MR-DAGARNA2019: Arena-arbetarna i fokus
Vid avspark i ett fotbolls-VM är det kanske inte så många som tänker på de personer som har byggt de stora arenorna. Arbetarnas väl och ve är dock i fokus för Svenska Elektrikerförbundet, som tillsammans med det globala fackförbundet Bygg- och Träarbetareinternationalen (BWI) har genomfört arbetsmiljöinspektioner av arenorna i Qatar och Ryssland i samband med fotbolls-VM för herrar.
reportage | 2019-11-17 Av: Vera Häggblom |
Foto: FIFA
Qatar har tidigare fått hård kritik av bland annat Amnesty för att låta migrantarbetare arbeta under slavliknande förhållanden och antalet migrantarbetare som dött under VM-bygget har rapporterats till minst 1 200 personer.
I november 2017 tecknade Qatar ett avtal med FN:s internationella arbetsorganisation (ILO) där Qatar förband sig att se över sin lagstiftning och genomföra reformer som skulle komma arbetstagarna till godo.
Svenska Elektrikerförbundets Jonas Eriksson, som själv har deltagit i arbetsplatsinspektioner på plats i Qatar, menar att villkoren för arbetarna på de Fifa-byggen som han har besökt har förbättrats avsevärt.
– De bor nu i baracker som städas två gånger per dag och de har tillgång till bland annat sjukvård dygnet runt, gym, gratis mat och tvättstuga, säger han under ett seminarium på MR-dagarna i Linköping.
Samtidigt är det bara en liten del av landets två miljoner migrantarbetare som arbetar med arenorna.
– Det är inte bara arenor som byggs utan även tunnelbanestationer och så vidare. De arbetsplatserna har vi inte tillgång till, säger han.
Jonas Eriksson från Svenska Elektrikerförbundet har själv besökt arbetsplatser i Qatar. Foto: Ylva Sundgren
Ett annat framsteg som Jonas Eriksson lyfter fram är att systemet med att arbetsgivarna tar arbetarnas pass tycks ha försvunnit.
– Nu är de fria att lämna landet när de vill, säger han.
Att arbetsgivarna har makten att besluta om arbetstagaren får lämna landet eller inte är en del av det så kallade Kafala-systemet, som bygger på att migrantarbetarnas anställning på ett lagligt sätt binder dem till sina arbetsgivare. Kafala-systemet har delvis reformerats i Qatar, men enligt Amnesty har det inte skett någon meningsfull reform av förbudet mot att byta jobb utan arbetsgivarens medgivande. Dessutom måste Qatars många hushållsarbetare fortfarande be om lov för att få resa till sina hemländer.
Så här ska Al Rayyan-stadion, som nu renoveras, se ut när fotbolls-VM för herrar hålls år 2022. Foto: Wikimedia
Även Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm är starkt kritisk till hur den qatariska regimen behandlar landets migrantarbetare:
– Regimen försöker bygga upp en falsk fasad och dölja vad som pågår i landet. Genom att förbättra villkoren på arenabyggena och visa upp dessa för omvärlden hoppas man att vi ska missa resten, säger han i ett pressmeddelande.
Anledningen till att villkoren för arenaarbetarna i Qatar ändå har förbättrats menar Jonas Eriksson är att BWI, Bygg- och Träarbetareinternationalen, har varit hårdare mot Fifa efter de negativa upplevelserna i Ryssland under byggarbetet inför fotbolls-VM för herrar 2018:
– Där blev vi inte insläppta överallt och fick bara gå vissa vägar genom byggplatserna där de hade städat undan i förväg.
En del lyckades säkerhetsinspektörerna dock se på arbetsplatserna. Jonas Eriksson beskriver hur arbetarna jobbade under hemska förhållanden för att färdigställa arenorna inför mästerskapet.
Vid inspektioner av arbetsplatser i Ryssland inför fotbolls-VM för herrar 2018 fick Jonas Eriksson se hemska förhållanden. Foto: Ylva Sundgren
– I Nizjnij Novgorod fick till exempel 2 500 arbetare dela på 12 stycken dass som tömdes en gång i veckan, säger Jonas Eriksson och visar bilder på smutsiga baracker.
I och med att arbetet inte ledde till de resultat BWI önskade arbetar man nu med att införa ett program i Ryssland gällande säkerhet och kollektivavtal som ska löpa under många år.
Anledningen till att Svenska Elektrikerförbundet arbetar med internationella frågor är enligt Jonas Eriksson att det i slutändan också handlar om Sverige.
– Folk lämnar till exempel Bangladesh och Nepal för att få en bättre möjlighet att försörja sig, inte för att det är så kul att lämna hem och familj. På samma sätt åker polska arbetare till Sverige för att skapa sig bättre villkor. Om vi ska få till ett system där man inte behöver lämna sitt land måste vi arbeta på det här sättet, säger han.
Text: Vera Häggblom
[email protected]
Foto: Ylva Sundgren
[email protected]
Amnesty Press på MR-dagarna i Linköping
MR-DAGARNA2019: Människorättsförsvarare riskerar att drabbas av psykisk ohälsa (16 november 2019)
MR-DAGARNA2019: Kvinnlig könsstympning - en global fråga (16 november 2019)
MR-DAGARNA2019: Många urfolkspersoner lider av ohälsa (16 november 2019)
MR-DAGARNA2019: Jemen -den värsta humanitära katastrofen i världen (17 november 2019)
MR-DAGARNA2019: Diskriminering kan påverka romers hälsa (17 november 2019)
MR-DAGARNA2019: Frihet till – eller frihet från – religion? (18 november 2019)
MR-DAGARNA2019: Jakten på upprättelse för konfliktens offer i Colombia (21 november 2019)
MR-DAGARNA2019: Över 3 000 besökte MR-dagarna i Linköping (25 november 2019)
Läs också
BWI issues two major reports on Qatar (Bygg- och Träarbetareinternationalen 6 november 2019)
Läs mer från Amnesty Press
ALMEDALEN2019: Mord, förföljelse och slavliknande förhållanden – verklighet för arbetare i många länder (7 juli 2019)
»Han var bara 35 år« - de livsfarliga villkoren för gästarbetare i Qatar (5 mars 2014)
reportage | 2019-11-17 Av: Vera Häggblom |