BALTICPRIDE2016: En historisk regnbågsdag i Vilnius

För första gången någonsin genomfördes Pridetåget i Litauens huvudstad Vilnius utan några större protester. Över 2 000 personer marscherade under slagorden: ” Vi är människor. Inte propaganda.” Amnesty Press var på plats en historisk dag i Vilnius.

reportage | 2016-06-19
Av: Moa Skimutis
Pridetåget kunde för första gången i Litauen genomföras utan våldsamma incidenter.

Pridetåget kunde för första gången i Litauen genomföras utan våldsamma incidenter. Foto: Moa Skimutis

På sidogatorna stod stadsborna och vinkade och tog bilder av det dansande tåget med flaggor, regnbågsballonger och musik som pulserade ut från den ”gula gaybussen”. En märkbart rörd man stod på sidan av tåget och gjorde V-tecknet med utsträckta händer. Han var inte ensam, flera människor lyfte sina armar och gjorde V-tecknet när tåget passerade dem.

Gedimino är huvudgatan i Vilnius, kantad av fina shoppinggallerior, Nationalteatern och mäktiga byggnader.
– Vi går i centrum. Vi finns i mitt i samhället och då ska vi gå här med, ropar Ulrike Lunacek, vice ordförande i EU-parlamentet ut under sitt tal i Bernardine-trädgården som är tågets slutmål.
– Vi kommer inte gå tillbaka till garderoben. Nej, nej, nej, fortsätter hon.

 Sveriges kulturminister, Alice Bah Kuhnke, var på plats liksom Ulrike Lunacek, vice ordförande i EU-parlamentet. 

Sveriges kulturminister, Alice Bah Kuhnke, var på plats liksom Ulrike Lunacek, vice ordförande i EU-parlamentet.  Foto: Moa Skimutis

Det är en glädjens dag och ”kärlek är för vacker för att gömmas” blir hennes slutord och hela parken applåderar.
En liten grupp av motståndare hade dock samlats och de gick före tåget under hela marschen.

En liten grupp protesterade mot Pride.

En liten grupp protesterade mot Pride. Foto: Moa Skimutis

– De har rätt att yttra sig och så länge det är fredliga så bryr jag mig inte. Men jag förstår inte varför de inte är hemma i trädgården med ett glas vin istället, säger Lars Henriksen, festivalmanager för Köpenhamns Pride, till Amnesty Press.

Han är på plats för att visa att Litauen inte är ensamma i Europa, utan att solidariteten finns och att de har många allierade.

– Efter det som hänt i Orlando är solidariteten viktigare än någonsin, säger han.

Men inga ägg kastades, inga rökbomber eller stenar. En fredlig parad genom centrum och att attitydförändringar har skett på bara några år är ett faktum.

Vladimir Simonko, huvudarrangör för Baltic Pride 2016 och ordförande i LGL tillsammans med Stuart Milk.

Vladimir Simonko, huvudarrangör för Baltic Pride 2016 och ordförande i LGL tillsammans med Stuart Milk. Foto: Moa Skimutis

– Vi ligger före politikerna! De tror inte att vårt land är redo för detta. Men det är vi, säger Vladimir Simonko, huvudarrangör för Baltic Pride 2016 och ordförande i den nationella hbtq-organisationen LGL.

Vladimir Simonko menar att folk är modigare idag och att unga människor tar för sig och tar plats. Och han får medhåll av Sveriges ambassadör i Litauen, Cecilia Ruthström-Ruin.
– Jag är så otroligt glad just nu och det är fantastiskt att få vara med om detta två gånger under min ambassadörstid. Det är en helt annan manifestation idag än den som hölls 2013, säger hon till Amnesty Press.

Sveriges ambassadör Cecilia Ruthström-Ruin var glad att få uppleva en annan stämning än 2013.

Sveriges ambassadör Cecilia Ruthström-Ruin var glad att få uppleva en annan stämning än 2013. Foto: Moa Skimutis

Cecilia Ruthström-Ruin ser också en trendförändring i mediernas bevakning: – Frågeställningen har förändrats och det finns mer kunskap om frågan. Nu ställer journalisterna frågan: ”Varför deltar inte ni?” istället för ”Varför har ni Pride?”

