Personligt om Palestina

filmer | 2005-04-07

Titel: Människor är som dansande stjärnor - En resa till det heliga landet
Regi: Maj Wechselmann
Medverkande: Maj Wechselmann, Efraim Zuroff, chef för Simon Wiesenthalcentret i Jerusalem, Jerry Levin, före detta platschef för CNN i Mellanöstern och numera fredsaktivist, Zleeka Musaeb, palestinsk skoldirektör, med flera
Land: Sverige

Den danskfödda filmaren Maj Wechselmann beger sig i denna dokumentärfilm till Israel och de ockuperade områdena för att visa hur dagens situation ser ut. Wechselmann är själv judinna och använder sin egen traumatiska barndom och erfarenheter av antisemitism som referenspunkt när hon skildrar hur palestiniernas rättigheter kränks.

Med enkel handkamera reser hon runt i de ockuperade områdena där hon intervjuar och samtalar med befolkningen och tillfälliga besökare i det heliga landet. En framträdande roll har Jerry Levin, en gång platschef för CNN i Mellanöstern, som efter närmare ett år i fångeskap hos Hizbollah beslöt sig för att bli fredsaktivist i Palestina. Den kristne Jerry Levin blir Wechselmanns ciceron på Västbanken och Gazaremsan. Wechselmann pratar också med Efraim Zuroff som kallas ”den sista stora nazijägaren” efter att han bland annat jagat baltiska krigsförbrytare i Sverige.

Hon visar den solidaritet som finns världen över när hon intervjuar människor från Nya Zeeland, Norge och Frankrike som alla stödjer och kämpar för palestiniernas sak.

Bilderna är fragmentariska och växlar mellan stillbilder och rörliga. Maj Wechselmann blandar nutid och dåtid för att visa på konfliktens historiska förankring.

Människor är som dansande stjärnor är en mycket personlig skildring. Genom sin egen bakgrund har Wechselmann ett slags legitimitet som gör det svårt att inte ta hennes ställning i frågan. Och det är ingen tvekan om att det är den israeliska staten som är boven i hennes drama.

Dokumentärens brister ligger i att de israeliska ockupanterna aldrig kommer till tals, något som hade gjort inlägget mer intressant. Utgångspunkten för resonemanget som Wechselmann för är att Israel ser nazisternas koncentrationsläger som något som berättigar den omilda behandlingen av palestinierna.

För den som är ute efter en djupdykning i konflikten Israel/Palestina är Människor är som dansande stjärnor inte en film som ger en heltäckande bild, men som en pusselbit för att få en samlad bild fungerar den bra. Inte minst är den intressant eftersom den visar palestiniernas vardag i de ockuperade områdena, bilder som inte når ut alltför ofta i svenska medier.

Maj Wechselmann har sedan 1970-talet filmat, regisserat och producerat dokumentärfilmer. Hon har på senare år ägnat sig mycket åt människor i konflikter och krig. Maj Wechselmann har prisats flera gånger genom åren för sina sina filmer och sitt engagemang som fredsförespråkare.

Människor är som dansande stjärnor har biopremiär den 8 april och kommer att visas på Folkets bio i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund.

Text: Josef Björklund
praktikant Amnesty Press och media

Bild: Produktionsgruppen Wechselmann AB

filmer | 2005-04-07