Inspirerande porträtt av Tove Jansson

Filmen "Tove" är ett vackert, inspirerande och livfullt porträtt av en av världens mest omtyckta författare och konstnärer. Alma Pöysti gör en fin gestaltning av Tove Jansson.

filmer | 2021-05-26
Av: Sanna Blomgren
Även publicerad i AmnestyPress #1/2021
 Alma Pöysti och Shanti Roney spelar Tove Jansson och Atos Wirtanen i filmen ”Tove”.

Alma Pöysti och Shanti Roney spelar Tove Jansson och Atos Wirtanen i filmen ”Tove”. Foto: NonStop Entertainment

Film: Tove
Skådespelare: Alma Pöysti, Krista Kosonen, Shanti Roney.
Regissör: Zaida Bergroth
Längd: 116 min
Land: Finland

Fyra veckor efter premiären i höstas hade ”Tove”, den första långfilmen om författaren och konstnären Tove Jansson, slagit publikrekord i Finland. Trots coronarestriktioner hade över 100 000 biobesökare sett filmen och gjort den till den mest sedda finlandssvenska filmen någonsin. Tove är regisserad av Zaida Bergroth och utspelar sig mellan åren 1944-1954. I huvudrollen som Tove ser vi Alma Pöysti, som lyckas fånga en lika delar stark och modig som sårbar person i sin fina gestaltning.

Mot en bakgrund av Helsingfors arkitektur, vindar som viner, fest, dans, jazzmusik på grammofonskiva och målardukar, penslar och papper i Tove Janssons ateljé får vi följa med i en utforskande och formativ period i Toves liv. Det var under dessa år efter andra världskriget som de första böckerna om mumintrollen; ”Småtrollen och den stora översvämningen” (1945), ”Kometjakten” (1946) och ”Trollkarlens hatt” (1948), kom ut och Tove skulle snart få sitt stora genombrott som barnboksförfattare. För många, eller kanske de allra flesta, är det är förstås för sina berättelser om mumintrollen som Tove är mest känd.

Men i filmen får vi se fler sidor av hennes konstnärskap och framför allt får vi en inblick i hur hon kämpade med att navigera i konstvärlden. Som dotter till Signe Hammarsten-Jansson, tecknare, och Viktor Jansson, skulptör, visade det sig inte vara helt enkelt att finna sin egen plats som konstnär. Framför allt var det Toves pappa som hade starka åsikter kring det Tove skapade.

”Tove” med Alma Pöysti som Tove Jansson har blivit den mest sedda finlandssvenska filmen någonsin i Finland.

”Tove” med Alma Pöysti som Tove Jansson har blivit den mest sedda finlandssvenska filmen någonsin i Finland. Foto: NonStop Entertainment

”Det där är inte konst!” säger Viktor Jansson (Robert Enckell) och placerar ett smutsigt finger mitt på Toves muminteckning i en av filmens inledande scener. Och det är bland annat utifrån de snäva ramar som hennes pappa satt upp kring vad som är konst och inte, som Tove genom filmen försöker hitta sin konstnärsidentitet.

Men det är inte bara sin identitet som konstnär som Tove utforskar under dessa år, utan också sin sexualitet och hur hon vill utforma sina relationer. Tove träffar teaterregissören Vivica Bandler (Krista Kosonen) som hon inleder ett förhållande med. Likaså förälskar hon sig i journalisten och politikern Atos Wirtanen (Shanti Roney). I den sista delen av filmen presenteras vi också för Tuulikki Pietilä (Joanna Haartti), som sedermera blev Toves livspartner.

I de delar av filmen som skildrar Toves kärleksrelationer får den som läst böckerna om mumintrollen en nyckel till vilka som gett liv åt karaktärerna Toffslan och Viffslan och deras egensinniga språk. Och vi får också ett hum om vad en mymla kan tänkas vara för något. Faktumet att Tove hade en lesbisk relation får ta relativt lite plats i filmen. Det som snarare får utrymme är Toves nyfikenhet och öppenhet till sina kärleksrelationer och de utmaningar som nästan alla relationer innebär. Och det känns uppfriskande att det är kärleken, snarare än kärleksobjektet, som får stå i fokus i berättelsen.  

Filmen om Tove är förstås ingen dokumentär, utan fiktion. Huruvida det som gestaltas är 100 procent sant eller verklighetstroget kan vi inte veta säkert. Men det är oavsett ett vackert, inspirerande och livfullt porträtt av en av världens mest omtyckta författare och konstnärer. Och samtidigt är det en tidlös berättelse om att försöka hitta sin identitet och reda ut vem man vill vara här i världen.

Sanna Blomgren
[email protected]

Fotnot: Efter månader av uppskov kommer nu Tove få biopremiär 28 maj. En något kortare version av denna text har publicerats i nummer 1/2021.

Mer om Tove Jansson

Den som är intresserad av att veta mer om Tove Jansson kan exempelvis lyssna på dokumentärserien ”Penseln, pennan och hjärtat” i åtta delar på Yle.  

filmer | 2021-05-26
Av: Sanna Blomgren
Även publicerad i AmnestyPress #1/2021