Var det här verkligen allt?

filmer | 2011-12-13

Hamish Linklater och Miranda July.

Film: The Future
Regi: Miranda July
Manus: Miranda July
Skådespelare: Miranda July, Hamish Linklater, David Warshofsky
Land: USA

Miranda July etablerar sig här som regissör med denna andra film och tyvärr något blekare produktion ”The Future”. Filmen handlar om två människor mitt i en relation, mitt i livet, och framförallt mitt i dödlighetens predikament inför valet och frågan över hur och varför vi egentligen lever? Var det här verkligen allt eller har livet mer att erbjuda?

Vad händer när överraskningens behag över fräscha filmiska grepp plötsligt förvandas till förväntans missnöje inför jämförelsens måttstock? Svaret presenterar sig ganska snart under sittningen till allkonstnären Miranda Julys andra film The Future, som tyvärr har dragit det kortare strået i jämförelsen med hennes första film ”Me and you and everyone we know”. Anledningen till detta finner vi dock främst i blottläggandet av vad filmen egentligen innehåller vid sidan av det nu bekanta sätten att närma sig dramatiserandet av sitt manus på. För denna historia är vid sidan om Julys säregna stil i grund och botten endast en bittersöt liten repetition av hennes första film.

Jason och Sophie söker efter nya vägar i den av dem nyss insedda medelålderns stundande liv, och de bestämmer sig snart för att första steget till lösningen på livets alla problem faller ned på att adoptera en skadad katt med endast sex månader kvar i livet. Men när de får höra att katten kan överleva hela fem år om den bara tyr sig till dem så börjar de en drastisk omprioritering av livet de lever inför framtiden. Internet släcks ned, avsked lämnas till jobb och ett intensivt sökande efter den så kallade verkligheten tar vid. För inför tanken av att de båda om fem ynka år är fyrtio år gamla – och att som de säger till varandra, fyrtio år praktiskt taget är femtio år – reser sig filmens bränslegivande stöttefråga upp på högkant; Skulle inte livet vara större och bättre än så här?

Miranda July i The Future.

Nu ska dock inte denna lilla saga med en ledsen, kärlekstörstande och talande katt som vår stämningsgivande berättarröst misstas för att vara ett torrlagt drama innehållande ett antal charmiga absurditeter. Utan tvärtom ska den ses för vad den är. En ganska så svart komedi innehållande en illustration utav den så kallade verkligheten. För hamnar man i denna förstnämnda fälla så finns det mycket att klaga på, då personporträtten är allt annat än just realistiska.

Men även om Miranda July och Hamish Linklater i filmens två huvudroller ständigt ställer sina porträtt på ironiska högkanter så känns manuset helt enkelt aningen för tandlöst för att de dramatiska poseringarna helt och fullt verkligen ska kunna få luft under vingarna. Vilket innebär att vi till sist står kvar på marken med en fantasifullt färgad påfågel i filmform, som även om den tråkigt nog inte kan lyfta ändå förnöjer såväl som förhöjer vilken grå vinterdag som helst.

Andreas von Scherling
[email protected]

filmer | 2011-12-13