Att agera självständigt när fria medier är i fåtal

reportage | 2002-12-17

Statliga företag försöker ta över oberoende media i Ryssland och trycket på journalisterna från makthavare ökar i de olika ryska republikerna. När det gäller Tjetjenien är yttrandefriheten starkt begränsad.

I december gästades Amnesty Press redaktion i Stockholm av en grupp ryska journalister. Amnesty Press tog chansen att fråga en av dem, Maria Mikhailova, om situationen för journalister i dagens Ryssland.

Maria Mikhailova är en ung, rysk journalist på en av de dagliga nyhetstidningarna i St Petersburg, tidningen ”Evening Petersbourg”. Hon trivs med sitt yrke. Men Marias tidning är inte oberoende, ett faktum som hon starkt ogillar.

  • Allt färre tidningar är oberoende, det gör journalistens yrke mycket svårare.

Avsaknad av oberoende gör att de styrande politikerna får mycket att säga till om när det gäller tidningens innehåll. Maria berättar att politikerna ofta sätter press på journalisterna att händelser ska beskrivas på ett visst sätt.

  • Vi kan inte skriva vad vi vill, det är ofta borgmästaren som bestämmer.
    Maria arbetar på en stadstidning, men vet att situationen är mycket värre ute på landsbygden.

  • I mindre städer skrivs nästan allt på uppdrag av borgmästaren, säger Maria uppgivet.

Statsmakten ökar sitt ägande av medier i Ryssland. Något som Maria uppfattar som ett problem och menar att journalister i Ryssland får allt svårare att agera självständigt.

Maria Mikhailova poserar framför sin idol
John Lennon på Amnesty Press redaktion.

Att fria medier har stor betydelse för demokratins utveckling är hon övertygad om. Maria tillägger dock att man kan agera självständigt även i en tid när oberoende tidningar bara utgör ett fåtal.

  • Det kräver att man är fri i hjärtat och lite smart, säger Maria och ler försiktigt.

Rapporteringen från konflikten i Tjetjenien har ofta kritiserats för att den censureras i Ryssland. Maria har ingen uppfattning i frågan och hänvisar till att hon inte själv skriver om Tjetjenien.

Men, när det tragiska gisslandramat i Moskva tidigare i höstas kommer på tal, har hon dock en bestämd uppfattning.

  • Flera journalister gjorde misstag när de rapporterade från händelsen.

Att TV sände i realtid från händelsen tyckte Maria skrämde upp allmänheten i onödan. Hennes egen tidningsredaktion hade långa diskussioner hur de skulle rubricera händelsen. Maria berättar hur de å ena sidan inte ville skrämma läsarna, men å andra sidan berätta sanningen.

  • Det var ett svårt avgörande, berättar Maria.

Trots inskränkningar och färre oberoende medier uppfattar Maria det som att de flesta journalister i Ryssland tycker om sitt yrke. Innan vi avslutar vill Maria poängtera att situationen för de fria medierna i större städer inte är lika allvarlig. Där, menar hon, finns flera oberoende tidningar.

Ryska journalister på studiebesök.

  • I Moskva till exempel, finns minst tre oberoende tidningar.

Maria är också hoppfull inför framtiden och tror att situationen för journalister kommer förändras inom de närmsta åren. Nu är det, enligt Maria, många journalister som härstammar från sovjettiden och de kommer att ersättas av en ny generation med annorlunda utbildning, mindre politisk än då.

  • De flesta journalister i Ryssland gillar sitt yrke, själv är jag nog journalist tills jag dör, säger Maria med ett stort leende på läpparna

Innan hon lämnar redaktionen frågar jag henne om framtiden.

  • Min dröm är att vara redaktör på en oberoende nyhetstidning, säger Maria Mikhailova innan hon försvinner ut i decembermörkret.

Text: Richard Yams, praktikant

reportage | 2002-12-17