Högerextremister till attack mot hbtq-evenemang i Lviv – polisen anklagas för passivitet

Några motdemonstranter gör Hitlerhälsning sedan de lyckats stoppa lördagens hbtq-evenemang i Lviv.

Några motdemonstranter gör Hitlerhälsning sedan de lyckats stoppa lördagens hbtq-evenemang i Lviv. Foto: Facebook

Lördag 19 mars skulle den ukrainska hbtq-organisationen Insight tillsammans med andra organisationer hålla en marsch för jämlikhet i den västukrainska staden Lviv. Det var en del av ett tänkt tredagars evenemang med kulturaktiviteter och diskussioner för att stärka arbetet mot diskriminering i Ukraina.

Arrangörerna hade kontaktat Lvivs borgmästare Andrij Sadovyj för att få myndigheternas offentliga stöd för evenemanget och de inbjöd också myndigheterna att medverka. Något svar från borgmästaren kom aldrig och sent på fredagskvällen beslöt en lokal domstol i Lviv att ”av säkerhetsskäl” förbjuda alla offentliga manifestationer under helgen.

När myndigheterna ställde sig kallsinniga till evenemanget fick arrangörerna problem redan innan domstolsförhandlingen. Olena Shevchenko från Insight beskrev problemen i brittiska The Guardian:
– Lokaler där vi tänkt hålla festivalen började dra sig ur. Det hotell vi bokat för tillresta gäster hörde av sig och sade att vi inte kunde vara där. Hotellets chef förklarade för oss att Lvivs myndigheter hade sagt till hotellet att vi var perversa och att de ha googlat oss och sade att sådana som vi borde brinna i helvetet.

Efter förbudet mot offentliga manifestationer var det i alla fall meningen att ett inomhusevenemang på lördagen skulle hållas på Hotel Dnjestr. Cirka 200 personer hade anmält att de skulle delta men endast omkring 70 personer lyckades ta sig dit.

Ett bombhot gjorde att polisen avbröt evenemanget. Då hade omkring 200 högerextrema motdemonstranter samlats utanför hotellet.

När deltagarna skulle evakueras ut till bussar gick motdemonstranterna till attack med stenar och rökbomber och under ropen ”Döda, döda, döda” försökte de bryta igenom poliskedjan.

Ingen person skadades allvarligt men händelsen blev en påminnelse om situationen för hbtq-rättigheter i Ukraina. Polisen fick kritik för att inte en enda person greps vid oroligheterna.

När Lvivs borgmästare Andrij Sadovyj till sist bröt sin tystnad på söndagen kommenterade han händelserna med att det ”var en noggrant planerad provokation” och tycktes jämställa högerextremisterna med hbtq-aktivisterna.

För att kunna närma sig EU har Ukraina motvilligt infört en lag som förbjuder diskriminering på grund av sexuell läggning inom arbetslivet. En aktionsplan för att implementera en nationell strategi för mänskliga rättigheter innehåller förslag om att registrerat partnerskap för samkönade par ska införas år 2017.

Lördagens händelser i Lviv kritiserades hårt av Ukrainas utrikesminister Pavlo Klimkin som skrev att ”tolerans och icke-diskriminering gör Ukraina starkare”. USA och Kanadas ambassadörer skrev också skarpa fördömanden på minibloggen twitter och Jan Tombinski, chef för EU-delegationen i Ukraina, fördömde attacken i Lviv.

Roman Waschuk, Kanadas ambassadör, påpekade syrligt att en ”stark stat måste ha våldsmonopol” och att detta också gäller ”gangsters som attackerar hbt-evenemang”.

Människorättsorganisationen Human Rights First, HRF, anklagade den ukrainska regeringen och polisen för att inte göra tillräckligt för att skydda homosexuella, bisexuella och transpersoner när de under attack. HRF tackade USA:s ambassadör Geoffrey Pyatt för sitt offentliga fördömande och krävde att USA:s regering trycker på Ukraina för att de skyldiga till våldet ställs inför rätta.

Ulf B Andersson

20 mars 2016

Se film från attacken i Lviv

Läs mer om hbtq i Ukraina från Amnesty Press

Lagar mot diskriminering – bra men sedan ska de genomföras (Amnesty Press 24 februari 2016)

EUROPRIDE: Riga – inte vilket Pride som helst. Intervju med Olena Shevchenko (18 juni 2015)

2 000 poliser skyddade Pride i Kiev – ändå blev det våldsamma attacker (6 juni 2015)

Ulf B Andersson
Amnesty Press