Tempo: Stark film om abortförbudets El Salvador

El Salvador är ett av en handfull länder i världen där abort är totalförbjudet. På Tempo dokumentärfestival, som i år är digital, visas ”Fly so far” där regissören Celina Escher på ett respektfullt sätt skildrar hur Teodora del Carmen Vásquez hamnade i fängelse, ett öde hon delade med andra kvinnor. Det är en film som väcker sorg och ilska men också hopp, konstaterar Sanna Blomgren.

filmer | 2021-03-08
Av: Sanna Blomgren
Även publicerad i AmnestyPress #3/2021
Filmen ”Fly so far” skildrar kvinnorna som dömts till fängelse i ett land där missfall eller dödfödsel kan ge långa straff.

Filmen ”Fly so far” skildrar kvinnorna som dömts till fängelse i ett land där missfall eller dödfödsel kan ge långa straff. Foto: Tempo

Film: The Seventeen (Fly so far)
Regissör: Celina Escher
Längd: 90 min
Land: Sverige/El Salvador

I dokumentären Fly so far, regisserad av Celina Escher, får vi följa Teodora del Carmen Vásquez. När vi möter Teodora är hon 34 år gammal och sitter fängslad i kvinnofängelset Ilopango öster om El Salvadors huvudstad San Salvador. Hon är, på grund av El Salvadors totalförbud mot abort, dömd till 30 års fängelse för mord på sin dödfödda dotter. En dotter som hon i allra högsta grad såg fram emot att få träffa. 

Teodoras historia är inte den enda av sitt slag. I fängelset i Ilopango lär Teodora känna 16 andra kvinnor som också dömts till långa fängelsestraff för mord till följd av missfall eller dödfödsel. Tillsammans kommer de att kallas för “Las 17” (“de 17”) och flera feministiska organisationer och människorättsorganisationer i El Salvador och i världen engagerar sig i deras öde, däribland Amnesty International. 

Escher dokumenterar på ett intimt men samtidigt respektfullt sätt Teodoras historia i sin film. Hon låter både Teodora och de andra kvinnorna i “Las 17” få plats på filmduken. Samtidigt skildrar hon den gräsrotsorganisering som pågår utanför fängelset och lyfter fram den feministiska rörelsen i El Salvador. Och genom videoklipp från nyhetssändningar, där bland annat det konservativa högerpartiet ARENA (Alianza Republicana Nacionalista) uttalar sig, visar hon den politiska kontext som kampen för rätten till abort i El Salvador utspelar sig i. 

En annan viktig aspekt som lyfts i filmen är hur totalförbudet mot abort särskilt drabbar kvinnor i marginaliserade grupper i samhället. De som har råd kan komma runt förbudet genom att betala för en olaglig men säker abort på en privatklinik eller resa utomlands för att göra en laglig abort. De som inte har den möjligheten tvingas antingen att fullfölja graviditeten även om den är ett resultat av en våldtäkt eller hotar livet eller hälsan. I ett land som El Salvador, där man dessutom riskerar att dömas till fängelse för missfall, går det också anta att kvinnor undviker att söka vård om de får komplikationer under graviditeten.

Teodora del Carmen Vásquez dömdes till 30 års fängelse för mord.

Teodora del Carmen Vásquez dömdes till 30 års fängelse för mord. Foto: Tempo

Eschers dokumentär är lika delar upprörande som inspirerande. De personliga berättelserna i filmen är tunga men ack så viktiga att lyssna på. De väcker sorg och ilska över det våld som flickor och kvinnor utsätts för och de rättigheter som de berövas. Men filmen väcker också hopp om att det går att påverka och förändra. Teodora släpps ju, tack vare ett enträget kampanjarbete på både nationell och internationell nivå, fri. En seger är vunnen, men kampen för rätten till abort är inte över. Se filmen om du behöver elda under din vrede och samla ny inspiration för att orka fortsätta kämpa!

Sanna Blomgren
[email protected]

Fotnot: Publiceras också i nummer 3/2021.

"Fly so far" visas på Tempo den 11 mars.
Läs mer om Tempo dokumentärfestival 8-14 mars 2021

Läs om fler filmer på Tempo dokumentärfestival, i år digital

Tempo: Stark skildring av global orättvisa (15 mars 2021)

Tempo: 74 minuter av rå känslostorm i krigets Ukraina (12 mars 2021)

Tempo tar ett brett grepp kring familjen (15 mars 2020)

Bakom kulisserna i Vita huset (21 mars 2018)

Tempo dokumentärfilmfestival 2017: Mitt i debatten om sanning och osanning (31 mars 2017)

Läs mer om abort i El Salvador från Amnesty Press

El Salvador: Imelda Cortez frikänd och Evelyn Hernández får ny rättegång (6 mars 2019)

Per Anger-pristagaren Teodora Vásquez födde ett dött barn – dömdes för mord (10 november 2018)

ALMEDALEN2018: ”Jag vill inte vara tyst” – om det totala abortförbudets El Salvador (6 juli 2018)

El Salvador och abortförbudet: Besök i kvinnofängelset (23 februari 2018 – också i nummer 1/2018)

Hon kämpar mot totalförbudet mot abort i El Salvador (13 oktober 2016)

I El Salvador fängslas kvinnor för missfall (nummer 1/2016)

Goda nyheter: Guadalupe är fri (19 mars 2015)

ÅRSMÖTET I MALMÖ: Lidande kvinnor skuldbeläggs i El Salvador (12 maj 2014)

filmer | 2021-03-08
Av: Sanna Blomgren
Även publicerad i AmnestyPress #3/2021