till 4 september. Filmen fick flera internationella priser men myndigheterna i Algeriet stoppade den från att visas på biografer.

filmer | 2023-07-24
Av: Sanna Blomgren
Även publicerad i AmnestyPress #3/2023