Belgrad Pride: Regnbågsflaggor åter på Republiktorget

Söndag den 18 september 2016 i Belgrad blev historisk. 15 år efter det första försöket att arrangera en Prideparad på Republiktorget, stadens hjärta, kunde nu regnbågsflaggor vaja på samma plats. För 15 år sedan slogs försöket ner brutalt. I år var paradens budskap att kärlek förändrar världen. Och många berättade att de var där också som representanter för de som fortfarande inte vågar gå i paraden.

reportage | 2016-09-19
Av: Christina Wassholm
 Cirka 5 000 poliser bevakade Prideparaden i Belgrad.

Cirka 5 000 poliser bevakade Prideparaden i Belgrad. Foto: Jodi Hilton

– Det här är inte bara en dag då vi bara firar lesbiska, gay män, bisexuella och transpersoner. Det är också en dag då vi uppmärksammar arbetare, romer, funktionsnedsatta, våldsutsatta kvinnor och alla som står ut i tysthet för att de känner sig maktlösa. Idag säger vi till dem, till oss, att det är värt att kämpa och det är värt att leva.

Så sade Boban Stojanovic, en av arrangörerna, i sitt tal från scenen på Republiktorget där paraden avslutades. En dryg timma tidigare hade paraden officiellt öppnats av dess beskyddare, skådespelaren och regissören Mirjana Karanovic för att sedan gå och dansa Belgrads huvudgata fram i takt med musiken från ett lastbilsflak. Pride i Belgrad är ingen publikfest och trottoarerna var tomma på åskådare och fulla av poliser. Men i paradtåget gick en blandning av gamla och unga och hundar och flera barnfamiljer, och stämningen var avslappnad.

Ana Brnabic är Serbiens första öppet homosexuella minister.

Ana Brnabic är Serbiens första öppet homosexuella minister. Foto: Jodi Hilton

Det finns mer än en anledning till att söndagens parad var historisk. För första gången någonsin finns det en öppet homosexuell minister i den serbiska regeringen. Det är Ana Brnabic, minister för lokalt självstyre och offentlig förvaltning sedan en dryg månad tillbaka. Hon representerade regeringen i söndagens parad.

– Det är min första Pride. Jag var på väg förra året, men kom för sent, berättar hon för Amnesty Press.

Hon menar att spänningarna kring paraden börjar minska i det serbiska samhället, och att en regeringsrepresentant är med bidrar ytterligare till att normalisera.

– Jag tror det synliggör att gapet mellan olika grupper inte är så stort längre, säger hon.

När premiärminister Aleksandar Vucic presenterade den nya regeringen på en presskonferens i början av augusti, var han snabb med att berätta att Ana Brnabic är lesbisk, ett taktiskt drag för att samla EU-poäng menar många. Men Ana Brnabic säger till Amnesty Press att hon inte upplevt någon särbehandling, varken positiv eller negativ.

– Det har varit helt normalt. Det är hög tid att vi lär oss att någons sexuella läggning inte är vad som definierar den personen, andra saker är mer viktiga, säger hon.

”Kärlek förändrar världen” var budskapet från Pride i Serbiens huvudstad.

”Kärlek förändrar världen” var budskapet från Pride i Serbiens huvudstad. Foto: Jodi Hilton

Liksom de tidigare tre åren gick flera ambassadörer, EU-representanter och företrädare för den serbiska oppositionen i paraden. 400 journalister hade sökt ackreditering för att bevaka paraden. Det var också gott om besökare från hbtq-organisationer i Europa, bland annat från Nederländerna, Norge, Turkiet och Sverige.

En av de mest fotograferade delarna av paraden var representanterna för svenska gaypoliser, som gick med en egenhändigt tillverkad banderoll. Göran Stanton arbetar till vardags i hatbrottsgruppen i Stockholm och var med och startade gaypolisföreningen för 16 år sedan. Han är i Belgrad för fjärde gången och har suttit i möten med den serbiska polisen om mångfaldsarbete inom kåren och diskussioner om hatbrott. Han och hans kollegor hade gärna velat gå i paraden iklädda sina svenska polisuniformer, men fick inte tillåtelse av den serbiska polisen.

Göran Stanton från Gaypoliserna i Stockholm var åter på plats i Belgrad.

Göran Stanton från Gaypoliserna i Stockholm var åter på plats i Belgrad. Foto: Jodi Hilton

Sedan en tid tillbaka har serbiska polisen samverkanspersoner för hbtq-frågor i de största städerna och det pågår ett arbete för att utbilda kåren i dessa frågor. 2012 antogs en lag som reglerar hatbrott på grund av sexuell läggning i Serbien. Men hittills har ingen blivit fälld. Få vågar anmäla av rädsla för att inte bli tagna på allvar eller bli ytterligare diskriminerade i kontakten med polisen. Därför riktar utbildningsinsatserna särskilt in sig på de poliser som arbetar med att ta emot anmälningar.

Boban Stojanovic, en av Pride-arrangörerna, blev själv attackerad för mindre än en månad sedan. Han har identifierat de två männen i 30-årsåldern som överföll honom i Belgrads centrum, fångade av en övervakningskamera. Ingen har ännu blivit gripen.

