Omöjlig dröm eller..
Kurderna, som brukar uppskattas till cirka 30-35 miljoner, är det största folket i världen utan eget land. Ingmar Karlsson, diplomat och författare, är en av våra främsta Mellanösternkännare och i ”Inga vänner utom bergen” ger han en bred historisk bakgrund om kurderna och situationen i Turkiet, Irak, Iran och Syrien.
böcker | 2017-09-28 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #3/2017 |
Foto: Historiska Media
Bok:Inga vänner utom bergen. Kurdernas historia
Författare: Ingmar Karlsson
Förlag: Historiska Media
När detta skrivs verkar det klart att en folkomröstning ska hållas i norra Irak om ett självständigt Kurdistan. Vädjanden, hot och påtryckningar från USA, Iran, Turkiet och regeringen i Bagdad verkar inte stoppa den planerade omröstningen den 25 september. Om det sedan blir ett ja så är frågan om Massoud Barzani kommer att våga utropa staten Kurdistan. Bland många kurder finns nu ett hopp om att de vaga löften från fredsavtalet i Sévres år 1920 om en kurdisk stat ska realiseras.
Kurderna, som brukar uppskattas till cirka 30-35 miljoner, är det största folket i världen utan eget land. Ingmar Karlsson, diplomat och författare, är en av våra främsta Mellanösternkännare och i ”Inga vänner utom bergen” ger han en bred historisk bakgrund om kurderna och situationen i Turkiet, Irak, Iran och Syrien. Det är välskrivet och detaljerat när han skildrar tragiken i kurdernas kamp de senaste hundra åren där olika kurdledare har låtit sig utnyttjas av andra intressenter. Han berättar också om den interna kampen mellan olika kurdiska rörelser där våld inte sällan har varit ett sätt att lösa motsättningar.
Karlsson är skeptisk till om utopin ett fritt Storkurdistan någonsin kommer bli verklighet. Kartan i Mellanöstern har dock ritats om på marken i de senaste konflikterna i Irak och Syrien där principen ”min fiendes fiende är min fiende” har varit gällande. Och där ser både Barzani i Irak och PYD i Syrien nya möjligheter.
Ulf B Andersson
böcker | 2017-09-28 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #3/2017 |