Rebell i Iran

filmer | 2007-11-22
Av: Lisa Olsson
Även publicerad i AmnestyPress #5/2007

Film: Persepolis
Regi: Marjane Satrapi och Vincent Paronnaud
Land: Frankrike
Premiär: 23 november

En berättelse om en flickas drömmar om att bli revolutionär och rädda världen - eller i alla fall Iran. Drömmarna förändras men de krossas inte, om man bara är sann mot sig själv.

Marjane Satrapi är illustratör och författare verksam i Frankrike. Hennes uppskattade seriealbum Persepolis har vunnit flera priser för teckningarna, manuset och engagemanget mot totalitära makter. I Sverige har den getts ut av Ordfronts serieförlag Galago.

Marjane drömmer om att rädda världen.

Filmatiseringen av Marjane Satrapis tecknade seriealbum handlar om hennes uppväxt i Iran under den islamiska revolutionen och kriget mellan Iran och Irak 1980-1988. Marjane drömmer om att rädda världen och kan inte alltid hålla tyst när hon ”borde”. Hon säger emot läraren som hyllar revolutionen och köper kassettband med Iron Maiden på svarta marknaden. Trots att hon tvingas bära slöja kan hon inte låta bli att ta på sig en jacka med ”Punk is not dead” skrivet på ryggen, över sin muslimska klädsel.

Förföljelsen av oliktänkande blir mer intensiv och när Marjanes älskade farbror grips och avrättas blir hon förtvivlad. Föräldrarna är oroliga att Marjane ska drabbas eftersom hon har svårt att hålla tyst med sina åsikter. För att komma undan förföljelsen och krigets fasor skickas hon till Österrike för att studera. Hon har svårt att anpassa sig i det nya landet men hittar både vänner och kärlek med mer eller mindre lyckade resultat. Ensamheten och hemlängtan tar dock över.

Abba är inget för Marjane som föredrar Iron Maiden.

Persepolis är en omstridd film. När den vann jurypriset på filmfestivalen i Cannes tillägnade Marjane Saprati den till alla iranier. De iranska myndigheterna var dock inte så glada över hennes tillägnan. Redan innan filmfestivalen började skickade de ett brev till den franska ambassaden i Teheran där de påstod att Cannes filmfestival hade ”valt en film om Iran som på några områden presenterade ett icke verklighetstroget porträtt av insatserna under och resultatet av den strålande islamiska revolutionen”.

Filmen handlar mycket om familjeband och kärleken till hemlandet och hur man kan tvingas lämna den tryggheten för att få riktig frihet. Persepolis är fantastiskt fint tecknad och berättad och musiken gör sitt till för att skapa rätt stämning. Räkna med att få fnissa många gånger men bli inte förvånad om en klump i halsen dyker upp. Och säg inte att du inte gillar animerad film förrän du har sett den här för risken är stor att du får ta tillbaka det.

Persepolis är utsedd till Frankrikes Oscarsbidrag nästa år.

I Österrike hittar hon kärleken.

Text: Lisa Olsson

filmer | 2007-11-22
Av: Lisa Olsson
Även publicerad i AmnestyPress #5/2007