Från scenen på Republiktorget talar aktivisten Kristina Kastelec om våldet och rädslan:

– Jag känner mig som att jag är på toppen av världen när jag går i paraden, men vi får inte glömma vad som händer de människor som inte kunde komma till paraden alla andra dagar på året. Det är så många av mina vänner som inte kunde och vågade komma idag, därför att de lever i konstant skräck. Jag vet hur det är, för det var mitt liv. Och idag står jag här framför er. Därför går jag idag för de som inte kan, för de som en dag kommer att gå och för de som kanske aldrig kommer att kunna gå i paraden.

Flyktingaktivister deltog i Prideparaden.

Flyktingaktivister deltog i Prideparaden. Foto: Jodi Hilton

Pride-paradernas korta och våldsamma historia i Belgrad (se faktaruta) innebär rigorösa säkerhetsarrangemang. Belgrads centrum stängs av och omkring 5 000 poliser bevakar marschen. Söndagens planerade derby mellan fotbollslagen Partisan och Röda Stjärnan flyttades till dagen innan för att undvika kollision. Bland de som attackerade paraden för sex år sedan fanns många fotbollshuliganer.

Marija Vuletic (tvåa från höger) trotsade rädslan och åkte från Sarajevo till Belgrad.

Marija Vuletic (tvåa från höger) trotsade rädslan och åkte från Sarajevo till Belgrad. Foto: Jodi Hilton

Marija Vuletic från Sarajevo var tillbaka på Belgrad Pride för första gången sedan 2010. På söndagskvällen skrev hon såhär på Facebook: ”Jag måste dela den här obeskrivliga glädjen jag känner idag. För sex år sedan var jag i Belgrad när Pride arrangerades och då tänkte jag, nu händer det, nu dör jag. […] Jag är stolt att jag besegrade rädslan och att Belgrad Pride nu har blivit ett vackert minne för mig.”

Söndagens parad hade föregåtts av offentliga gräl och utspel från hbtq-aktivister. De interna splittringarna i rörelsen har bara blivit större och flera ledande aktivister uppmanade till bojkott av paraden. Det var troligen en anledning till att antalet deltagare var något mindre än för ett år sedan. I juni organiserades en alternativ Pride, mer fokuserad på transpersoners rättigheter.

Bojana Stamenoj, Serbiens representant i Eurovision Song Contest 2015, sjöng för Pride på Republiktorget.

Bojana Stamenoj, Serbiens representant i Eurovision Song Contest 2015, sjöng för Pride på Republiktorget. Foto: Jodi Hilton

Men bland deltagarna på Republiktorget är stämningen uppsluppen när den avslutande konserten inleds med en tolkning av Aretha Franklins hit Respect framförd av Bojana Stamenoj, Serbiens representant på Eurovision 2015.
– Jag ger 12 poäng till Belgrad idag, sa hon.

Text: Christina Wassholm
[email protected]

Foto: Jodi Hilton
[email protected]

Kort om Belgrads Pridehistoria

  • 2001 gjordes det första försöket att arrangera en Pride-parad i Belgrad. Deltagarna blev brutalt nedslagna innan den ens hann börja. Polisen var oförberedd och för få för att lyckas skydda aktivisterna.
Även i år förekom motdemonstrationer under Prideveckan men utan våld.

Även i år förekom motdemonstrationer under Prideveckan men utan våld. Foto: Jodi Hilton

  • De följande åtta åren arrangerades emellanåt mindre manifestationer och festivaler för hbtq-personer.

  • 2009 var nästa försök till att ordna en parad. Den fick inte tillstånd att genomföras.

  • Året därpå, 2010, genomfördes en kort parad. Men den blev attackerad av omkring 6 000 motståndare, och polisen var tvungen att evakuera paradeltagarna. Mer än 100 poliser blev skadade och Belgrads centrum vandaliserat.

  • De följande tre åren förbjöds paraden på grund av säkerhetsskäl. Efter starka påtryckningar från EU och den serbiska hbtq-rörelsen genomfördes en parad utan större incidenter 2014, liksom året därpå.

  • Årets parad var alltså den tredje i rad som kunnat genomföras utan större incidenter.

Christina Wassholm

Läs mer om Belgrad Pride från Amnesty Press

Belgrad Pride: Uppsluppen stämning men splittrad parad (20 september 2015)

28 september: En Prideparad i Belgrad utan våldsamma motattacker (28 september 2014)

Trots förbud – 200 tågade i nattligt Pride i Belgrad (28 september 2013)

Amnesty Press i Belgrad: Prideparad förbjuds - ”Staten har helt enkelt kapitulerat för våldsverkarna” (5 oktober 2012)

Kravallpolis på Belgrads gator - trots att Pride har stoppats (2 oktober 2011)

140 skadade, 240 gripna under Belgrad Pride - president Tadic lovar hårda tag mot huliganerna (10 oktober 2010)

5 000 poliser ska skydda Pride i Belgrad – högerextremister hotar stoppa paraden på söndag (4 oktober 2010)

Återigen – ett inställt Pride i Belgrad (22 oktober 2009)

Se också
Amnestyfilm om Pride 2010 (youtube)

Kort film från Bloody Pride 2001. Varning för våldsamma bilder.

reportage | 2016-09-19
Av: Christina Wassholm