– Förändringen är här nu, säger Vladimir Simonko innan han springer bort till några volontärer och säkerhetsvakter för att samråda om tidschemat.

Stolta deltagare i Baltic Pride 2016.

Stolta deltagare i Baltic Pride 2016. Foto: Moa Skimutis

Det har varit bråda dagar och arrangemanget Baltic Pride 2016 är gediget och fyllt av aktiviteter med allt från kulturprogram, filmer och konferenser. Flera internationellt kända artister är också på plats för att underhålla på Pride Park Concert. Dana International från Israel fullkomligt lyfter den euforiska folkmassan under sin show på Art Factory Loftas. La Diva från Belgien sjunger ABBA-medley och publiken njuter. Hon gav även råd till hbtq-ungdomar ute på landsbygden som ofta har det så mycket svårare än de aktiva inne i centrala Vilnius.

– Våga dröm och var inte rädda. Ni är inte ensamma. Ni är inte ensamma. Det finns så många som är precis som ni, säger La Diva som själv är uppväxt i Algeriet utan Internet och länge kämpade för att få vara den hon är idag.

Tillbaka till tåget och den internationella support som rest till Vilnius för att ge stöd. Aktivister från Belgien, Rumänien, Israel, Sverige, Danmark och Israel för att nämna några länder.

Peter Voskresenskii, aktivist från Moskva, var glad över att uppleva frihetskänslan i Vilnius.

Peter Voskresenskii, aktivist från Moskva, var glad över att uppleva frihetskänslan i Vilnius. Foto: Moa Skimutis

– Jag känner mig väldigt fri just nu och det gör jag inte i Ryssland. Den här feststämningen och frihetskänslan finns inte i mitt land. Det är tufft att leva som homosexuell i Moskva men jag hanterar det, säger Peter Voskeresenskii medan han svänger med den ryska flaggan högt i luften.

Han är här för att protestera mot homofobiska politiska lagar i Ryssland och mot all homofobi.

–  Detta är inte progression, utan regression, ansåg Kristoojeris Voiska, som protesterade mot Pride. ”Låt våra barn vara utan er gay-propaganda”, står det på plakatet.

– Detta är inte progression, utan regression, ansåg Kristoojeris Voiska, som protesterade mot Pride. ”Låt våra barn vara utan er gay-propaganda”, står det på plakatet. Foto: Moa Skimutis

Den lilla gruppen av motdemonstranter som har samlats går med en flagga och en skylt som säger: ”Skydda våra barn mot gay-propaganda.” De ställer sig framför en grupp aktivister med skyltarna: ”We are human!” som just då blir filmade av ett filmteam.

Den litauiska parlamentsledamoten Marija Ausrine Pavilioneine (i rött) deltog.

Den litauiska parlamentsledamoten Marija Ausrine Pavilioneine (i rött) deltog. Foto: Moa Skimutis

– Vi uppmanar Litauen att lämna den homosexuella unionen som vi nu lever i, säger Kristojeris Voiska till Amnesty Press och syftar på EU.

– Detta är absolut abnorma relationer som propageras och Västeuropa bara fortsätter att ge pengar till det här, säger han medan ett paraply med regnbågens alla färger snurrar förbi och såpbubblor stiger mot himlen från en demonstrant som blåser dem några meter framför honom.

Kristojeris Voiska tillhör ingen organisation utan är här som privatperson.

– Det här är inte progression, det är regression. Man och kvinna skaffar barn och bidrar till våra familjevärderingar, säger han.

EU var en måltavla för de få motdemonstranterna.

EU var en måltavla för de få motdemonstranterna. Foto: Moa Skimutis

Men hans röst är denna lördag i minoritet. För den 18 juni 2016 är en dag som kommer att gå till historien i Litauen. En dag då inget våld skedde. En dag då stadsborna i Vilnius hurrade fram tåget. En dag då polisförstärkningen inte behövdes.

– Det är magiskt att vara här. Vi har väntat så länge. I Litauen sker så mycket diskriminerande och idag kan vi vara oss själva, säger litauiska Elsa och Modesta, som inte vill gå ut med sina efternamn.

Elsa och Modesta tyckte det var magiskt att delta i Pride.

Elsa och Modesta tyckte det var magiskt att delta i Pride. Foto: Moa Skimutis

Innan talen tar vid i parken Bernardine hålls en tyst minut för Orlandos offer.

