BOKMÄSSAN2016: Mässan ”yrvaken” i frågan om Nya Tider
Var det rätt att låta högerextrema tidningen Nya Tider ställa ut på bokmässan? Kanske – men håll en konsekvent linje, tyckte panelen som diskuterade ämnet på söndagsmorgonen.
reportage | 2016-09-25 Av: Fanny Hedenmo |
Yttrandefriheten och Nya Tiders medverkan på årets bokmässa diskuterades i Göteborg på söndagsmorgonen. Foto: Fanny Hedenmo
Temat på årets upplaga av bokmässan i Göteborg är i år yttrandefrihet – ett ämne som har visat sig mer aktuellt än någonsin. När den högerextrema publikationen Nya Tider, som har anklagats för att ha kopplingar till det nu nedlagda partiet Nationaldemokraterna och den svenska naziströrelsen, bjöds in att ställa ut på mässan var kritikerna många. Bokmässan utsattes för ett ”mediedrev”, hävdade Maria Källsson, VD för Bok & Bibliotek som är arrangör.
– Framförallt fick vi reaktioner från våra två största målgrupper – bibliotekarier och lärare. De lyfte fram att de upplevde att deras yttrandefrihet begränsades av att Nya Tider fanns på plats, förklarade hon, vilket möttes av hånfulla skratt från några besökare i lokalen.
Beslutet om Nya Tider övervägdes, och plötsligt svängde bokmässan i mitten av augusti. Den kontroversiella tidningen var inte längre välkommen att ställa ut.
Men när kontraktet skulle dras in fanns det juridiska hinder, ansåg nu Bokmässans ledning.
– Efter en prövning visade det sig att Nya Tider måste få ställa ut, oavsett vad vi sade. De hade kunnat komma med Kronofogdemyndigheten och låsa upp hallarna utan vår inblandning, förklarade Maria Källsson.
Åsa Linderborg och Ola Larsmo. Foto: Fanny Hedenmo
Nu står de så här, Nya Tider, i en monter. Deras närvaro ger upphov till både protester och hyllningar. Enligt Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet, var beslutet att låta Nya Tider ha en monter på mässan trots allt rätt fattat.
– Det som komplicerar det för mig är att Nya Tider får statligt presstöd. Därför har jag ändå landat i beslutet att de har rätt att vara här, sade hon, och tillade:
– Men det är varken en vinst eller ett bakslag för yttrandefriheten.
Adam Cwejman, ledarskribent på Göteborgs-Posten, tryckte på att bokmässans ledning måste vara konsekvent i sin hantering av utställare. Under många år har det dykt upp föreningar och samfund, religiösa och politiska, som på ett eller annat sätt står för antidemokratiska värden, menade han.
– Tidigare har man låtit människor ställa ut som befinner sig långt ut på vänsterkanten och uppmanar till väpnat våld, till exempel. Och det är först nu man säger Oj, finns det obehagliga åsikter? Det är väl ingen nyhet.
Adam Cwejman och Jonathan Leman. Foto: Fanny Hedenmo
En sak är säker – frågan om yttrandefrihet är inte lätt. Ola Larsmo, ordförande för svenska PEN, påminde om att den svenska lagstiftningen reglerar yttrandefriheten först när den övergår till hets mot folkgrupp.
– Till skillnad från i till exempel Frankrike så kan du i Sverige offentligt till exempel förneka att Förintelsen ägt rum. Men i samma ögonblick som du börjar uppmana till våld mot någon med judisk bakgrund så begår du ett brott. Det är demokratiskt funktionellt, sade Ola Larsmo.
Han fick medhåll av Åsa Linderborg:
– Juridiskt sett är yttrandefrihetslagstiftningen till för de som har en apart åsikt. Majoritetssamhället behöver inte få sina åsikter skyddade, menade hon.
Jonathan Leman, som arbetar med research på föreningen Expo, ansåg att det finns missuppfattningar kring lagstiftningen.
– Jag ser det som ett problem att många tror att yttrandefrihet betyder rätten att säga vad man vill utan att bli motsagd, sade han.
Paneldeltagarna var överens om en sak; bokmässan har hanterat frågan klantigt. Frågan om Nya Tider har skötts på ett ”yrvaket” sätt, menade flera.
– Bokmässan måste ses som en viktig del av offentligheten i Sverige. Det gör att man måste ta ett slags publicistiskt ansvar. Man måste bestämma sig för en linje och vilket utrymme man upplåter till vem, sa Ola Larsmo.
– Var konsekventa, och böj er inte när det blåser. Det behåller trovärdigheten, var Adam Cwejmans uppmaning.
Maria Källsson förklarade Bokmässans olika beslut om Nya Tiders medverkan. Foto: Fanny Hedenmo
Marie Källsson erkände att bokmässan kunde ha agerat bättre.
– Vi kunde ha gjort vår läxa och varit mer förberedda, sade hon.
Fanny Hedenmo
[email protected]
Amnesty Press på bokmässan
BOKMÄSSAN2016: ”Tiden har stannat i Syrien”
BOKMÄSSAN2016: ”Medlemsstaterna i EU har i princip gjort allting fel” (24 september 2016)
Läs också
Kristina Lindquist: SVT sviker både tittarna och sändningstillståndet (DN 23 september 2016)
Peter Wolodarski om SVT:s Aktuelltdebatt: ”Oerhört slappt” (SVT 23 september 2016)
Niclas Sennerteg: Ett misstag att släppa in Nya Tider på bokmässan (Borås Tidning 22 september 2016)
Därför bojkottar jag Bokmässan (Lisa Bjurwald i Expressen 22 september 2016)
Vänstern måste sluta vingla (Åsa Linderborg i Aftonbladet 22 augusti 2016)
reportage | 2016-09-25 Av: Fanny Hedenmo |