Sveriges handelsminister Ann Linde och kulturminister Alice Bah Kuhnke håller ett gemensamt tal medan folk sitter i det gröna, dansar framför scenen eller bara står stilla och lyssnar.

– Tillsammans kan vi i Europa och Litauen välja rätt väg. I svåra tider måste vi slåss. Vi slåss tillsammans i Kiev, Vilnius, Orlando och Europa, säger Ann Linde.

Vlad från Vitryssland och Mindaugas från Litauen.

Vlad från Vitryssland och Mindaugas från Litauen. Foto: Moa Skimutis

På konsertområdet träffar Amnesty Press vännerna Mindaugas och Vlad. Deras ögon glittrar och det frågar mig varför jag sitter ensam i ett hörn och skriver. Jag berättar om mitt uppdrag och de kramar om mig.

– Så många av mina heterosexuella vänner är här idag. De har kommit för att stödja mig och friheten. Och idag blev jag för första gången vänner med dragqueens här på festen, jag har aldrig träffat några innan, säger Mindaugas från Litauen.
– Det är fab detta! Det är en atmosfär av stark gemenskap idag, säger Vlad från Vitryssland och ger Mindaugas en kyss på kinden och skrattar.

En påminnelse om att Litauen varit ockuperat av Sovjet. Lenin (som dock avkriminaliserade samkönat sex), Stalin och Vladimir Linderman, rysk nationalbolsjevik som har deporterats från Lettland.

En påminnelse om att Litauen varit ockuperat av Sovjet. Lenin (som dock avkriminaliserade samkönat sex), Stalin och Vladimir Linderman, rysk nationalbolsjevik som har deporterats från Lettland. Foto: Moa Skimutis

Baltic Pride och dess deltagare håller festen vid liv i paraden, i parken och under konserterna. Kramarna, talen, skratten, musiken och dansen varar till midnatt, ja ända till gryningen. När Amnesty Press reporter åker bil till flygplatsen klockan halv sex på morgonen står glittersminkade människor utanför Soho Club, där Pridefesten har ägt rum.

Moa Skimutis
[email protected]

Läs mer om Baltic Pride 2016 från Amnesty Press

BALTICPRIDE2016: ”Rädslan ska inte segra” var budskapet på Pridekonferens i Vilnius (18 juni 2016)

Paraden möttes med applåder längs vägen.

Paraden möttes med applåder längs vägen. Foto: Moa Skimutis

Läs mer om Baltic Pride på LGT:s hemsida

Läs om förbudet mot Pride i Istanbul

Prideparad förbjuds i Istanbul – Amnesty uppmanar till protester (Amnesty Press 18 juni 2016)

Läs också
Estland: Nu en hbtq-pionjär i det tidigare Sovjetunionen (Amnesty Press 15 augusti 2015)

Läs mer om Pride i Vilnius från Amnesty Press

Baltic Pride i Vilnius – bifall och hat sida vid sida (2 augusti 2013)

”Ni är en skam för samhället. Håll er borta från våra barn” -Historiskt Pride trotsade homohatet i Litauen (11 maj 2010)

Läs mer om Pride i Riga från Amnesty Press

EUROPRIDE: Homofoberna som inte ger upp (21 juni 2015)

EUROPRIDE: ”Nobelpriset till er! Historia skapades idag!” (20 juni 2015)

EUROPRIDE: Historiska vingslag på "Freedom Conference" i Riga (19 juni 2015)

Riga – inte vilket Pride som helst (18 juni 2015)

Stort polispådrag skyddade Prideparaden i Riga (18 maj 2009)

Domstol sade ja till parad på lördag - ingen minister ville träffa Nyamko Sabuni (15 maj 2009

Prideparad förbjuds i Riga - beslutet överklagat till domstol (14 maj 2009)

”Utländska bögar, åk hem” (4 juni 2008)

Rigas Prideparad instängd i park (11 juni 2007)

Ett glatt Pride inlåsta på ett hotell i Riga (25 september 2006)

Läs också om attacken i Jerusalem 2015
Minister utbuad vid protestmöte mot knivattacken vid Jerusalem Pride - 16-åring har avlidit (Amnesty Press 2 augusti 2015)

reportage | 2016-06-19
Av: Moa Skimutis